Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Gambrinus liga startuje, experti očekávají útok Sparty na titul

Praha – Už zítra odstartuje 21. ročník samostatné české fotbalové ligy a nový šampion bude znám nejpozději 31. května 2014. Experti České televize Marcel Lička, Pavel Karoch a Josef Němec se shodují pouze na dvou favoritech na titul – Plzni a Spartě. Za obhajobou vykročí Viktoriáni s několika posilami nejen z tuzemska, ale i navrátilcem ze zahraničí Milanem Petrželou a hlavně se zkušenostmi z těžkých utkání. Sparta zahájí dostihy o ligový triumf s novým kapitánem a také staronovým tahounem Kamilem Vackem. Po třech letech bez mistrovských oslav bude určitě hladová. Záchranářské starosti čekají i na dva nováčky - Bohemians 1905 a 1. SC Znojmo. První zápas nového ročníku mezi Viktorií Plzeň a Bohemians 1905 sledujte zítra na ČT sport i našem webu od 17:40.

Plzeň přivedla před sezonou kvalitního záložníka Tomáše Hořavu z Olomouce. V jinak chudším přestupovém období se jednalo o největší domácí přestup, který měl klubu na Hané údajně vynést 10 až 15 milionů korun. Z nevydařeného angažmá v bundesligovém Augsburgu se navrátil Milan Petržela, navíc management Viktorie udržel všechny hvězdy včetně reprezentantů Vladimíra Daridy, Daniela Koláře a Františka Rajtorala.

To je důvod, proč Pavel Karoch věří o trochu více Plzni. "V Plzni rozhodně nešli s kvalitou dolů. Koncepci drží několikátou sezonu a její útočný fotbal bude na soupeře platit. Mají o něco širší a zkušenější kádr než Sparta. To by mohlo rozhodnout," myslí si spolukomentátor, který nebude chybět při přenosech z Gambrinus ligy ani letos, a dodává: "Za nimi to vidím na souboj trojice Jablonec, Boleslav a Liberec, teoreticky Olomouc."

"Pro mě je mírnější favorit Sparta. Její kádr prošel určitým vývojem a je poměrně stabilizovaný. Posílila středovou řadu. Jsem zvědavý na výkony Vacka, a jak mu bude krýt záda Matějovský, ale pokud bude vycházet spolupráce Vácha–Hušbauer, budou výsledky Sparty nadstandardní," přepokládá bývalý hráč Letenských Josef Němec.

Sparťané na sebe během letní pauzy upozornili získáním záložníka Kamila Vacka z italského Chieva, který se na Letné objeví na ročním hostování po dvou sezonách strávených v italské Serii A. Problémy s obsazením postu pravého beka má vyřešit příchod dvacetiletého slovenského reprezentanta Lukáše Pauscheka. Kvůli tomu odešel Vlastimil Vidlička do Olomouce. Další bek Manuel Pamič bude hostovat v Chievu. Pryč je i Jiří Jarošík a do tureckého Rizesporu přestoupil Léonard Kweuke.

Pro Marcela Ličku je favoritem také spíše tým Vítězslava Lavičky. "Za mě je to asi Sparta, čekám od ní tvrdý útok na přebrání titulu. Znepříjemňovat život by jí samozřejmě kromě Plzně mohl Jablonec a Mladá Boleslav. Bez šancí není ani Liberec, který se díky sérii výher v jarní části vyšplhal až na třetí příčku," řekl bývalý záložník, který v nejvyšší soutěži nasbíral 126 startů.


Suverenitu Sparty a Plzně by tedy neměl nikdo narušit. Kdo ale obsadí třetí příčku zajišťující pohárovou Evropu? To už je větší rébus. Štikou ligy by se mohla stát Mladá Boleslav, která mohutně posilovala. Přestupovou bombou se stal příchod Jiřího Štajnera z Liberce, na hostování z Plzně získali Středočeši talentovaného Davida Štípka. Na post gólmana přivedlo vedení z Prešova bývalého slávistu Jakuba Diviše.

