Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Rekordní únik skončil až pár metrů před cílem, podruhé vyhrál Kristoff

Nimes – Přes dvě stě dvacet kilometrů jeli spolu osamocení na špici. Rekordní únik letošního ročníku Tour de France však dvojici Martin Elmiger, Jack Bauer nakonec vítězství nepřinesl. Švýcarsko-australské duo dostihl balík favoritů pár desítek metrů před cílem a druhou výhru si v 15. etapě ve spurtu vybojoval Alexander Kristoff ze stáje Kaťuša. V zeleném jedoucí Peter Sagan skončil třetí. Leopold König dojel v hlavním poli.

S hlavou v dlaních a se slzami na krajíčku seděl v cíli. Jack Bauer nedokázal skrýt obrovské zklamání. Společně s Martinem Elmigerem totiž v druhé nejdelší etapě letošního ročníku Tour měřící 222 kilometrů předvedl pětihodinový únik a užuž to vypadalo, že se dočkají velkolepého triumfu, v který ani oni sami nedoufali.

Švýcarsko-australské duo se do úniku dostalo hned po startu a od prvních kilometrů se do toho pořádně obulo. Ve slunečném počasí si již po půl hodině vytvořilo náskok téměř devíti minut. Peloton sice začal jejich odstup stahovat a držel ho v přijatelných mezích. Situaci mu však padesát kilometrů před cílem zkomplikovala silná průtrž mračen, jež na silnici vytvořila nespočet kaluží, a balík s největšími favority musel jet mnohem opatrněji.

Elmiger s Bauerem se tak proti všem předpokladům dostali až do cílového Nimes, v němž ještě pět kilometrů před koncem měli čtyřicetivteřinový odstup. Skupina pronásledovatelů, v níž byl vidět hlavně tým Lotto-Belisol, jenž se snažil rozjet závěrečný spurt Andrého Greipela, však v závěru začala zrychlovat a dvojici smolařů dostihla necelých padesát metrů od cílové čáry.

O triumf si to tak rozdali spurteři, z nichž byl nejrychlejší Nor Alexander Kristroff z ruské stáje Kaťusa a připsal si na své konto druhé etapové vítězství v ročníku. Druhý skončil Heinrich Haussler s IAM a třetí v zeleném jedoucí Peter Sagan, jenž tak opět prodloužil svoje čekání na výhru. Zklamaný Bauer nakonec protl pásku jako desátý a Elmiger šestnáctý. "Dal jsem do toho úplně všechno, a jak jste mohli vidět v cíli, byl jsem hodně zklamaný z toho, že jsem zůstal s prázdnýma rukama," uvedl Bauer. "Myslím, že jsem na tom byl v posledních dvaceti kilometrech lépe než Martin, a čekal jsem na správný moment, abych ho setřásl. Možná jsem čekal až příliš dlouho," řekl.

Ve stejném čase jako vítěz dorazila i skupina největších favoritů včetně lídra Tour Vincenza Nibaliho a osmého muže celkového pořadí Leopolda Königa, který byl klasifikován na osmatřicátém místě.

  • "Myslel jsem si, že je příliš pozdě, že spurtuju o druhé místo, ale ulevilo se mi, když jsme je dostihli. Byl jsem trochu překvapený z toho, že jsem dnes dosáhl na výhru. Možná že ostatní měli po Alpách těžší nohy," uvedl v cíli Alexander Kristoff.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 15. etapa: Tallard - Nimes (222 km):

1. Kristoff (Nor./Kaťuša) 4:56:42, 2. Haussler (Austr./IAM Cycling), 3. Sagan (SR/Cannondale), 4. Greipel (Něm./Lotto), 5. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step), 6. Coquard (Fr./Europcar), 7. Navardauskas (Lit./Garmin), 8. Feillu (Fr./Bretagne), 9. Albasini (Švýc./Orica), 10. Bauer (N. Zél./Garmin), ...38. König všichni stejný čas, 125. Bárta (oba ČR/NetApp) -2:05.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 66:49:37, 2. Valverde (Šp./Movistar) -4:37, 3. Bardet (Fr./AG2R) -4:50, 4. Pinot (Fr./FDJ.fr) -5:06, 5. Van Garderen (USA/BMC Racing) -5:49, 6. Péraud (Fr./AG2R) -6:08, 7. Mollema (Niz./Belkin) -8:33, 8. König -9:32, 9. Ten Dam (Niz./Belkin) -10:01, 10. Rolland (Fr./Europcar) -10:48, ...74. Bárta -2:09:26.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články