Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Souček podepsal novou smlouvu a ve Slavii zůstane, na odchodu je Ngadeu

Nejlepší hráč uplynulé sezony první ligy Tomáš Souček podepsal se Slavií Praha novou pětiletou smlouvu a v Edenu by měl na podzim zůstat. Klub navýšil výstupní klauzuli v kontraktu se čtyřiadvacetiletým defenzivním záložníkem na 15 milionů eur. Prvními letními posilami úřadujícího mistra se stali obránci Tomáš Holeš a David Hovorka z Jablonce. Červenobílí naopak mohou přijít o stopera Michaela Ngadeua.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Hodnota Tomáše stále roste, je dobře, že jsme ho neprodali. Obdrželi jsme dvě nabídky na 12 milionů eur, Tomáš nám ale chce pomoci probojovat se do Ligy mistrů. Bude určitě lídrem týmu alespoň na podzim," uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Souček byl hlavní oporou Slavie, které pomohl k zisku ligového titulu a k obhajobě triumfu v domácím poháru. Pražané získali double po 77 letech. V uplynulé sezoně nejvyšší soutěže dal Souček 13 branek.

V létě zkusí se Slavií postoupit ze závěrečného předkola do základní skupiny Ligy mistrů. "Náš velký cíl je Liga mistrů, chceme opět udělat sezonu snů. Je to pro mě nejlepší varianta, která může být a věřím, že individuálně i týmově nás to posune dál," uvedl Souček.

Je nám líto, video expirovalo.
Souček prodloužil ve Slavii, v Edenu přivítali i trojici posil

Slavia dostala na Součka asi osm nabídek. Spekulovalo se o zájmu Spartaku Moskva či Fenerbahce Istanbul. "Pro nás bylo celou dobu jasné, že odchod Tomáše by byl velkým oslabením ambicí klubu i týmu, jakkoliv tým stojí na všech hráčích. Tomáš ale odehrál největší penzum, má jako defenzivní záložník fantastická čísla," řekl Tvrdík.

"Nepřipouštěli jsme si, že by Tomáš Souček odešel. Na druhou stranu jsme nechávali otevřený prostor k tomu, kdyby přišla nějaká výjimečná nabídka. S Tomášem jsme se ale nakonec domluvili na tom, že ještě alespoň půl roku zůstane," dodal Tvrdík.

Prvními letními posilami jsou Holeš a Hovorka

Holeš a Hovorka přišli do týmu ligového mistra z Jablonce a v Edenu podepsali čtyřleté smlouvy. Opačným směrem zamířili na hostování ofenzivní záložník Jan Matoušek a další středopolař Jan Sýkora. Následovat by je v nejbližší době měl ještě stoper Jakub Jugas.

Ke slávistům se na začátku přípravy na novou sezonu připojil také Júsuf Hilál, kterého získali už v zimě, ale jaro ještě strávil na hostování v Bohemians 1905. Ve Slavii má bahrajnský útočník smlouvu do června 2022.

David Hovorka
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Pavlo_bagmut

Hovorkův příchod je částečně i reakcí na možný přestup kamerunského stopera Michaela Ngadeua. Nejmenovaný evropský klub aktivoval výstupní klauzuli v hráčově smlouvě se Slavií.

"Obě strany spolu jednají, Michaela ale nechceme stresovat během afrického mistrovství. David Hovorka je výborný hráč, vedení i trenéři ho velmi chtěli," uvedl Tvrdík.

"Ze severu Čech jsem se vrátil do Prahy, byť do jiného týmu. Je to velká výzva, abych ukázal, co ve mně je a splnil očekávání, která do mě trenéři dali," uvedl Hovorka.

Šestadvacetiletý Holeš je posilou na pravý kraj obrany. V lize dosud v dresu Hradce Králové a Jablonce odehrál 134 utkání, ve kterých vstřelil osm branek.

"To, co Slavia předvádí v posledních letech doma i v Evropě, je obdivuhodné. Já se na tom chci podílet, být plnohodnotným hráčem. Spoustu kluků znám a moc se těším," řekl Holeš.

Další velké posilování už Slavia nechystá. "Posilami jsme chtěli pokrýt případná slabá místa a zároveň posílit konkurenci na některých postech. U Tomáše Holeše je to proto, že nároky na naše křídelní obránce jsou enormní. David Hovorka má skvělou rozehrávku a přehled," uvedl sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar.

"Hlavním cílem bylo udržet kádr pohromadě. Zatím se to daří dobře, pokud pominu hráče, kteří z konkrétních důvodů odchází na hostování. Řeší se akorát jeden odchod, jak to dopadne, uvidíme během několika dnů," dodal Nezmar.

Zůstat by měl obránce Vladimír Coufal, o kterého usiloval německý Freiburg. "V tomto přestupovém období považuji jeho transfer do zahraničí za nepravděpodobný," uvedl Tvrdík.

Slavia hned na startu přípravy míří na kondiční soustředění do rakouského Aigenu. S týmem neodcestoval Ngadeu, který se chystá na africký šampionát.

Prodlouženou dovolenou mají po reprezentačních povinnostech Coufal, Souček, Miroslav Stoch, Lukáš Masopust, Jan Bořil a Simon Deli.

Po skončení hostování v Příbrami se bude s A-týmem připravovat Matěj Chaluš a z dorostu se na soustředění připojí Daniel Langhamer a brankář Jakub Markovič.

"Pro nás je jednoznačným cílem soustředit se na srpnové play-off Ligy mistrů. Chceme zakončit fantastický letošní rok a postoupit do základní skupiny. Cíle jsou i ekonomické. Daří se nám stále snižovat ztrátu klubu, končí etapa investování do hráčů a do klubu. Pro příští sezonu máme také cíl dosáhnout nuly či ziskového hospodaření," doplnil Tvrdík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články