Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Náročná pyrenejská etapa patří Majkovi, Nibali dál neohroženě vládne

Pla d'Adet – Tým Tinkoff-Saxo opět slaví. Potřetí ve čtyřech dnech zvítězil jezdec dánsko-ruské stáje na Tour de France. V obtížné pyrenejské etapě si pro vítězství dojel Rafal Majka, který zvýšil svůj náskok v čele vrchařské soutěže. Na své soupeře získal i lídr celkového pořadí Vincenzo Nibali, jenž skončil v 17. etapě třetí, a na druhého Alejandra Valverdeho má náskok již 5:26 minuty. Nedařilo se Leopoldu Königovi, který se propadl na 9. průběžné místo.

Rafal Majka
zdroj: ČTK/AP

Před startem 17. etapy zbystřili všichni jezdci, jež se hodlají bít o puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře - přede všemi Joaquim Rodríguez, jež červenobílý dres vozil až do 16. etapy, kde ho o něj připravil Rafal Majka. Na programu byly hned tři vrchařské prémie 1. kategorie a v cíli na Pla d'Adet čekala dokonce prémie nejvyšší kategorie HC, kde se jelo o 50 bodů.

Rodíguez bojoval na prémiích...

Okamžitě po startu se do úniku pustila skupina uprchlíků. Do závodu se ale záhy promítla touha Rodríguezovy stáje Kaťuša získat zpět puntíkatý trikot. Ruský tým na čele pelotonu nasadil ostré tempo – po 15 kilometrech byl rychlostní průměr 55 km/h – a náskok skupiny uprchlíků tak nenarůstal přes jednu minutu.

Na úpatí prvního stoupání na Col du Portillon měla vedoucí skupina na hlavní balík jezdců najeto jen necelých 40 sekund. Netrvalo dlouho a přes uprchlíky se podle očekávání prohnal Rodríguez stínovaný Majkou. Polský cyklista ale nedokázal udržet tempo nastavené jezdcem Kaťušy a brzy začal ztrácet. Rodríguez si suverénně dojel pro prvních deset bodů dne a virtuálně se posunul do čela vrchařské soutěže.

Body sbíral Rodríguez i na následujících dvou prémiích první kategorie, největší bodový příděl ale čekal až v cíli. Před závěrečným stoupáním roztrhala peloton aktivita týmu jezdce v bílém dresu pro nejlepšího mladého závodníka Thibaulta Pinota. V tu chvíli ze skupinky největších favoritů odpadl i Leopold König.

... Majka v závěrečném stoupání

V závěrečném kopci, osm kilometrů před cílem, nastoupil na čele Giovanni Visconti. Ze skupinky pronásledovatelů vystřelil Majka, ujel Rodríguezovi a netrvalo dlouho a dojel vedoucího Viscontiho. Svým soupeřům nastoupil i v pohodě jedoucí Nibali, ujel svým nejbližším pronásledovatelům v celkovém pořadí, a brzy dostal i trápícího se Rodrígueze. Na vedoucí duo ale muž ve žlutém ztrácel stále přibližně minutu a půl.

Dva a půl kilometru před cílem Majka razantně zaútočil a ujel Viscontimu. Polský jezdec už si v pohodě dojel na vrchol pro vítězství a padesát bodů do vrchařské soutěže. Tým Tinkoff-Saxo tak po odstoupení lídra Alberta Contadora získal už třetí etapové vítězství ve čtyřech dnech a navíc má velkou šanci dovézt do cíle díky Majkovi puntíkatý dres.

"Jsem strašně šťastný z dnešního výsledku a z výsledků, kterých jsme dosáhli v minulých dnech," prohlásil Majka. "(Manažer týmu) Bjarne Riis mi řekl, abych si jel pro vítězství, a pokud vyhrajeme, tak si udržíme trikot. A tady to máte," radoval se čtyřiadvacetiletý Polák. 

HLAVNÍ UDÁLOSTI 16. ETAPYNejdelší etapu letošního ročníku zvládl nejlépe Michael Rogers z Tinkoff-Saxo, který si připsal své první etapové vítězství na Tour. Leopold König se v celkovém pořadí posunul na sedmé místo. Nibali dojel ve skupině favoritů spolu s Königem a s přehledem si drží žlutý trikot. (Více o 16. etapě čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/280993-nejdelsi-etapu-tour-ovladl-australan-rogers/).)

Nibali si nakonec dospurtoval pro třetí místo a opět zvýšil svůj náskok na čele celkového pořadí. "Trochu jsem se téhle etapy bál. Tým ale odvedl skvělou práci a já si oddychl," přiznal Nibali. "U takové intenzivní etapy nikdy nevíte, co se může stát. Někdo ujede hned na prvním kopci, a co pak uděláte? Náš plán byl nicméně zůstat v klidu a pohromadě," dodal Ital, jenž se tak znovu přiblížil tomu, aby jako šestý muž v historii vyhrál všechny tři Grand Tours. Nejprve v roce 2010 ovládl Vueltu a loni triumfoval na Giru d'Italia. 

Tentokrát se nedařilo Leopoldu Königovi, který v cíli ztratil na vítězného Majku 3:54 minuty, a propadl se o dvě místa na 9. příčku celkově se ztrátou 12:40 na vedoucího Nibaliho.

17. etapa: Saint-Gaudens - Saint-Lary Pla d‘Adet (124,5 km):1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 3:35:23 hod., 2. Visconti (It./Movistar) -29, 3. Nibali (It./Astana), 4. Péraud (Fr./AG2R) oba -46, 5. De Marchi (It./Cannondale) -49, 6. Rolland (Fr./Europcar) -52, 7. F. Schleck (Luc./Trek), 8. Mollema (Niz./Belkin) oba -1:12, 9. Roche -1:25, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:35, ...23. König -3:54, 48. Bárta (oba ČR/NetApp) 14:17.

Průběžné pořadí:
1. Nibali 76:41:28, 2. Valverde -5:26, 3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -6:00, 4. Péraud -6:08, 5. Bardet (Fr./AG2R) -7:34, 6. Van Garderen (USA/BMC) -10:19, 7. Mollema -11:59, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -12:16, 9. König -12:40, 10. Rolland -13:15. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články