Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rozloučení s MS se českým florbalistům bronzem nezablýsklo

Riga – Čeští florbalisté se rozloučili se světovým šampionátem v lotyšské metropoli Rize prohrou se Švýcarskem 5:8. Po divokém začátku zápasu, kdy už v 50. vteřině svítilo na tabuli 1:1, měli nakonec během zápasu mírně navrch Švýcaři a v dramatickém závěru za stavu 5:6 hráči ze země helvétského kříže zlomili Čechy dvěma brankami.

Radost švýcarských florbalistů
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Češi se už ve 43. vteřině ujali vedení, když se dostali do přečíslení a po Šebkově přihrávce otevřel skóre Curney. Švýcaři ale odpověděli za pouhé dvě sekundy. Christoph Meier hned z buly vyrazil dopředu a střelou k pravé tyči překonal Kafku.

Ve čtvrté minutě se Cepkovi svěřenci opět radovali, když ležícího švýcarského gólmana přeloboval Ondrušek. Švýcaři ale za 119 vteřin znovu vyrovnali, když využil clony před Kafkou Braillard. Ve 12. minutě se trefil přesně z poloviny hřiště a otočil stav. Do české branky se postavil Souček. Osm vteřin před koncem prvního dějství byl vyloučen Němeček a Češi se v oslabení ubránili.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih: Česko prohrálo se Švýcarskem v boji o bronz 5:8

Ve 29. minutě vyrovnal ve vlastním oslabení při Dóžově trestu Jendrišák, jehož vysunul do úniku Šebek. O 6 minut později Antenerovu přihrávku zužitkoval pohotovou střelou Maurer a ve 38. minutě zvýšil po standardní situaci nepokrytý Christoph Meier.

Maurer pomohl Švýcarům hattrickem

Po ošetřování českého brankáře kvůli poraněné ruce ve 47. minutě nejdříve trefil Curney tyč a po Veltšmídově přihrávce už skóroval Tokoš. Jenže dvoubrankový náskok Švýcarům vrátil Maurer.

V 56. minutě potrestal hned po 14 vteřinách Bischofbergerovo vyloučení dorážkou Curneyho střely Jendrišák. Ale vzápětí nezamířil přesně Tokoš a Švýcaři trefami Rüeggera a Maurera v rozmezí 31 sekund definitivně rozhodli.

Švýcaři si díky zisku medaile zajistili i účast na Světových hrách, které se uskuteční v červenci 2017 ve Vratislavi. Doplnili tak pořádající Polsko, další medailisty turnaje Švédsko a Finsko, také Česko, které si účast zajistilo jako nejlépe umístěná sousední země, a nejlepší mimoevropský tým USA.

ČR - Švýcarsko 5:8 (2:3, 1:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 1. Curney (Šebek), 4. Ondrušek (M. Beneš), 29. Jendrišák (Šebek), 47. Tokoš (Veltšmíd), 56. Jendrišák (Curney) - 1. Ch. Meier (Antener), 6. Braillard (Graf), 12. Camenisch (Rüegger), 35. Maurer (Antener), 38. Ch. Meier (Antener), 50. Maurer (M. Hofbauer), 58. Rüegger (Braillard), 58. Maurer (Ch. Meier). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2.

ČR: Kafka (12. Souček) - Jelínek, Němeček, Veltšmíd, Suchánek, Šešulka, Kološ - Curney, Jendrišák, Šebek - Tokoš, Tomašík, Sladký - M. Beneš, Dóža, Ondrušek - od 50. navíc Matejčík. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.

Švýcarsko: P. Meier - Zürcher, Camenisch, Bischofberger, Kuchen, Graf, Berry - Rüegger, M. Hofbauer, Scalvinoni - Maurer, Ch. Meier, Antener - Buchli, Braillard, Laely. Trenéři: David Jansson a Esa Jussila.

  • Radim Cepek (trenér ČR): "Hodnocení není radostné, protože jsme ten rozhodující zápas prohráli. Je to smutné, před dvěma lety jsme byli šťastnější. Dnes jsme důležité momenty, třeba v zakončení, propásli. I v obraně jsme udělali o dvě tři chyby více, které nás mrzely. Je to neúspěch, chceme víc, než skončit z té první čtyřky čtvrtí. Prohráli jsme těsně s Finy, dnes to byl otevřený zápas. Chtěli jsme více. Bohužel se nám to nepovedlo, nedá se svítit. To je sport."
  • Matěj Jendrišák (útočník ČR): "Mrzí to. Turnaj nám vyšel nad očekávání dobře. Předváděli jsme lepší florbal než v předchozích letech. Bohužel se projevily dvouleté výsledky a práce. Švýcaři byli ty dva roky lepší a rádoby štěstíčko se přiklonilo na jejich stranu. Rozhodují góly, oni dali osm, my pět. Vyhráli a byli lepší."
  • Jan Jelínek (kapitán ČR): "Věděli jsme po semifinále, že tu motivaci musíme najít. Necítil jsem, že by se v tom ještě dneska někdo víc babral a byl kvůli tomu dole. Psychicky jsme se na to připravili docela dobře. Zažil jsem šampionáty, kdy ten pocit z naší hry byl daleko horší. Z mistrovstvích světa, na kterých jsem byl, jsme tady hráli nejlíp, ale nemáme ten výsledek. Máme dobré výkony, ale skončili jsme bez medaile."
  • Tomáš Kafka (brankář ČR): "Pro mě byl ten zápas dost depresivní. Pořádně jsem si nesáhl na balónek a už jsem tam měl tři góly. Přitom jsme hráli výborně, myslím si, že výkon kluků byl skvělý. Oni měli hodně štěstí v první třetině, druhý a třetí gól jsem vůbec neviděl přes stínicí hráče. Dali jednoduché tři góly, asi je to zvedlo, protože my jsme v první třetině dominovali. Poté se to vyvíjelo tak, že to mohlo dopadnout i pro nás. Ale oni využili pár šancí, které měli z brejků. My jsme to museli otevřít. Bohužel ten závěr zvládli."
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články