Prožene favority Boleslav se Štajnerem?

Právě Štajnerův transfer experty zaujal. "Přestup Štajnera byl pro mě překvapením. Vyrůstal v Praze a myslel jsem, že půjde do Sparty. Jeho angažováním mohou Mladoboleslavští hodně získat. Pokud se podaří trenérskému týmu postavit kolem něj mladší kluky, jako to dokázali před lety v Plzni kolem Pavla Horvátha, mohou pomýšlet na úspěch nejen v novém ročníku. To je hráč, který může hrát v Gambrinus lize ne jednu, dvě, ale i ještě několik sezon," upozornil Lička.

"Posílení Boleslavi se mi líbí a jsem na její výkony zvědavý. Její rozpočet je na české poměry silný už nekolik let a zřejmě bouchli do stolu a dali jasný signál, že chtějí do pohárů. Příchod Štajnera to potvrzuje. Čekám zlepšené výkony hlavně na hřištích soupeřů," řekl Němec. Pavel Karoch zůstává zdrženlivý. "Bude záležet na Štajnerově motivaci. Po jarních výkonech Liberce bylo jasné, že ho bude někdo chtít. V mužstvu Boleslavi je vícero starších hráčů a bude záležet, jak si na sebe zvyknou a jestli se jim budou vyhýbat zranění."

Jiří Štajner už liberecký dres neoblékne, ulovila ho Boleslav
zdroj: isifa/mafra autor: Ota Bartovský

Třetí Liberec a čtvrtý Jablonec, jenž ukořistil Pohár České pošty, budou v lize soupeřit o "krále severu". Jablonec získal minulý pátek další trofej, když v Superpoháru porazil Plzeň 3:2. "Atmosféra v týmu umocněná výhrou v Superpoháru je ideální a věřím, že nám to dlouho vydrží," doufá trenér Roman Skuhravý, kterého také těší, že nikdo z jeho svěřenců není zraněný. "Kádr je dostatečný na to, abychom zvládali rytmus středa-neděle. Jsem s kvalitou i šíří kádru maximálně spokojen," zhodnotil Skuhravý před vstupem do podzimní části.

Znojmo bude mít těžší pozici než Bohemians

Na opačném konci tabulky by mohl být podle názoru expertů ČT jeden z nováčků. Klokani se do ligy vrací po roce a jejich účast slibuje elektrizující atmosféru vršovického Ďolíčku. Znojmo, které v první polovině sezony odehraje domácí zápasy v Brně kvůli rekonstrukci svého stadionu, zůstává zatím tak trochu neznámou.

"Nováčci bývají adepty na sestup vždy, ale Bohemka to zvládne a věřím, že by se mohla pohybovat kolem středu tabulky. Znojmo to bude mít složitější, i díky působení v Brně. Dávám větší šance hráčům Bohemians," uvedl Lička. "Po pravdě nevím, co od hráčů Znojma čekat. Vítězství ve druhé lize je skvělý výsledek, ale nepřeceňoval bych ho. Bude hodně záležet na vstupu do soutěže a v Brně to nebude jednoduché," myslí si Němec. "Někdy se tým veze na vítězné či postupové euforii a u Znojma to může sehrát roli. Být nováčkem v lize znamená mít jasný cíl a tím je záchrana. Bohemians na tom budou podobně," okomentoval Karoch.

Aspirantem na sestup bude po odchodu patriota Milana Baroše a majetkových eskapádách i ostravský Baník. Nový trenér Martin Svědík, který zažívá své první ligové angažmá, nejspíše už během letní pauzy pochopil, že na Bazalech ho čeká práce v náročných podmínkách. Zdaleka ne všechny hráče, které si vyhlédl na doplnění kádru, se totiž povedlo přivést.

