Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Rybář: Puskarčíková je překvapení i pro nás, progres Krčmáře jsme čekali

Nové Město - Závody Světového poháru na domácí půdě se blíží. Před zraky statisícové návštěvy na trať postupně vyběhnou všichni čeští reprezentanti, obhájkyni loňského vítězství ve SP Gabrielu Koukalovou nevyjímaje. Ondřej Rybář však vkládá naděje i do ostatních závodníků, kteří v průběhu sezony překvapují i hledají optimální formu. Šéftrenér českého družstva věří, že se jeho svěřenci prosadí do elitní desítky. Čím více, tím lépe!

Šéftrenér českého biatlonového týmu Ondřej Rybář
zdroj: Český biatlon

Ondřej Rybář byl přesvědčený, že čeští závodníci si jedou kolo Světového poháru na domácí půdě v Novém Městě především užít. Před kulisou tisíců diváků, kteří je ženou vpřed, přece jen často nezávodí. Nervozita s tím však přichází ruku v ruce. "Začíná to v týmu trochu hrát," svěřil se.

Největší tlak je vyvíjen na Gabrielu Koukalovou, která v loňské sezoně předvedla perfektní výkony a vybojovala titul ve Světovém poháru. Obhajoba však téměř vždy bývá ještě těžší, což se projevuje i tentokrát. Letošní výkony české jedničky jsou jako sinusoida. Buď jí závod vyjde velmi dobře, nebo se do elitní desítky vůbec nedostane.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybář: Umístění v elitní desítce je úspěch

"Já bych ale neřekl, že jsou její výsledky rozporuplné. Mně přišlo, že jí začátek sezony vyšel dobře. To, že mine nějakou trojku, k tomu patří. Letošní sezonu všichni vnímáme úplně jinak, protože loni se jí povedlo to, co ze začátku nikdo ani nečekal. Letos se od ní čeká to samé, ale ona potřebuje rok, ve kterém by si mohla psychicky trochu odpočinout. Je na ní samozřejmě vidět, že se snaží, co může, ale klíčový bude příští rok, kdy ji čeká olympijská sezona a tam bude potřeba se plně koncentrovat," řekl Rybář.

Velkým překvapením pro všechny fanoušky českého biatlonu, kterých je stále více a více, je Eva Puskarčíková. Kometě letošní sezony patří po výborných výsledcích celkové sedmé místo ve Světovém poháru. Velmi jí k tomu pomohlo senzační třetí místo ve stíhačce v Pokljuce.

"Víme, že Eva patří do reprezentačního týmu, je silným článkem štafety, ale co předvádí na začátku této sezony, je do jisté míry překvapením i pro nás trenéry. Musím přiznat, že její vystoupení na Pokljuce byla koruna překvapení, které nám připravuje," byl Rybář výkony své svěřenkyně potěšen.

Náznaky jejího výkonnostního posunu byly přítomny už v minulé sezoně. Plně však dozrála až nyní. Začala se prosazovat do elitní desítky, poprvé vystoupala na stupně vítězů, když za svými zády dokázala udržet zkušenou Francouzku Dorinovou-Habertovou.

"Už loni mohla být v Pokljuce v top 10, ale měla smůlu, když v posledním sjezdu zlomila pažbu. V další stíhačce se tam s opravenou pažbou už dostala. Byl to takový nenápadný nástup. Přirovnal bych ho k vývoji Michala Krčmáře," sdělil Rybář.

Slavící Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vítkové chybí lehkost a úsměv

Naopak Veronika Vítková příliš vydařený vstup do nové sezony neprožívá. Hned v prvním závodě sice dojela na deváté příčce, od té doby se však do elitní desítky neprobojovala. 

