Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Servisman Žídek: Lyže po mně ještě neházeli

Nové Město na Moravě – Čeští biatlonisté na něj spoléhají neustále. Servisman Tomáš Žídek je totiž mužem v pozadí jejich úspěchů. Svou metodu, jak připravit ty nejkvalitnější lyže, nenazývá Žídek nijak vzletně a dodává, že je za ní hlavně spousta práce a roky zkušeností. Přímý přenos sprintu mužů sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 17:00.

Servisman Tomáš Žídek
zdroj: Petr Slavík

Po pár závodech nové sezony Světového poháru se dá těžko soudit, jak se jeho práce projeví na výsledcích, ale zatím si nikdo nestěžoval. "Lyže po mně neházeli," smál se jednačtyřicetiletý Žídek, který se na spolupráci s českým týmem dohodl v létě. "Asi to bylo ve hvězdách," řekl Žídek, který se narodil v Praze, ale v sedmi letech s rodiči emigroval přes Německo do Kanady, kde u tamní reprezentace do minulé sezony působil.

Jenže v Kanadě se vyměnilo vedení a Žídkovi se moc nezamlouvalo. Z českého týmu zas odešel německý servisman Danielo Müller, a tak šéftrenér Ondřej Rybář a šéf svazu Jiří Hamza zavolali přes oceán Žídkovi. "A ptali se, jestli by to šlo. Já říkal, že nemohli zavolat v lepší době," usmívá se český servisman.

Žídek se snaží, aby případně i hůře připravené lyže patřily k průměrným ve startovním poli. "Aby to dalo závodníkům šanci zajet dobrý závod," řekl Žídek a dodal, že má léty osvědčený systém. V čem tkví jeho kouzlo? "Je hodně jednoduché. Makáme. Nedáváme tomu šanci, aby vše bylo protestované a dokonale."

Nespoléhá na jeden zázračný vosk, ale má deset až patnáct bodů přípravy. "A když dáš všechny dohromady, tak to ti udělá velký rozdíl. S jednou věcí se trefíš jenom někdy, a to nejde. Máme svoje postupy, technologie a know-how," řekl Žídek. Na strukturování skluznic lyží mají Češi dokonce speciální stoj, který si vozí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články