Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Klíčem k úspěchu v lize bude stadion, věří v Ďolíčku. Vědí to i ve Znojmě

Praha – Oba nováčci blížícího se ročníku Gambrinus ligy řešili v letní pauze stejné téma – stadion, který by splňoval licenční podmínky FAČR. Vedení pražských Bohemians 1905 se podařilo zajistit tradičnímu stánku ve Vršovicích novou hrací plochu i díky sbírce fanoušků. To fanoušci jihomoravského 1. SC Znojmo si na prvoligovou premiéru na domácím stadionu musí kvůli podzimní rekonstrukci počkat až do jara. Připraví je to o důležité vstupní body pro setrvání v nejvyšší soutěži? V historii samostatné české ligy se nováčci probíjeli k vysněné záchraně těžko a mnohdy mělo jejich působení jepičí život.

Fotbalisté Bohemians 1905
zdroj: ČTK autor: Pavel Jiřík

Liga se vrací do Ďolíčku po třech letech. Klokani si po sestupu v předminulé sezoně vykopali ligovou příslušnost za prvním Znojmem a rekonstrukce stadionu ležícího těsně vedle potoka Botič byla před létem prioritou číslo 1.

Předtím museli hrát po dvě sezony v sousedním Edenu na stadionu Slavie, což se příznivcům zelenobílých vůbec nelíbilo. "Pro celý tým je to hodně důležité. Poznal jsem, jak je těžké zachraňovat se v cizím prostředí. Asi bychom měli velké problémy, kdybychom hráli všech třicet zápasů v podstatě venku," řekl po návratu mezi elitu trenér Josef Weber.

Na vybudování vyhřívaného trávníku se podíleli ve speciální sbírce i fanoušci. "Navzdory povodním jsme stihli všechno splnit, tráva roste a chceme se zabydlet v Ďolíčku natrvalo. Naši možná nejlepší fanoušci v Česku, kteří nejen výborně fandí, ale pomáhají i finančně, si to zaslouží. Sbírka stále pokračuje a my očekáváme, že jejich natěšenost bude znamenat vyprodaný domácí zápas s Příbramí ve třetím kole," prohlásil ředitel klubu Ladislav Vlášek.

A jakou roli chce Bohemka v lize hrát? "Chceme být rovnoprávným partnerem ligových týmů, tak aby si fanoušci užívali atraktivní fotbal v atmosféře, která je běžná ve vyspělých zahraničních klubech a promítla se i do zisku bodů. S pokorou a hospodárností, ale především s odvahou a velkým nasazením se chceme snažit o stabilizaci ekonomickou, sportovní i marketingovou," prohlásil Vlášek.


Hned v prvním kole čeká na hráče těžký úkol – představí se na půdě mistra z Plzně. Není však neřešitelný. V úvodu předminulé sezony si po výhře 2:1 z utkání odnesli šokující, ale zasloužené vítězství. Přesto je na konci soutěže potkal sestup s dalším pražským celkem Viktorií Žižkov.

Znojmo nechce sehrát epizodní roli

Znojmo si postup do Gambrinus ligy zajistilo pod vedením kouče Leoše Kalvody, ale po skončení Fotbalové národní ligy nemělo nic jistého. Možná i díky podpoře předsedy FAČR Miroslava Pelty získalo po odvolání konečné svolení od Licenčního tribunálu, který ho pro profesionální soutěže uděluje. Sám Pelta podnikl do Znojma inspekční cestu a našel mnoho nedostatků. Postoj tamního zastupitelstva ho ale přesvědčil.

"Máme problémy, abychom měli profesionální kluby na úrovni první a druhé ligy. Znojmo je klub, jenž je schopen zabezpečit rozpočet v desítkách milionů korun. A hlavně je na jeho straně politická vůle města i kraje. Což mi například v Ústí nad Labem chybělo," uvedl před časem Pelta.

Ústí nad Labem, nováček sezony 2010/2011:

Fotbalový klub z Ústí nad Labem hrál nejvyšší soutěž celekm třikrát (1952/53, 1958/59 a 2010/11). V posledním novodobém účinkování působil kvůli nevyhovujícímu stadionu ve "vyhnanství" v nedalekých Teplicích. Outsiderem soutěže byl od záčatku do konce a se ziskem 19 bodů putoval zpět do druhé ligy. Rok nato vyhráli druhou ligu jeho hráči znovu, ale opět nevyhovující stadion jim v postupu zabránil. Na jejich úkor se pak mezi elitu dostalo Brno.

Jihomoravané se na ligu těší, zároveň cítí nevýhodu v podobě brněnského azylu pro podzimní část. "Je to historický úspěch, který kromě Brna na Jižní Moravě nikdo nedokázal. Jarní část už chceme hrát na našem stadionu ve Znojmě. V současnosti probíhá vypracování projektové dokumentace. Očekáváme, že náklady budou ve výši 35 až 40 milionů. Podílet by se na nich mělo město, kraj a ministerstvo školství," řekl před startem ligy technický manažer Znojma Karel Hodák.

Otázkou zůstává, jakým způsobem chtějí funkcionáři znojemského klubu fotbalový stánek na Srbské zaplnit. "Našim fanouškům jsme za symbolické ceny nabídli dopravu i vstupenky. Nevýhoda to je i vzhledem k losu, všechny atraktivní utkání proti Spartě nebo Slavii sehrajeme v Brně. Chceme vstupenky klidně rozdávat i po školách, abychom se na brněnském stadionu nebáli hrát a hráči měli podporu," poodkryl plány Hodák.

Pokud Znojmo ustojí podzimní stěhování do moravské metropole, může zažehnat dojem ostatních týmů, že jsou v lize jen do počtu. "Nechceme v lize hrát epizodní roli. Cíl je úplně jasný – záchrana. Uděláme vše pro to, aby naši fanoušci viděli všechny ligové týmy ve Znojmě i příští ročník," prohlásil Hodák.

Střípky z účasti nováčků v první fotbalové lize:

Sezona 1993/1994

Sezona 1995/1996

Sezona 1997/1998

Sezona 1998/1999

Sezona 1999/2000

Sezona 2005/2006

Zdroj
gambrinusliga.cz, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články