Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

K žalobě na Armstronga se připojila i americká vláda

Americké ministerstvo spravedlnosti se připojilo k žalobě proti Lanci Armstrongovi, která bývalého cyklistu viní z toho, že dopoval a zneužíval k tomu peníze od dlouholetého sponzora svého týmu, americké pošty. Armstrongovi právní zástupci se v uplynulých týdnech snažili ministerstvo přesvědčit, aby od žaloby ustoupilo, ale marně. Agentura AP s odvoláním na anonymní zdroj uvedla, že představa obou stran na urovnání záležitosti se rozchází o desítky milionů dolarů.

Cyklista Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Žalobu na Armstronga, jenž loni přišel o sedm titulů z Tour de France a následně se k dopingu přiznal, podal už v roce 2010 jeho někdejší kolega ze stáje US Postal Floyd Landis. Další dopingový hříšník, kterému byl odebrán triumf na Tour v roce 2006.

"Lance Armstrong a jeho tým získali od americké pošty více než 30 milionů dolarů a smluvně se zavázali, že budou hrát fér a dodržovat pravidla - včetně těch antidopingových," uvedl zástupce ministerstva spravedlnosti Ronald Machen, který má případ na starosti. "Pošta se domnívá, že její sponzorství je nyní nespravedlivě spojováno s něčím, co bylo popsáno jako 'nejsofistikovanější, nejprofesionálnější a nejúspěšnější dopingový program v historii sportu'," citoval Machen ze zprávy americké antidopingové agentury, která zmapovala Armstrongovo počínání.

Slavný jednačtyřicetiletý Texasan se v lednu nakonec sám přiznal, že si ke všem titulům z Tour pomohl dopingem. Nyní mu hrozí, že vedle sportovních vavřínů přijde také o hodně peněz. Armstrongův právník Robert Luskin uvedl, že jednání s vládou o urovnání sporu bylo neúspěšné proto, že cyklista a jeho zástupci nesouhlasí s tím, že byla pošta poškozena. "Její vlastní studie dokazují, že na tom sponzoringu ohromně vydělali - více než sto milionů dolarů," uvedl Luskin.

Armstronga žaluje také pojišťovací společnost SCA Promotions, jež po něm chce vrátit 12 milionů dolarů, které mu na bonusech a dalších odměnách vyplatila za vítězství na Tour de France.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články