Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do žlutého jde Wiebesová. V dlouhém sprintu na Champs-Élysées byla bezkonkurenční

Všechny závodnice tento den vyhlížely, sprinterky spřádaly plány na žlutý trikot. V první etapě Tour de France Femmes si v ulicích Paříže dojela pro historický triumf Lorena Wiebesová, která přespurtovala Marianne Vosovou. Závodnice stáje DSM přidala do letošní sbírky úspěchů už šestnácté vítězství. 

Lorena Wiebesová vítězí na Tour de France Femmes
zdroj: Twitter DSM autor: Twitter DSM

Třiadvacetiletá cyklistka prožívá sezonu snů. Jen na Baloise Ladies Tour těsně před Francouzkou Grand Tour vyhrála čtyři etapy. Ve slavném dojezdu pod Vítězným obloukem předvedla bezkonkurenční zrychlení a stala se první vedoucí závodnicí obnovené Tour de France Femmes.

"Tým dnes odvedl parádní práci, jsem opravdu šťastná. Očekávala jsem, že Marianne půjde do dlouhého sprintu. Po té úžasné sezoně, co náš tým zažívá, si ten žlutý dres opravdu zasloužíme," zhodnotila svůj výkon po závodě vítězka.

Vosová skutečně nasadila do dlouhého finiše poté, co jí skvěle rozjela spurt Anna Hendersonová. V cíli si ale už jen prohlédla záda své krajanky a nemohla jinak, než její počínání ocenit. "Všechno šlo parádně, ale pak se objevila Lorena. Nasadila spurt, se kterým se nedalo už nic dělat," smála se jedna z nejúspěšnějších cyklistek historie.

Do zeleného dresu se namísto Wiebesové v druhé etapě obleče dnes třetí Lotte Kopecky, puntíky poveze Femke Markusová a bílý dres pro nejlepší mladou závodnici Maike van der Duinová.

Jak závod probíhal?

Úvodní etapa Tour de France Femmes byla v mnoha směrech speciální – ve hře byla prestižní výhra na Champs-Élysées a zároveň s tím i první žlutý trikot pro ženu po 33 letech. Při prezentaci také závodnice týmu SD Worx podpořily speciálními dresy svou kolegyni Amy Pietersovou, která se zotavuje po těžkém pádu z prosince minulého roku. Na netradičně modrých setech se skvěl vzkaz Stay strong Amy (Zůstaň silná Amy).

Cyklistky nastavily vysoké tempo okamžitě poté, co ředitelka závodu Marion Rousseová odmávla start etapy dlouhé 82 kilometrů. Na prvních z dvanácti okruhů francouzskou metropolí byly vidět zejména růžové dresy EF Education-Tibco-SVB a oranžové týmu Human Powered Health.

Vytvořit stabilní skupinku uprchlic se ukázalo být nemožné, každá cyklistka si chtěla ukousnout kousek slávy před davem fanoušků, který mimo jiné očekával také příjezd mužského pelotonu. Ani 40 sekund náskoku nestačilo dvojici Emily Newsomová a Mischa Bredewoldová, proti byl tým Jumbo-Visma a ambice Marianne Vosové na první body do soutěže o zelený dres.

Sama se pak do útoku vypravila domácí Pauline Allinová, tempo pelotonu ale hovořilo jasně – přijde hromadný spurt, tak jak je na Elysejských polích zvykem. Vedení Francouzky ze stáje Arkéa vydrželo do druhé sprinterské prémie, kde 25 bodů utržila pro SD Worx Lotte Kopecky.

Kruhový objezd Étoile kolem slavného Vítězného oblouku je za běžného provozu noční můrou každého řidiče, dnes se na něm ale cyklistky aut bát nemusely. Naopak si těsně před ním v devátém okruhu dojely pro první body do vrchařské soutěže. Puntíkovaný dres do druhého dějství si zajistila Femke Markusová, která svůj počin oslavila zatnutou pěstí.

Ve finiši skvěle rozjela sprint Vosové Anna Hendersonová, ale nizozemská hvězda v dlouhém závěru neměla tolik sil jako její krajanka a spurterská hvězda letošní sezony Lorena Wiebesová z týmu DSM. Třetí byla už s větší ztrátou Kopecky.

Lorena Wiebesová ve žlutém dresu
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Cole
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články