Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Finové slaví florbalový triumf. Ve finále MS udolali Švédy až v nájezdech

Riga – Po šesti letech slaví finští florbalisté zlatý úspěch, když lépe zvládli infarktový závěr finále mistrovství světa. Ve vyrovnaném souboji porazili dlouhodbé rivaly ze Švédska až po samostatných nájezdech 4:3. Na trestná střílení došlo poté, co i po prodloužení svítil na tabuli vyrovnaný stav 3:3. Stoprocentní Finové proměnili všechny čtyři nájezdy, Švédové naproti tomu pálili dvakrát vedle.

Miko Kailiala a brankář Jarno Ihme slaví titul florbalových mistrů světa
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Zlatou branku v rozstřelu vsítil devětatřicetiletý útočník Mika Kohonen, modrobílí titulem navázali na úspěchy z let 2008 a 2010. Zároveň Finové ukončili švédskou sérii 17 výher na mistrovství světa a jsou jediní, kdo dokázali nejlepší tým historie na šampionátech pokořit. Pro Švédsko to byla teprve třetí prohra z 65 vzájemných duelů na MS.

Finové ve třetinách pouze dotahovali

Švédský tým dostal do vedení v osmé minutě proměněnou přesilovkou Kim Nilsson. V polovině úvodní třetiny zvýšil na 2:0 z dorážky Gustafsson, jehož branku potvrdil až videozáznam. Rozhodnutí na základě videozáznamu si tak odbylo svou premiéru ve finále MS.

Finové ovšem dokázali rychle odpovědět. Ve 13. minutě se po standardní situaci trefil nejlepší finský střelec na turnaji Kotilainen a za necelé tři minuty vyrovnal po Salově ideální přihrávce Sami Johansson. Otočit stav mohl na začátku druhé třetiny zkušený Tiitu, ale na brankáře Rehna nevyzrál.

V nájezdech Finové Švédy přestříleli

Ve 24. minutě naopak udeřili po standardce Švédové a podruhé v utkání se zapsal mezi střelce Gustafsson. Ve 48. minutě vyrovnal desátou brankou na turnaji opět Kotilainen. V prodloužení přestřelil po úniku Kim Nilsson.

Hrdinou rozstřelu se stal veterán Kohonen, který svou desátou účastí na MS vyrovnal rekord Nora Willyho Fauskangera. Ve třetí sérii uspěl, za Švédy neproměnil Stenberg, a když se trefil ještě Kailiala a Johan Samuelsson nikoliv, mohl finský tým slavit.

Kohonen: Potřetí jsem mistrem, ale jsem šťastný

"Už dopředu jsme věděli, že to bude strhující utkání. Těžký zápas. Jsem tak šťastný, že jsme opět světovými šampiony. Pro mě je to už potřetí," řekl Kohonen, který má ve sbírce i pět stříbrných a dvě bronzové medaile.

Mika Kohonen s pohárem mistrů světa
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: 50 Daniel Christen

Kohonen uspěl při rozstřelu ve třetí sérii, ovšem žádný tlak před svou chytrou kličkou do forhendu necítil. "Tyhle momenty si užívám. Ale tentokrát to bylo jiné, byl jsem jenom na střídačce, odehrál jsem tři střídání, dvě hodiny jsem se nedotkl balonku. Takže jsem si říkal, že musím zvolit jednoduché zakončení," uvedl třetí nejproduktivnější hráč historie šampionátů.

"Jsem prostě šťastný. Nemůžu teď říct nic jiného. Jsem tak hrdý na náš neuvěřitelný tým," dodal Kohonen a nevyloučil účast na příštím šampionátu v roce 2018 v Česku.

Finsko - Švédsko 4:3 po sam. nájezdech (2:2, 0:1, 1:0 - 0:0)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články