Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Armstrong se přiznal k dopingu, podváděl i na Tour de France

New York - Bývalý cyklista Lance Armstrong se v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou přiznal k dopingu. Uvedl, že podváděl i při všech sedmi svých triumfech v proslulém závodu Tour de France. Něco takového přitom dlouhá léta předtím popíral. Proč užíval zakázané látky? Bylo to kvůli "bezohledné" touze po vítězství, přiznal.

Záběr ze show Oprah Winfreyové
zdroj: ČTK/AP autor: Courtesy of Harpo Studios, Inc., George Burns

Winfreyová se padlé legendy cyklistického sportu na doping zeptala hned v úvodu rozhovoru. Armstrong, který působil značně nervózně a nesvůj, jí na otázky k této problematice odpovídal ano, nebo ne. Během několika minut se přiznal ke všemu, co vždy předtím vehementně odmítal. "Cynikové a skeptikové, je mi vás líto, že nedokážete snít a nevěříte na zázraky. Ale tohle je úžasný závod, skvělá sportovní událost a vy byste se měli rozhlédnout a uvěřit," řekl Armstrong třeba na Tour de France 2005.

Ano, bral nepovolené prostředky ke zlepšení sportovního výkonu. Ano, užíval krevní doping EPO a krevní transfuze. Ano, dopoval na Tour de France, kterou ovládl v letech 1999 až 2005. Ano, s dopingem začal v začátcích své kariéry, kdy bral hormon kortizon. S EPO sportovec, který si v minulosti kromě úspěchů na trati získal srdce fanoušků po celém světě i díky úspěšnému boji s rakovinou varlat, prý začal v polovině 90. let minulého století. "Mým koktejlem bylo jenom EPO, transfúze a testosteron, jehož braní mi paradoxně přišlo ospravedlnitelné, protože jsem ho kvůli své minulosti, kvůli rakovině varlat, měl málo," řekl Armstrong.

Lance Armstrong:

"Překonáte nemoc, vyhrajete sedmkrát Tour de France, máte štastné manželství, máte děti - je to až dokonalý bájný příběh, který nebyl skutečný."

Nikdo nebyl pod tlakem

Armstrong řekl, že jeho "mytický, dokonalý" příběh byl jedna velká lež. Zároveň připustil, že jeho přiznání přichází pozdě. "Pro mnoho lidí je to pravděpodobně příliš pozdě a je to moje chyba," podotkl. "V tom systému nic jiného než lhát a zapírat nezbývá. Doping je lež o nekonečných možnostech lidského organismu. Na tom systém vrcholového sportu stojí," myslí si lékař Jan Hnízdil z Centra komplexní péče v Dobřichovicích.

Sportovec odmítl obvinění svých bývalých týmových kolegů Floyda Landise a Tylera Hamiltona, že je nutil brát doping. "Představa, že k tomu byl někdo nucen nebo že na někoho byl vyvíjen tlak, neodpovídá pravdě," řekl. Dodal, že vyhrát Tour sedmkrát po sobě bez použití zakázaných látek není možné. Uvedl také, že při svém comebacku v letech 2009 až 2011 již nedopoval.

Tomu však nevěří šéf Světové antidopingové agentury (WADA) John Fahey. "Záznamy Americké antidopingové agentury ukazují v jeho krevních testech různé kolísání, takže se dá s naprostou jistotou říci, že dopoval i po roce 2005," řekl Fahey britskému listu Daily Telegraph. "Připadá mi, že se tu hraje o promlčecí dobu podle amerických zákonů. Armstrong nechce přiznat nic, za co by mohl být trestně stíhán," dodal šéf WADA.

Winfreyová sportovce několikrát konfrontovala se záznamy z minulosti, na nichž Armstrong popíral užívání zakázaných látek. Cyklista mimo jiné řekl, že tehdy mu na dopingu nepřišlo nic špatného, že se kvůli němu necítil špatně a neměl pocit, že podvádí. Ostatní podle něj také dopovali. Díky dopingu prý jen měl stejnou šanci jako oni. S odstupem své tehdejší pocity označil za strašidelné.

Nestačil se omluvit

Připustil také, že v minulosti šikanoval lidi včetně dalších cyklistů, kteří na jeho dopování upozorňovali. Uvedl také, že se jim ještě nestačil omluvit. Armstrong v minulosti proslul jako člověk, který je ochotný zničit kariéry a životy lidí, kteří jeho sportovní výkony uváděli v pochybnost. Bývalou masérku svého týmu Postal Service Emmu O'Reillyovou například označil za prostitutku a alkoholičku.

