Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šéf světové cyklistiky: Za Armstronga nebyly testy, které by ho odhalily

Petrohrad - Šéf světové cyklistiky Pat McQuaid brání mezinárodní federaci UCI před kritikou, že dlouhá léta kryla doping největší hvězdy pelotonu z přelomu století Lance Armstronga. Američan byl až sedm let po posledním z rekordních sedmi titulů na Tour de France potrestán za systematický podvod a cyklistická unie čelila obvinění, že podezřelé vzorky zametla pod stůl. To však dnes McQuaid odmítl, tehdejší možnosti podle něj byly pozadu za Armstrongovými metodami.

Lance Armstrong
zdroj: Getty Images autor: Kristian Dowling

"Tehdy nebyly testy, které tyto produkty mohly objevit. Před deseti patnácti lety byly zbraně slabší než teď, celý dopingový systém byl slabý," řekl irský předseda UCI na celosvětové konferenci o sportu v Petrohradu. "Nemyslím si, že by UCI udělala chyby. Statistiky ukazují, že jsme v tomto směru byli nejpokročilejší," dodal.

Armstrong vládl nejtěžšímu etapovému závodu Tour de France nepřetržitě do roku 2005. Rok nato se McQuaid, bývalý profesionální silničář, stal předsedou mezinárodní unie. "Byl jsem pošetilý. Nevěřil jsem, že člověk, který byl tak blízko smrti, by mohl do sebe dostávat věci, které jsou nebezpečné," řekl. Armstrong totiž prodělal rakovinu varlat a i díky tomu sklízel ještě větší uznání.

V lednu se však k systematickému dopingu přiznal. Půl roku poté, co ho Americká antidopingová agentura (USADA) usvědčila z podvodu, připravila o slávu i trofeje a doživotně distancovala. Podle McQuaida UCI testovala Armstronga dvěstěkrát v letech 1999 až 2005, zatímco USADA jen dvanáctkrát.

Zda a na co skutečně Armstrong UCI věnoval přes 100 tisíc dolarů, se McQuaid nezmínil. Údajnou spolupráci by měla šetřit nezávislá komise. McQuaid sám kvůli aféře pohaslé hvězdy z Texasu nikdy o rezignaci neuvažoval. "Chci vymýtit doping a dokončit, co jsem začal," prohlásil.

Stále prý čeká na Armstrongovu omluvu i na to, že by mohl začít spolupracovat. "Rád bych ho viděl, jak nasedne do soukromého letadla a přiletí za námi do Švýcarska. A zeptá se: Co mám dělat?" řekl irský předseda. "Doteď se cyklistice neomluvil. Ale měli bychom to už nechat za sebou a jít dál," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články