Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Tahle liga je i pro starý. Důležitá je výkonnost, ne věk, říká trenér Rada

Zkušenosti jsou k nezaplacení, jenže je získáte až časem. A ten ve sportu hraje proti vám. Ne každý může hrát do padesáti jako hokejista Jaromír Jágr nebo anglický fotbalista sir Stanley Matthews. Ale i když se hra zrychluje a mladíci si před veterány neberou servítky, v tuzemské fotbalové lize je stále spousta třicátníků, a dokonce i tři čtyřicátníci – jednačtyřicetiletý Josef Jindřišek z Bohemians a o rok mladší záložníci Tomáš Hübschman z Jablonce a Marek Matějovský z Mladé Boleslavi.

Tomáš Hübschman z Jablonce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Na soupiskách ligových týmů je třicátníků rovná stovka. Nejvíce – devět – jich mají ve svých řadách Jablonec, Slovácko, Bohemians a Zlín. Nejméně – tři – Baník Ostrava a Hradec Králové. A ve většině mužstev hrají veteráni první housle, jako právě zmiňovaní čtyřicátníci.

Cipro: Vzali jsme si příklad ze zahraničí

A jaké je postavení starších fotbalistů v české lize? "Už se náš přístup k nim zlepšil," tvrdí bývalý kouč Slavie František Cipro, který s tím měl ještě před časem problém a například o zkušené italské reprezentační dvojici stoperů Bonucci (34) – Chiellini (37) říkal, že u nás by už dávno nehráli.

František Cipro
zdroj: ČTK

"Ale už jsme si vzali příklad ze zahraničí. Když se podívám třeba na Hübschmana, je pořád skoro nejlepší na hřišti," dodává zkušený trenér.

Rada: Hlavní je výkonnost, věk až potom

K tomu se přidává i jablonecký stratég Petr Rada, který právě zkušeného defenzivního záložníka trénuje. "Prošel zahraničím. Ví, o čem to je. Umí se připravit," vysvětluje bývalý reprezentant, který vedl i národní tým.

"Je fakt, že jsem mu někdy ulevil, protože čtyřicet je dost, ale pro mě je to pořád jeden ze stěžejních hráčů. Za čtyři a půl roku, co jsem tady, jsem neviděl, že by Tomáš ležel a čekal, až přinesou nosítka. To je důležité. Má to v sobě a takhle to má být. Ostatní by si z něj měli vzít příklad. Vidím, jak někdy na hřišti, když vynadá cizímu hráči, který simuluje. Proto taky hraje tak dlouho," má jasno Rada.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Jablonecký kouč tvrdí, že Hübschman je pro něj důležitý na hřišti i v kabině. "Záleží na něm, jestli bude chtít hrát dál. I kdyby mu bylo padesát a měl výkonnost, tak bude hrát. A ti mladší by se nad tím měli zamyslet," dodává impulzivní trenér, podle kterého nehraje roli věk, ale výkonnost.

"Podívejte na Jágra – je mu padesát, má výkonnost, tak hraje. U fotbalisty je to ještě těžší. V hokeji jdete na led na třicet vteřin a odpočinete si, ve fotbale jste na hřišti devadesát minut," vyzdvihuje Hübschmanovu roli Rada.

Horváth: Mládí vpřed, ale...

Do čtyřiceti kopal ligu i evropské poháry skvěle také Pavel Horváth, který už dnes přešel mezi trenéry, v současnosti je asistentem Michala Bílka v Plzni. "Měl jsem štěstí, že jsem neprodělal žádné vážné zranění, díky tomu jsem mohl hrát do čtyřiceti," uvědomuje si fotbalista proslulý chytrostí a ne příliš velkou láskou k přísnému režimu.

"Teď se o tom bavíme v Plzni, kde máme třicátníky, kteří přemýšlejí, že by ještě hráli. Nároky na hráče se zvyšují a záleží na tom, aby byli zdraví a tělo to zvládalo," vrací se Horváth k tomu nejdůležitějšímu. "K tomu máme rehabilitaci a kompenzační cvičení, všechno to musí být spojené s tělesnou stránkou jednotlivého sportovce," vysvětluje.

Pavel Horváth
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Sám si na podstatné zdravotní neduhy po skončení dlouhé kariéry nestěžuje – i když... "Bude mi sedmačtyřicet a hraju už raději pravidelně hokej, protože úplně moc se mi běhat nechce, což se mi nechtělo vlastně nikdy," dodává s úsměvem muž, který dokázal nahrát na centimetr přesně z prvního kontaktu s míčem na padesát metrů.

"Mám problémy s plochou nohou, a tím pádem i problém s levým kotníkem, v němž mám zapouzdřený zánět, což jsem měl, už když jsem končil. Pokud bych měl pravidelnou velkou zátěž, tak by to začalo bolet. Hrál jsem ještě nižší soutěž, ale nemám teď vůbec čas. Při hokeji mám tu nohu v brusli a tolik to nebolí."

A jak se Horváth dívá na starší hráče z pozice trenéra? "Mládí vpřed, to je jasný. Ti starší hráči to nemají snadné, musí svou výkonnost stále potvrzovat. Bez toho to nejde. Je na ně větší tlak," upozorňuje. "Jako kouč se od toho snažím oprostit. Ale je fakt, že pokud mají starší hráči zdravotní problémy, tak to není ani trenérovi moc příjemné. Ale je třeba mít ke každému hráči individuální přístup," zakončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články