Lance Armstrong
zdroj: ISIFA autor: Mike Powell /Allsport

Informace o tom, že se jednačtyřicetiletý Armstrong ke svému prohřešku doznal, unikla již v pondělí, kdy s ním Winfreyová rozhovor předtočila. Celkem tříhodinové interview přináší další podrobnosti. Winfreyová je rozdělila na dvě části. První se ve Spojených státech vysílá v noci na dnešek, druhá v noci na sobotu. Interview pro legendární americkou moderátorku představuje příležitost ke vzpružení její problémové televizní stanice OWN.

USADA touží po výpovědi pod přísahou

Zástupci americké antidopingové agentury USADA věří, že Armstrongovo přiznání může být krokem k očištění celé cyklistiky. Doufají, že to, čeho se dočkali diváci po celém světě prostřednictvím televizního přenosu, zazní z Armstrongových úst ještě jednou - pod přísahou. "Jeho přiznání, že v průběhu své kariéry dopoval, je jen malým krokem správným směrem," podotkl šéf USADA Travis Tygart Tygart. "Ale pokud je upřímný v touze po nápravě svých chyb z minulosti, bude vypovídat o plném dosahu svých dopingových aktivit," věří Tygart.

Australský spurtér Robbie McEwen:

"Problém lidí, jako je Lance, je ten, že si myslí, že to dělá každý. A proto to musí dělat také. Ve skutečnosti ale nikdo další nic takového nedělá."

Tenisová světová jednička Novak Djokovič:

"Ztratil jsem hodně víry v cyklistiku. Je ostudou pro sport mít v něm někoho takového. Podvedl všechny lidi na světě svou kariérou i svým životním příběhem."

Trojnásobný vítěz Tour de France Greg LeMond:

"Armstrong zničil každého, kdo byl v cyklistice úspěšný. Štve mě, když slyším, že nemůžete Tour vyhrát bez dopingu… Kdyby dal Floydu Landisovi a Tyleru Hamiltonovi stejné věci, co sám používal, nikdy by Tour nevyhrál. Porazili by ho."

Ředitel Tour de France Christian Proudhomme:

"Nepřítelem je doping, ne cyklistika. A určitě ne Tour de France. Od roku 1904 se musela Tour vyrovnat s řadou problémů, ale příznivci i potom vždycky lemovali trať."

Lékař Jan Hnízdil:

"Žádná senzace, taková je realita. Armstrong nedělal nic jiného než většina ostatních z absolutní špičky. On to dělal jenom nejlépe. Nedá se říct, že všichni dopují, ale mé zkušenosti z profesionální cyklistiky jsou takové, že bez dopingu se prosadit na nejlepší úroveň nedá."

USADA již v průběhu tohoto týdne vyjádřila přání vyzpovídat Armstronga - pokud by skutečně pod přísahou vypovídal - ohledně toho, co všechno ví o dopingu v cyklistice. "Cyklistiku miluju a vím, že lidé mě vidí jako někoho, kdo tento sport zneuctil," připustil v rozhovoru Armstrong. "Kdybych mohl, pokud by tu bylo něco takového jako 'komise pravdy a usmíření' a já bych byl pozván, budu prvním, kdo do těch dveří vejde," uvedl Armstrong.

"Je to důležitý krok směrem k napravení škod v cyklistice, které spáchal," konstatoval Pat McQuaid, prezident Mezinárodní cyklistické unie UCI, která čelí obviněním, že o Armstrongově dopingu věděla a kryla ho. Dopovat Armstrongovi prý přišlo stejně samozřejmé jako nafukovat galusky a doplňovat vodu do láhví. "Mýlil se. Podváděl a pro jeho jednání není omluvy. Bere mu to jakoukoliv důvěryhodnost," řekl prezident Světové antidopingové agentury WADA John Fahey.

Kvůli aféře amerického jezdce, jenž přišel o všech sedm titulů z Tour a dostal doživotní zákaz startů, zřejmě Tour nehrozí ani ztráta sponzorů. Automobilka Škoda, která patří mezi velké partnery závodu, hodlá v podpoře pokračovat. "Díky Tour vidí každoročně naši značku i naše modely miliardové publikum po celém světě. To je jeden z důvodů, proč jsme začali Tour de France podporovat a proč tomu tak bude i v budoucnu," uvedl Vítězslav Pelc z tiskového oddělení Škoda Auto.

Armstrong kvůli dopingu nebude pozván na dojezd letošní Tour v Paříži, kam jsou tradičně zváni všichni cyklisté, co dokázali v minulosti závod dokončit. O tituly již před časem přišel. Dostal také doživotní distanc v cyklistice. Sportovec kvůli přiznání čelí několika žalobám. Nejvážnější je obvinění bývalého stájového kolegy Floyda Landise ze zpronevěry milionů dolarů od americké pošty, tehdejšího sponzora týmu. K němu by se měly podle zámořských médií připojit i federální úřady, které původně vyšetřování před necelým rokem zastavily. Pokud by soud Armstrongovu vinu uznal, mohla by americká vláda požadovat odškodné až 100 milionů dolarů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy