Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Předčasné biatlonové Vánoce v Novém Městě jsou tu. Na co se těšit?

Nové Město na Moravě – Až 120 tisíc fanoušků. Více než 60 milionů korun. Ale především čtyři dny plné biatlonu v srdci Vysočiny. Na startu se představí největší světové i české hvězdy. Na programu jsou sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem. Přímé přenosy nabízí ČT sport a web ctsport.cz. První z nich ze sprintu mužů sledujte od 17:00. Podívejte se na kompletní program vysílání.

Biatlonový svátek v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Všichni čekají, že to bude perfektní," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář. "Lepší je se ale moc netěšit a pak být mile překvapený. Obě družstva sílu mají, všichni se trochu uklidnili, ale nečekejme, že bude pořád někdo na pódiu," dodal.

Tři české ženy jsou v první dvacítce, tři muži do 21. místa. Tahákem zdaleka není jen Gabriela Koukalová. Té se na domácí půdě v individuálních závodech zatím nezadařilo. Nejlépe tu byla ve stíhačce v roce 2015 pátá. "Tentokrát věřím, že si z toho rachotu vezmu jen to pozitivní a že budu z povzbuzování čerpat co nejvíc energie," doufala obhájkyně prvenství ve Světovém poháru.

Usměvavá Eva Puskarčíková minulý týden poprvé vystoupila v individuálním závodě na stupně vítězek. "Bojím se jen, jestli jsem si na sebe neupletla bič, ale hodlám si to tady užít," prohlásila po příjezdu z Pokljuky.

Skvělé výkony předvádí Michal Krčmář, který stihl být už čtyřikrát v první patnáctce, pokud nepočítáme štafety. "I kdyby tu měl člověk jet jeden závod za celou sezonu, je to takový zážitek, který stojí za tu letní dřinu. Obrovsky se těším, jsem plný očekávání," řekl pětadvacetiletý závodník.

Sport
zdroj: ČT4

Pak je tu zástup medailistů z mistrovství světa nebo olympijských her. Forma Ondřeje Moravce po rozpačitém začátku v Östersundu se zdá mít stoupající tendenci. Michal Šlesingr, pokud nepokazí závod na střelnici, patří mezi kandidáty na první desítku.

V burácející Vysočina Areně nebudou chybět ani Veronika Vítková nebo Lucie Charvátová. "Je to šance zajet pěkný výsledek v domácích podmínkách," uvedla Vítková, které se zatím příliš nedaří a dobrý výkon na Vysočině by jí hodně pomohl. Předloni si v Novém Městě dojela pro třetí místo ve sprintu.

Sport
zdroj: ČT4

Do kolotoče naskakuje opět Jaroslav Soukup, který vynechal po nepovedeném úvodu zastávku v Pokljuce. "Krásné počasí, krásné prostředí. Zase nějaká změna. V rámci tréninku to bylo docela dobrý. Musím přemýšlet nad hodně věcmi, které je třeba zlepšit," uvedl Soukup, který si zatím připsal příliš nelichotivé výsledky 93. a 97. místo.

Lukáš Kristejn dostal šanci startovat ve Světovém poháru naposledy na konci olympijské sezony 2013/2014. Nyní přichází jeho chvíle. Úplnou premiéru mezi elitou prožije překvapivá vítězka jednoho ze závodů IBU Cupu, teprve devatenáctiletá Markéta Davidová. "Je to tu jiné, je to tu větší. Jsou tu hvězdy, na které koukám v televizi," řekla při prvním tréninku v Novém Městě.

Světové hvězdy v akci

Ostatní národní reprezentace vyrukují s tím nejlepším, co mají k dispozici. Téměř nepřekonatelným stále zůstává Francouz Martin Fourcade. Osm startů, sedmkrát vítěz, jednou třetí místo, to je bilance, která nepotřebuje obšírnější komentář. Německo-rusko-norská smečka v čele s Johannesem Bö, Antonem Šipulinem, Maximem Cvetkovem, Ole Einerem Björndalenem nebo Arndem Peifferem si stále brousí zuby, zatím však kořist hledá marně.

Martin Fourcade a Johannes Bö při tréninku v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Týmy oproti předešlým závodům prošly spíše kosmetickými změnami. Do ruské reprezentace se vrací Dmitrij Malyško, do německé zase uzdravená Franziska Preussová. Norové stále jen vyhlížejí nemocného Tarjeie Böho, premiéru naopak prožije Fredrik Gjessbakk, který si třetím místem v IBU Cupu vydobyl pozici v týmu namísto Henrika L’Abée-Lunda.

Kdy a kolik?

Dokola se omílá bouřlivá atmosféra ve Vysočina Areně. Už při světovém šampionátu před více než třemi lety byla nezapomenutelná. Nejinak tomu bylo při závodech SP v předminulé sezoně a stejně tomu bude i letos. S největší pravděpodobností to bude největší vroucí biatlonový kotel, který kdy Česká republika zažila.

Očekává se, že tribuny, které jsou i na některých místech u trati, zaplní každý den 30 tisíc lidí. "Bude to nářez. Když lidi začnou řvát, tak to nažene husí kůži leckomu jinému," řekl Šlesingr.

Organizátoři vyzývají, aby lidé přijeli včas. "Areál bude otevřený čtyři hodiny předem," upozornil šéf biatlonového svazu i organizačního výboru Jiří Hamza.

Podstatně za poslední čtyři roky narostl rozpočet akce. Poprvé v roce 2012 stála příprava závodů 28 milionů korun, tentokrát rozpočet přesáhne 60 milionů.

Program SP v Novém Městě na Moravě:

čtvrtek 15. prosince: 17:30 sprint mužů,

pátek 16. prosince: 17:30 sprint žen,

sobota 17. prosince: 15:00 stíhací závod mužů, 17:40 stíhací závod žen,

neděle 18. prosince: 11:45 závod s hromadným startem mužů, 14:15 závod s hromadným startem žen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články