Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Výsledkově je to krok zpátky, ale chci pokračovat, hodnotí Cepek MS

Praha - Čeští florbalisté se z mistrovství světa v Rize vrátili bez medaile, skončili na čtvrtém místě. Podle trenéra Radima Cepka je to neúspěch, národní tým si musí klást co nejvyšší možné cíle. "Výsledkově je to krok zpátky," uvedl s tím, že by u kormidla rád setrval minimálně do dalšího mistrovství. V roce 2018 jej uspořádá Česká republika, a florbalisté tak nebudou muset procházet kvalifikací. To s sebou však nese i negativa z jiné herní vytíženosti.

Trenér Radim Cepek na lavičce českých florbalistů
zdroj: www.ceskyflorbal.cz autor: Martin Flousek

"V létě budou Světové hry, kde se bude prezentovat i florbal. Je to v červenci ve Vratislavi. To je velká florbalová událost. Každý půlrok máme EFT turnaje, kterými se připravujeme směrem na mistrovství světa. České republice vypadne z programu kvalifikace na mistrovství světa. Zápasy s relativně slabšími soupeři nebudou, takže musíme najít jiný režim," vysvětlil Cepek.

Jeho tým na právě skončeném mistrovství světa prohrál souboj o bronz se Švýcarskem. "Pomýšlíme trochu výš než jenom být čtvrtí. Na minulém MS jsme skončili třetí, být čtvrtí tedy nemůže být úspěchem," uvedl Cepek. Švýcarsko potvrdilo lepší formu posledních dvou let a vyhrálo 8:5.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér florbalistů Cepek: Pomýšlíme výš, než být čtvrtí

Kritika na brankáře Tomáše Kafku byla podle třiadvacetiletého útočníka Chodova Patrika Dóži neoprávněná. "Kdo tomu trochu rozumí, tak střely byly fakt nešťastné. Bylo to na nás na hráčích, mohli jsme to pohodově vyhrát. Chybělo štěstí, Švýcaři ho měli, šancí bylo mraky, ale měli jsme z toho pramálo," uvedl.

"Prohráli jsme sedm vteřin před koncem. Chtěli jsme se posunout dál, bylo to strašný kousek a pak nám to nevyšlo," vrátil se Dóža ještě k semifinálovému duelu s Finskem (3:4).

Cepek se ale snaží najít na předvedené hře i pozitiva. "Na druhou stranu herně jsme měli velmi dobré výkony. Těžkou skupinu jsme zvládli s přehledem. Na play-off byl tým výborně připravený, chyběl kousek k remíze nebo prodloužení. Bohužel to na cinknutí nestačilo."

Utkání Finsko - Česko
zdroj: LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Útěchou může být fakt, že Finsko nakonec na nájezdy porazilo silné Švédsko a potřetí získalo titul mistrů světa.

"V poslední minutě s Finskem jsme udělali malou chybu, kdy jsme měli balon v držení, pak ho ztratili a hru jsme neudrželi v rohu hřiště. Ta střela... Jednu z patnácti ji takhle člověk trefí. I tak jsem se snažil tým nabudit, riskli jsme to, šli do šesti, i přesto se dostali do zakončení, šarvátky před bránou. Naděje umírala poslední, až tou šedesátou minutou jsme si řekli, že se to bohužel nepovedlo," vzpomněl Cepek.

Utkání Česko - Estonsko
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

V práci trenéra národního týmu chce pokračovat. "Potřebuju si trochu odpočinout a srovnat myšlenky. Momentálně na budoucnost moc nemyslím, smlouvu s reprezentací mám platnou, doufám, že všechno půjde dál. Ale chuť mám, rád bych pracoval dál, i když je to náročné, člověk ty hráče vidí na pár akcích za rok. Teď jsme nevyhráli s nejlepší trojkou, ale nebyly to nijak extrémně špatné dva roky. Je před námi další mistrovství, práce je hodně."

Dóža jeho slova potvrzuje. "Parta je opravdu výborná, lidi se znají velice dlouho a teď budou mít ještě větší motivaci pracovat. Věřím, že tým bude pospolu dál," uvedl.

Příští mistrovství světa hostí Česká republika a celé by se mělp odehrát v pražské O2 areně, cíle si tým musí podle Cepka klást nejvyšší. "Musíme se připravit ještě lépe, začít pracovat co nejdříve, protože jsme se přesvědčili, že to půl roku do mistrovství nejde, ale musí to být dlouhodobá práce. Cíl musí být postup do finále," vyhlásil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články