„Verča určitě není spokojena se vstupem do sezony a já musím říct, že v ní vidím daleko větší potenciál než to, co momentálně předvádí. Ale není to tím, že by nechtěla, jen je potřeba, aby si všechny věci sedly a jí se sešlo to, co potřebuje. Jakmile se chytne, může pomýšlet často na pódium, tak jako tomu bylo dříve, kdy patřila k tahounům ženského družstva,“ neztrácí optimismus Rybář.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V čem ji nejvíce tlačí bota? Podle šéftrenéra Vítková dostává sama sebe zbytečně pod velký tlak z očekávání. Receptem na úspěch je prý úsměv, s kterým závodila v sezoně, kdy se jí dařilo. "Já věřím, že se to zlomí a od té chvíle to bude pokračovat tou správnou cestou," dodal Rybář.

Nová tvář v ženském týmu

Ženský tým doplňuje Lucie Charvátová a Markéta Davidová. Ta není stálicí, jde o novou tvář v české reprezentaci. Na začátku sezony dokázala vyhrát IBU Cup, a tak dostala šanci i ve Světovém poháru. "Pro nás je to radost, je to mladá a perspektivní naděje ženského týmu. Tady je tak trochu za odměnu a na velkou zkušenou, protože je před ní ještě dlouhá cesta k vrcholu, ale určitě v ní je velká naděje českého biatlonu," vysvětloval Rybář důvody nominace mladé závodnice.

Lucii Charvátové se vůbec nevydařila štafeta v Pokljuce a i trenéři si uvědomují, že její výkony mají výrazné výkyvy. Rybář si proto přeje, aby se jí například povedlo doběhnout pátá ve sprintu jako loni v Hochfilzenu a aby toto umístění dokázala čtyřikrát pětkrát zopakovat. Letos se jí vydařil závod v Östersundu a je potřeba, aby dokázala, že nešlo jen o nahodilý úspěch v úvodu sezony.

Česká biatlonistka Lucie Charvátová
zdroj: ČTK/AP/Kerstin Joensson

"Ona tomu dává adrenalin, kdy opravdu nevíte, jak to dopadne. Ale zase rok od roku je lepší. Když bude k závodům přistupovat tak, že může jen překvapit, tak to pro ni bude jednodušší," zhodnotil Rybář.

Krčmář lídrem, Moravec se Šlesingrem v pozadí

Mezi muži zatím z Čechů nejvíce září Michal Krčmář. V posledních třech závodech se vždy vešel do elitní desítky a je jednoznačně lídrem a tahounem českého mužského týmu. "Michal vystrčil růžky dost výrazně na konci loňské sezony a myslím, že i kluci v týmu vědí, že je to nejspíš jeden z nástupců Ondry Moravce a Michala Šlesingra. Jeho momentální počínání v závodech překvapením může být, ale trochu jsme to od něj čekali," prozradil Rybář.

Poněkud v ústraní zatím zůstávají výkony Ondřeje Moravce i Michala Šlesingra. "Určitě neřeknu, že jde o rozpaky. Michal Šlesingr předvádí skvělé běžecké výkony a je nastavený tak, že v žádném závodě nechce propásnout šanci to rozběhnout, což ho pak možná limituje na střelnici. Ale projevuje se u něj dobrá příprava a myslím, že o Michalovi v této sezoně ještě uslyšíme," věří Rybář.

Optimistická slova nachází i pro druhého závodníka, který před pár sezonami bojoval o vítězství. "Ondra je závod od závodu lepší. Teď bylo na Pokljuce vidět, že když bude mít klid a hlavu dobře nastavenou, tak je to starý známý Ondra Moravec, ale musíme brát v potaz, že u mužů je konkurence opravdu tak nabitá, že když je to do patnáctého místa, tak jsme spokojení," vysvětloval.

Šéftrenér českého družstva se v Novém Městě nejvíce těší na královskou disciplínu, kterou je závod s hromadným startem. "Doufám, že v něm budeme mít své zástupce a že jich tam bude co nejvíc. Byl bych opravdu rád, kdyby český fanoušek odcházel spokojený, což znamená nějaké umístění v elitní desítce," zakončil Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články