Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Tři medaile pro český tým i změny pravidel. Jak vypadalo jedenáct uplynulých MS?

Florbalové světové šampionáty se konají pravidelně od roku 1996. Zatímco v sudých letech bojují o světový triumf muži, v lichých rocích soutěží ženy. Do Prahy míří mistrovství světa po deseti letech. Češi získali na světových šampionátech dvakrát bronz a jednou stříbro. Dokáže domácí výběr konkurovat severským mocnostem a znovu dosáhnout na cenný kov? Přímé přenosy ze světového šampionátu nabídne od 1. prosince ČT sport a web ctsport.cz

Česká reprezentace slaví bronz na MS 2010
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/Markku Ulander

Přestože světovému florbalu dlouhodobě dominují státy severní Evropy, česká reprezentace chce na domácím šampionátu ukázat, že patří do mezinárodní špičky. Češi drží na žebříčku podle zisku cenných kovů z MS čtvrtou příčku.

 Ze světových šampionátů si český výběr přivezl dosud tři medaile – dva bronzy a jedno stříbro. U české reprezentace se od roku 1996 vystřídalo 5 hlavních trenérů, žádný z nich nedokázal svoje svěřence dovést k medaili více než jednou. Kouč Zdeněk Skružný byl sice u dvou medailových úspěchů, podruhé ale v pozici asistenta, nikoliv hlavního trenéra.

Na nejlepší umístění v historii dosáhli Češi před čtrnácti lety na mistrovství světa ve Švýcarsku. Výběr Zdeňka Skružného postoupil podle tehdejšího systému z druhého místa ve skupině do semifinále. Zajímavostí je, že v základní skupině Češi předvedli ve skupině druhou nejvyšší výhru na šampionátu vůbec, když porazili outsidery z Německa 20:1. Vyšší vítězství předvedli už jen Švédové, kteří smetli rovněž Němce 25:0.

Podle herního systému, který fungoval do roku 2009, týmy postupovaly základních skupin rovnou do semifinále. Český výběr porazil Švýcarsko 5:3 a otevřel si tak bránu do boje o zlato, ve kterém ho čekala světová florbalová velmoc – Švédové. A svou sílu ukázali hráči ve žlutomodrých dresech i v boji o světový triumf. Přesto Češi nebyli od zlata daleko, Švédům podlehli o dvě branky 4:6 a získali stříbro. Finálovou účast na světovém šampionátu z roku 2004 už čeští florbalisté nedokázali zopakovat.

Pravidla na mistrovství světa

Do roku 2009:

Týmy byly rozděleny do divizí, podobně jako to dnes funguje například na mistrovství světa v hokeji. V elitní divizi hrály týmy ve dvou skupinách po pěti a postupovalo se přímo do semifinále. Poslední týmy ve skupině bojovaly o udržení v divizi A, vítěz divize B naopak postoupil přímo do elitní divize.

Od roku 2010

V současnosti se světového šampionátu účastní šestnáct týmů na základě umístění z předchozího mistrovství a kontinentálních kvalifikací. Týmy hrají ve čtyřech skupinách po pěti, do čtvrtfinále postupují první dva celky skupiny.

Druhou medaili přidali Češi šest let po stříbrném úspěchu. Šampionát v roce 2010 přinesl řadu novinek v pravidlech. Turnaje ve Finsku se nově zúčastnilo šestnáct reprezentací, dosud na šampionátech hrálo deset celků. Na turnaj se registrovalo dokonce 32 reprezentací, tím byl prolomen historický rekord.

V bitvě o nejlepší čtyřku Češi narazili na Estonce, které porazili až po dramatické koncovce v podobě samostatných nájezdů 3:2 a postoupili do bojů o medaile. V semifinále ale českému kádru nedali šanci hráči Suomi, kteří po výhře 6:1 hladce postoupili do finále. Před formou Finů se nakonec museli sklonit i šampioni ze Švédska, jejichž nadvláda tak byla od roku 1996 přerušena teprve podruhé.

Češi toužili napravit dvě čtvrtá místa v řadě a to se jim nakonec povedlo. Svěřenci trenéra Tomáše Trnavského v boji o třetí příčku zdolali Švýcarsko 9:3 a získali bronz. V roce 2010 se do All stars týmu turnaje díky skvělým výkonům dostal český gólman Tomáš Kafka.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalisté pilovali formu na MS na Tenerife. Kouč od prvního duelu nemá velká očekávání

Poslední medaili si Češi přivezli ze světového šampionátu ve Švédsku, který hostil Göteborg před čtyřmi lety. Po vítězství v základní skupině narazili čeští florbalisté na Dány, které bez větších komplikací přehráli 5:1. Jenže v boji o finále byli nad jejich síly Finové, a tak se Češi po čtyřech letech znovu ocitli v boji o bronz. V souboji se Švýcary zvítězili těsně 4:3 a přidali do české sbírky druhý bronz z mistrovství světa.

Na domácí půdě chce český kádr pod vedením finského kouče Petriho Kettunena zaútočit na historicky první medaili z domácího šampionátu. V Čechách se konalo mistrovství světa před deseti lety, kde Češi skončili čtvrtí. Dokáže domácí tým vybojovat vytoužený cenný kov?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články