Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistrovství světa florbalistů 2018 má být celé v O2 areně

Praha – Všechny zápasy mistrovství světa florbalistů v prosinci 2018, jehož pořadatelství se zhostí Česká republika, by se mohly odehrát v pražské O2 areně. S tímto scénářem počítá vedení Českého florbalu v případě, že bude v komplexu libeňské haly dokončena i vedlejší druhá aréna.

Prezident České florbalové unie Filip Šuman
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Vyjednáváme s O2 arenou o tom, že když se povede finalizovat druhá aréna, tak by se mohl vytvořit unikátní šampionát pod jednou střechou. I ta druhá hala bude splňovat parametry na všechny světové akce. Byla by to velká výzva pro český florbal, aby se skvělou atmosféru povedlo vytvořit každý jednotlivý den," řekl novinářům prezident České florbalu Filip Šuman.

Za rozhodující faktory považuje Šuman, zda bude "malá hala" dokončena a také otázku peněz. "Do konce roku budeme vědět, jestli se do toho O2 arena pustí. Druhá věc jsou finance, které odhadnout nemohu. Jednáme o tom už několik měsíců a s (mezinárodní federací) IFF si vyjasňujeme podmínky pořádání. Za nás mohu říct, že budeme dělat hodně pro to, abychom se domluvili," doplnil Šuman.

O2 arena už slávu florbalu zná

V O2 areně se konalo MS florbalistů už v roce 2008, ale tehdy hostila jen semifinálové duely, zápas o bronz a finále. "Tehdy jsme řešili, jestli si troufneme odehrát finálové zápasy v O2 areně, a průběh šampionátu potvrdil, že jsme udělali dobře. Byl to velký posun florbalu," podotkl Šuman.

Čeští fanoušci před O2 arenou
zdroj: ČTK/DPA autor: Armin Weigel

O2 arena se tehdy zaplnila nejvíce 14 208 diváky na finále mezi Švédskem a Finskem. Na konci této sezony bude hostit už šesté superfinále nejvyšších florbalových soutěží mužů a žen, letos na vyvrcholení mužské superligy přišlo rekordních 12 144 diváků. V letech 2018 a 2019 by se mělo superfinále hrát na Moravě.

Rozpočet naroste oproti roku 2008 zhruba o 60 procent

Rozpočet pro domácí světový šampionát se z téměř 40 milionů korun z roku 2008 výrazně zvýší. "Bude o nějakých 100 milionech, možná tu hranici překoná. A my bychom chtěli, aby to byla akce, která bude financovaná ze tří zdrojů. Z ticketingu, z marketingu a z veřejných zdrojů. Rozhodně nechceme, aby se ze sta procent zaplatila zvenku. Myslíme si, že lidi přijdou. Že o to velký zájem bude. A na ten zájem musíme přilákat i partnery," podotkl Šuman, podle něhož náklady zvedá nejen touha hrát celý turnaj v O2 areně, ale i celkové nároky IFF.

Čeští florbalisté na mistrovství světa v Rize
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

Předprodej vstupenek začne na konci příštího roku. "Rozhodně naším cílem bude, aby na jedné straně vstupenky pokryly významnou část rozpočtu, ale abychom to pořád udrželi dostupné pro českou úroveň," prohlásil Šuman, který chce MS zvládnout s vyrovnaným rozpočtem. "Mistrovství světa musí florbalu pomoct, ne ho zatížit. Většinou se nám daří akce finančně pokrýt. Místo zisku je ale důležitější prioritou dopad mistrovství světa na florbal a jeho popularitu," dodal Šuman.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články