Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Angličtí experti: Nechápeme, proč se v Čechách nechodí víc na klubový fotbal

Praha - Český fotbal nedávno zažil největší průměrnou návštěvu na kolo za poslední tři roky (6 689 diváků) - a i tak se ve srovnání se současnou hokejovou horečkou jedná o chabá čísla. Ve srovnání se státy podobnými velikostí i kvalitou ligy, jako je Dánsko či Rakousko, ale i státy z východního bloku (Srbsko či Polsko) pak česká čísla vypadají ještě mizivěji.

Přitom v tabulce klubového koeficientu UEFA si Česko nevede špatně a na současné evropské výkonnosti Sparty a Plzně může jedině vydělat. Navíc vzhledem k formě národního týmu se zdá, že by poprvé za dlouhou dobu mohly mít kluby u fanoušků lepší jméno než reprezentace. Z návštěv na tuzemských stadionech však nejsou o nic moudřejší ani vnější pozorovatelé českého fotbalu. "Návštěvnost na českých stadionech mě udivuje," říká expert ESPN na český fotbal a autor blogu The Czech Up, Chris Boothroyd. A dodává: "Kvalitativně je na tom většina zápasů dobře a ceny lístků jsou opravdu dostupné pro většinu Čechů."

Podle Boothroyda se přitom samotná fotbalová liga v posledních letech kvalitativně zvedla. "Bylo by jednoduché jako důkaz použít příklad Plzně, nicméně takticky šlo všechno nesmírně kupředu. Transformace Sparty byla poměrně turbulentní, ale dnes je mnohem silnější než před nějakým rokem a půl." Jeho kolega Mark Smith píšící pro stránku goal.com souhlasí a dodává, že se týmy dnes snaží napodobit úspěchy Plzně. A to nejen výsledkové. "Je to dnes viditelné všude po Evropě, týmy jsou ovlivněny modelem Barcelony a Španělska, což je skvělé pro fanoušky."

Atraktivně se nesnaží hrát jen Plzeň a Sparta

A Boothroyd poznamenává, že se nejedná jen o týmy na čele tabulky. "Ta kultura atraktivního fotbalu stéká i do nižších pater tabulky – Dukla i Příbram loni hrály skvěle a vypadá to tak, že v jejich šlépějích letos pokračuje Jihlava. Důraz na výchovu mladých byl v této zemi vždycky silný a jestliže si to kluby budou nadále uvědomovat a rozvíjet, všechno se bude posouvat správným směrem," myslí si.

Proč tedy lidé na fotbal nechodí ve větší míře? Podle obou expertů český fotbal zaspal v mediální prezentaci, která do značné míry stojí za úspěchem například Premier League, ale i rakouské Bundesligy a dalších. "Fotbalová asociace musí zapracovat na svém PR, stejně jako na udělování licencí na postup do vyšších lig, což je naprosto prapodivný koncept," je přesvědčen Boothroyd, "stejně ale nechápu, proč je vůči chození na fotbal tolik lidí zapšklých. Přitom na historických fotkách je na českých stadionech vždycky plno."

Smith připisuje nízké návštěvy i přelétavosti fanoušků: "Chápu, že pro Čechy je teď asi hokej větší atrakcí, ale i normálně se děje totéž – derby pražských 'S' vždy naplní Eden, ale další týden, kdy přijede Slovácko, návštěvnost sklouzne k nějakým šesti tisícům. Třeba polské lize se daří přitáhnout tisíce fanoušků týden co týden a kvalita není o nic lepší než v Česku, pokud vůbec," míní Angličan.

Český fotbal je podle Angličanů v jistém smyslu opravdovější než anglický

Oba se dostali k českému fotbalu poměrně oklikou, zhruba jako ostatní Angličané – Boothroyd Čechům fandil ve finále na Euru 1996, kdy jeho národní tým vyřadilo Německo, a později se ze sentimentu k českému fotbalu dostal zpět, když s přáteli navštívil Julisku na zápas Dukly. Smith zase šel do Čech za prací a tehdejší přítelkyní a českému fotbalu ihned přišel na chuť díky rivalitě Sparty a Slavie, která jej podle jeho slov pohltila.

"Miluju Premier League, ale český fotbal je koukatelný jiným způsobem, je na něm cítit opravdovost a zhruba to, jak anglický fotbal vypadal v 80. letech," říká Smith. Argument opravdovosti je přitom pro anglické fanoušky častý – mnozí z nich si často stěžují, že lístky jsou předražené, obrovsky roste komercionalizace, zhýčkaní fanoušci na stadionech mlčí a ztrácí se pouto mezi lokálním příznivcem a jeho klubem, který se čím dál více globalizuje.

Oblíbení hráči Boothroyda a Smithe:

Chris Boothroyd: "Jiří Štajner pro mě zosobňuje český fotbal. Zaprvé je to výborný fotbalista, technicky silný a mohl by všechny přiučit o tom, jak přihrávat. Ale kromě jeho talentu jde taky o jeho charakter, skvěle to zobrazuje obrázek, na kterém s plnovousem a tuplákem slaví loňský titul s Libercem. A můj dnešní oblíbenec je asi Theo Gebre Selassie."

Mark Smith: "Řekl bych, že Petr Jiráček. Kdybych byl trenérem, chtěl bych jej mít ve svém týmu. Je pracovitý, spolehlivý a často opravdu kvalitní. Myslím, že docela dobře zosobňuje momentální styl českého týmu."

Fotbal v Čechách by měl být transparentnější, soudí experti

Český divák by si nad podobnými úvahami možná odfrkl a ihned by pozice anglického a českého fotbalu vyměnil. Nicméně Smith podotýká, že mnohé stížnosti pramení právě z propojenosti klubů a fanoušků a transparentnosti klubů v Anglii. "Chtěl bych, aby české kluby byly mnohem transparentnější. Snažil jsem se udělat nějaký průzkum financí v českých týmech, ale žádný detailnější jsem nenašel. Naopak třeba kluby z nižších pater anglických lig se svými fanoušky komunikují opravdu intenzivně. Například prezident Colchesteru United, mého lokálního týmu, vydal prohlášení k fanouškům, v němž vytyčil plány a strategii pro nadcházející ročník – od financí až po to, jak naloží s koupí a prodejem hráčů. To tady docela chybí."

Podle Smithe ani možnost dostat se na 99 % slušných zápasů a zaplatit za ně 150 korun opravdu není k zahození. "Je to prostě úplně něco jiného, něco jako nefiltrovaná verze větších lig – skandály s ovlivňováním zápasů, hráči, co berou perník, finanční krize ve Slavii. Český fotbal mě v tomto ohledu nepřestává udivovat," směje se Smith, který obratem dodává: "Na druhou stranu to, jak se Plzeň dostala do základní skupiny Ligy mistrů a hrála v ní, byl skvělý úspěch, který dokázal, že český fotbal opravdu dokáže zamíchat kartami i na velké scéně. A taky to, že to nejsou vždycky jenom skandály, které dominují ve zprávách."

A jak by si vedly kluby z Gambrinus ligy v anglickém fotbalovém světě? "Kvalitativně by Sparta i Plzeň zvládly bojovat v Premier League, ostatní by si asi své místo našly v Championship (2. liga) či na úplném vrcholu League One (3. liga)," míní Boothroyd.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články