"Vybraná jména byla jiná, ale z nějakých důvodů se to komplikovalo a museli se hledat jiní hráči. V rámci možností se ale tým doplnit povedlo, i když na některých postech nás to pálí. Momentálně budeme pracovat s tím, co je, a uvidíme po prvním kole," řekl Svědík, který do Ostravy v létě přišel z druholigových Pardubic. 

A kdo bude nejlepším střelcem? To není před prvním kolem ligy velké téma. Může však někdo sesadit nejlepšího kanonýra posledních tří sezon Davida Lafatu, i vzhledem k tomu, že bude ve Spartě nosit kapitánskou pásku? Či spíše: Může se mu někdo vůbec přiblížit? "David je kliďas. Sice dostal v závěru ligy červenou kartu, ale byla jeho první za deset v lize. Nechci říkat, že na to má právo každý hráč, který hraje ligu přes deset sezon, ale stát se to jednou může. Páska ho nijak neovlivní, on si místo pro zakončení ve vápně najde vždy. Je to střelec. Ohrozit by ho mohl možná Chramosta z Boleslavi, pokud vydrží zdravý. To samé platí o Ordošovi z Olomouce," myslí si Lička.

David Lafata slaví gólovou trefu za Spartu
zdroj: Getty Images autor: Michael Regan

"Páska může někdy brát koncentraci, ale hráč jeho typu bude góly dávat dál. Kdo by ho mohl prohánět? Napadá mě Bakoš z Plzně," prozradil Karoch. O nadvládě Lafaty moc nepochybuje ani Němec. "David přišel do Sparty a roli střelce potvrdil. V takovém týmu není jednoduché se dostat do základu a ještě k tomu střílet důležité góly. Jestli mu bude stačit třeba Tecl, to už je otázkou, protože v Plzni to bude o efektivitě. V Jihlavě měl místo jisté, tady už to být nemusí."

Nejlepší střelci z aktivních hráčů Gambrinus ligy:

1. David Lafata (Sparta) - 122

2. Libor Došek (Slovácko) - 95

3. Pavel Horváth (Plzeň) - 77

Jak přilákat více diváků? Možná zavést play-off

Experti vidí shodně větší přitažlivost ligy v možnosti play-off o titul, Ligu mistrů nebo Evropskou ligu jako například v Nizozemí nebo Belgii. "Bylo by férové, kdyby si to týmy se stejným počtem bodů rozdaly třeba o Evropskou ligu v jednom finále," míní Lička. "Stoprocentně to stojí za zvážení. Přiláká to diváky do ochozů i média. Nevím, jestli pro to bude vůle." řekl Karoch. "Viděl bych to jako možné plus pro hráče i fanoušky," souhlasí Němec, který okusil zajímavý systém v dalekém Mexiku, kde se týmy rozdělily na skupinu bojující o titul a o záchranu už po polovině soutěže.

Nad kroky vedení FAČR z posledních týdnů zůstává mnoho otazníků, ale při ligových utkáních snad nedojde k úbytku fanoušků na stadionech. "Situací jsem zděšen a jen němě zírám, co všechno je možné."

Lička zůstává realistickým optimistou. "Neumím to posoudit, ale myslím, že pokud bude někdo předvádět kvalitní fotbal, lidé za klubem na stadion přijdou. V Plzni byli před lety rádi za tři, čtyři tisíce. Teď není problém přilákat návštěvu deset tisíc. Nutno říct, že tomu pomohla postupná rekonstrukce pro lepší komfort diváků i herní projev pod taktovkou Pavla Vrby," zhodnotil.

I Němec je podobného názoru. "Pro sportovní veřejnost se stává fandění neslučitelným s nějakým zážitkem a málokomu se poměry ve fotbale v poslední době líbí. Přesto doufám, že lidé jsou zvědaví na výkony svého týmu, a veřím, že si na stadion cestu najdou."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články