Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Armstrong se za doping stydí, úplatky prý nedával

Washington - Bývalý hvězdný cyklista Lance Armstrong se stydí za to, že celou kariéru dopoval. Řekl to ve druhém díle televizního rozhovoru s Oprah Winfreyovou. Armstrong byl při svých výpovědích mnohem konkrétnější, otevřenější a emotivnější než při včerejším interview. V pátečním pořadu popřel, že se pokoušel uplácet Americkou antidopingovou agenturu USADA, jak je obviňován. Vyjádřil také přání, aby jednou mohl alespoň běžet maraton.

Lance Armstrong
zdroj: ISIFA autor: Mike Powell /Allsport

"Stydím se za to, co jsem dělal. Je to hnusná věc," řekl viditelně nervózní Armstrong. Potvrdil také, že když musel opustit nadaci Livestrong pomáhající nemocným rakovinou a jejich rodinám, kterou před 16 lety založil, byl to pro něj "moment nejhlubšího ponížení".

Alespoň jeden maraton

Jedenačtyřicetiletý cyklista také připustil, že by chtěl znovu závodit, i když dostal doživotní distanc v cyklistice. Právě tato touha jej prý přiměla k doznání. "Jsem závodník. To jsem dělal celý život. Velmi rád trénuji. Velmi rád jezdím," prohlásil. Armstrong však vyjádřil naději, že jeho doživotní trest jednou bude zmírněn.

"Už se nebudu účastnit Tour de France, ale je řada jiných věcí, které bych rád dělal a nemohu. Jestli bych rád běžel chicagský maraton, až mi bude 50, kdyby byla možnost? To bych rád. A nemohu," zalitoval sportovec. Jeho distanc se totiž zatím vztahuje i na triatlon či dálkové běhy, tedy další jeho oblíbené disciplíny.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kalemba k Armstrongově aféře

"Zasloužím si být potrestán, ale nemyslím si, že si zasloužím trest smrti," dodal v nadsázce. Texasan však také upozornil, že trest, který mu USADA udělila, je mnohem tvrdší než sankce vůči jiným přiznaným hříšníkům, kteří dostali mírnější tresty díky tomu, že svědčili proti němu. "Neříkám, že není spravedlivý, říkám, že je odlišný," konstatoval.

Žádné úplatky

Winfreyová se jej rovněž ptala na tvrzení šéfa USADA Travise Tygarta, podle něhož cyklista agentuře nabízel asi čtvrt milionu dolarů. "Ne, to není pravda," opáčil Armstrong. Vedení USADA reagovalo krátkým prohlášením, v němž uvedlo, že si za tvrzením svého výkonného ředitele v nedávném televizním pořadu "60 Minutes" stojí.

Nejvíc měl host slavné moderátorky slzy na krajíčku, když hovořil o tom, jak se k dopingu přiznal dětem. "Řekl jsem (synovi) Lukeovi: 'Už mě neobhajuj... jen řekni, že tatínek toho lituje'," svěřil se cyklista.

Armstrong se k dopingu poprvé přiznal už v prvním díle rozhovoru, vysílaném v noci na pátek. Uvedl, že podváděl i při všech sedmi svých triumfech v proslulém závodu Tour de France. Něco takového přitom dlouhá léta předtím popíral. Armstrong o tituly již před časem přišel. Dnes řekl, že přišel o zhruba 75 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun) v důsledku toho, že jej loni opustili sponzoři.

První díl OWN měl druhou nejvyšší sledovanost

První díl exkluzivního rozhovoru sledovalo 3,2 milionu Američanů, což je druhá nejvyšší sledovanost za dobu působení televizního kanálu OWN (Oprah Winfrey Network), který talkshow Oprah Winfreyové vysílá. Větší sledovanost měl rozhovor s příslušníky rodiny zesnulé zpěvačky Whitney Houstonové z loňského března. Tehdy se dívalo 3,5 milionu lidí.

Za důvod, proč užíval zakázané látky, označil v prvním díle "bezohlednou" touhu po vítězství. Bez dopingu podle něj nelze na Tour de France uspět. Připustil, že jeho přiznání přichází pozdě. Připustil také, že v minulosti šikanoval lidi včetně dalších cyklistů, kteří na jeho dopování upozorňovali.

Plánuje se i zfilmování chystané knihy o Armstrongově pádu. Knihu Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong (Koloběh lží: Pád Lance Armstronga) napsala reportérka New York Times Juliet Macurová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články