Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Motto českého týmu? První medaile z domácího šampionátu, hlásí před MS Beneš

Před dvěma lety jako nováček poprvé okusil atmosféru mistrovství světa. Do světového šampionátu, který hostí na začátku prosince Praha, bude ale Marek Beneš vstupovat v úplně jiné pozici. Teprve jednadvacetiletý útočník by měl patřit mezi tahouny útoku české reprezentace. Beneš považuje účast na mistrovství světa v Praze za vrchol dosavadní sportovní kariéry a s celým týmem by chtěl zaútočit na první medaili z domácího šampionátu. Přímé přenosy ze světového šampionátu nabídne od 1. prosince ČT sport a web ctsport.cz

Marek Beneš
zdroj: Český florbal/Martin Flousek

Benešova role v reprezentaci se během dvou let zásadně změnila. Zatímco na mistrovství světa do Rigy přijel v pozici náhradníka, o dva roky později by měl v Praze patřit k základním kamenům výběru finského trenéra Petriho Kettunena.

Že jednadvacetiletý útočník střešovického Tatranu nyní dokáže být rozdílovým hráčem i v utkáních proti světové špičce, ukázal na Euro Floorball Tour. Favorizovaným Švédům sice Češi podlehli 4:5, o dvě branky se postaral ale právě Beneš. "V tomhle týmu mám už pevnější pozici. Teď by to mělo být jiné, měla by na mě padat větší zodpovědnost vůči tomu týmu," řekl Beneš, který si v 25 zápasech za reprezentaci připsal 19 bodů a vstřelil 10 branek.

I přes to, že v jednadvaceti letech patří Beneš do mladší generace hráčů, kteří byli na šampionát nominováni, v roli benjamínka kádru ho nahradil teprve šestnáctiletý Filip Langer, který také nastupuje za Tatran Střešovice. Podle Beneše ale v týmu nejde tolik o věk jako o reprezentační zkušenosti.

Marek Beneš střílí gól do švédské branky
zdroj: Český florbal/Martin Flousek

"Jsem sice jeden z mladších hráčů, ale už jsem tu tři, čtyři roky. Se všemi už se znám dlouho, takže tím se to manko toho věku vlastně maže. Už jsem pevná část toho týmu, je to jiné, než když jsem sem přicházel. To jsem na některé kluky, jako je třeba Matěj Jendrišák, koukal jako na svoje vzory. Už se z nich stali moji kamarádi," hodnotí Beneš vývoj pozice v týmu.

V nejvyšší domácí soutěži obléká Beneš dres Tatranu Střešovice. Ještě vloni po stáži v dresu giganta Pixba Wallenstam uvažoval o přestupu do zahraničí, nakonec dal ale přednost studiu právnické fakulty v Praze a podepsal tříletou smlouvu se střešovickým klubem. Odchod do zahraničí v budoucnosti ale nevyloučil. "U mě je to teď hodně ovlivněno školou. Rozhodl jsem se, že půjdu studovat práva, a to je závazek na pět let v kuse," vysvětlil svoje rozhodnutí.

Teď ho ale čeká šampionát na domácí půdě, v O2 areně poženou český tým tisíce fanoušků. Účast na turnaji v Praze považuje v jednadvaceti letech za jeden z vrcholů sportovní kariéry. "Znamená to asi úplně nejvíc, co se tady v tom sportu dá dosáhnout. Domácí šampionát je jednou za deset let. Je to obrovské natěšení. Zároveň ale trošku větší tlak. Musíme to zvládnout a využít domácí prostředí jako naši výhodu a ne nevýhodu," vysvětlil český reprezentant. 

Právě divácká podpora bude podle Beneše důležitým motorem pro výkony týmu. "To je jedna z věcí, proč ten sport děláme – zahrát si před plnou O2 arenou. Myslím si, že to nemá žádný negativní důsledek. Je to něco, na co se obrovsky těšíme, a právě doufáme, že nás to vybičuje k lepším výkonům," popsal Beneš. Česká florbalová reprezentace dosud přivezla ze světových šampionátů tři cenné kovy – dva bronzy a jedno stříbro, nejcennější medaili si ale Češi na krk dosud nepověsili.

Světovému florbalu dlouhodobě kralují Švédové, které pouze třikrát na světovém trůnu vystřídali Finové. Češi chtějí ukázat, že také patří do světové špičky a vyhlásili útok na medaili. "Motto je první domácí medaile z domácího šampionátu pro český tým. Každý zápas se snažíte vyhrát a nemyslíte na to, zda je to skupina nebo čtvrtfinále. Uvidíme, na co to bude stačit," řekl jednadvacetiletý útočník.

Češi budou na šampionátu nastupovat ve skupině A, ve které je čeká souboj s Německem, Lotyšskem a Švýcarskem. Podle papírových předpokladů by na dvě postupová místa do čtvrtfinále měli zaútočit právě domácí hráči a Švýcaři. Skupina je ale nevyzpytatelná. "Se Švýcary jsme favorité. Ale například Lotyši nám budou dělat velké problémy, stejně tak Němci. Takže to prostě bude o naší koncentraci a o tom, jít do všech zápasů naplno. A snad se podaří postoupit," dodal na závěr Beneš.

Je nám líto, video expirovalo.
Šuman: Jsme sebevědomí, Švédům chceme sebrat rekord v návštěvnosti MS
Zdroj
ceskyflorbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články