Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Florbalový šampionát v Praze zaútočí na divácký rekord. Jsou to magická čísla, říká Šuman

Ambice na překonání tří diváckých rekordů mají organizátoři mistrovství světa florbalistů v Praze, které začne v sobotu. Chtějí překonat celkovou nejvyšší návštěvnost ze šampionátu v roce 2014 v Göteborgu, letitý rekord na jeden zápas z roku 1996 a dva roky staré maximum na úvodní den turnaje. Přímé přenosy ze světového šampionátu nabídne od 1. prosince ČT sport a web ctsport.cz

Čeští fanoušci
zdroj: ČTK/Polák Jiří

Před čtyřmi roky ve Švédsku zavítalo na 48 zápasů turnaje 104 406 diváků, což překonalo rekord z roku 2008 z Prahy a Ostravy (104 018 fanoušků). Divácký rekord na jedno utkání stanovilo před 22 lety finále mezi Švédskem s Finskem ve stockholmské hale Globen s počtem 15 106 fanoušků.

Na minulém šampionátu v Rize před dvěma roky první den přilákal 13 280 fanoušků. "Jsou to pro nás tři magická čísla, která bychom chtěli překonat. Každé z nich je v držení jiného šampionátu a my je chceme všechna získat pro sebe," řekl na tiskové konferenci v O2 areně prezident Českého florbalu Filip Šuman. 

Je nám líto, video expirovalo.
Šuman: Jsme sebevědomí, Švédům chceme sebrat rekord v návštěvnosti MS

"Jsem optimistický, i když si uvědomuji, že ten rekord na jedno utkání bude ještě velká výzva. Vyžaduje nejen, abychom měli technicky vyprodáno, ale aby do arény přišli i diváci na klubová sedadla i do skyboxů," doplnil Šuman. Už na sobotní úvodní zápas českého týmu s Německem by mohla návštěva překročit hranici deseti tisíc.

"Myslím, že budeme mít fantastickou atmosféru na otevírací zápas českého týmu i zahajovací den, kdy se odehraje i duel Švédsko - Finsko. A věřím, že nás čeká i po celý šampionát," podotkl Šuman. Organizátoři se snaží, aby byla kvalitní divácká kulisa i na zápasy bez účasti českého týmu.

"Na to jsme se intenzivně zaměřovali. Přestože v O2 areně odehrajeme 26 utkání, tak si troufám tvrdit, že téměř na všech se nám podaří dosáhnout tisícové návštěvy. Je dost možné, že v žádném by neměla klesnout pod dva tisíce," podotkl Šuman. Dalších 22 utkání se odehraje v nedaleké hale Sparty na Podvinném mlýně.

Vedení Českého florbalu si také pochvaluje, jak uspělo s nabídkami vstupenek pro školy. "Očekáváme návštěvu 22 258 školáků. Povedlo se nám oslovit celou republiku. Jedna třetina dětí přijede z Prahy a ze zbytku budou některé cestovat několik hodin. Je to pro nás skvělá věc. Třeba děti z Karviné sem urazí 407 kilometrů," uvedla generální sekretářka mistrovství světa Zuzana Svobodová.

Pro fanoušky bude připraveno dvanáct fanzón po celé republice

Bohatý bude na zápasech i doprovodný program. "Diváky chceme nalákat nejen na exkluzivní florbal, ale i velkou zábavu. Osazujeme O2 arenu čtyřmi speciálními multimediálními plochami, na které můžeme promítat a vytvářet atmosféru. I z hlediska světel a pyrotechniky bude připravený model, který jsme si na florbalu ještě nikdy nevyzkoušeli. Chceme, aby si všichni show v aréně užili," řekl Šuman.

I mimo Prahu se fanoušci zapojí do dění šampionátu ve fanzónách hned ve 12 dalších městech - Karlových Varech, Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě, Brně, Zlíně, Olomouci a Ostravě.

"Budou se konat od 6. do 9. prosince. Chceme umožnit všem, aby si šampionát společně s námi užili, a budeme ho takto přenášet do celé republiky. Mistrovství světa a to, co bude v O2 areně, je velký projekt, který umíme. Fanzóny nejsou o nic menší projekt a těším se, že se nám také povede," dodala Svobodová. Podle dřívějších předpokladů měl šampionát v Praze mít rozpočet okolo 100 milionů korun, nakonec se snížil na 75 milionů.

"Máme výborný tým, který dokázal nachystat šampionát velice efektivně," uvedl Šuman. V roce 1998 stálo MS 3,6 milionu korun a před deseti lety 22,7 milionu. K úsporám sáhli organizátoři i kvůli menší sumě peněz získaných z veřejných zdrojů.

"Museli jsme pracovat s tím, že zhruba dvě třetiny rozpočtu jsme si museli zajistit z vlastních zdrojů. Z veřejných zdrojů je financováno jen o něco více než jedna třetina, což tady není u velkých mezinárodních akcí tak obvyklé. Jsem pyšný, že se nám i přesto povede připravit organizačně dobrý šampionát a finančně ho zvládnout," dodal Šuman. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články