Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Určitě jsem jinde než loni, hlásí Krčmář před Ruhpoldingem. Moravec dostal psychickou vzpruhu

Světový pohár v biatlonu pokračuje svou pátou zastávkou a na programu bavorských organizátorů je sprint mužů. Naváže Martin Fourcade na své dva triumfy z Oberhofu? A dostane se některý z českých závodníků do nejlepší desítky? Přímý přenos závodu na 10 km sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:00.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Doslova příšerné počasí si čeští biatlonisté vykompenzovali příjemnými výsledky. Michal Krčmář dal zapomenout na nelichotivé 57. místo ze sprintu a v nedělním závodu s hromadným startem se blýskl parádním devátým flekem. Bylo to pro něj nejlepší umístění od Světového poháru v Kontiolahti 2018.

A v cíli zářil. "Bylo to dobrý. Od začátku jsem byl v závodu, na trati jsem na tom taky nebyl špatně. Konečně jsem zpátky v desítce a jsem šťastnej. Určitě jsem jinde než loni a cítím, že můžu bojovat a pohybovat se vepředu," přiznal Krčmář (do dnešního sprintu odstartuje už jako devátý).

POSLECHNĚTE SI Biatlon fokus podcast před Světovým pohárem v Ruhpoldingu:

Jen o tři místa hůře, což byl rozdíl dvanácti sekund, dojel Ondřej Moravec. Přitom podle svých slov nepřekypoval silami. "Už v Hochfilzenu mi dva závody za víkend neudělaly dobře. Nebylo to tak špatné, ale věk nezastavíte, a navíc příprava nebyla ideální," připomněl opakované zdravotní trable s játry.

Navíc ve sprintu byl s bezchybnou střelbou jedenáctý, což pro něj znamenalo nejlepší výsledek od domácího SP v Novém Městě na Moravě. Tehdy dojel v hromadném startu osmý.

Je nám líto, video expirovalo.
Krčmář: Jsem konečně zpět v desítce, za což jsem šťastný

"Běh v Oberhofu nebyl úplně dobrý, ale s výsledky jsem byl maximálně spokojený. Kolem desítky je to super. Pro mě to je psychická vzpruha," dodal Moravec (pojede z 22. místa), kterého trochu mrzelo, že nenásleduje stíhačka.

Jeho výsledek je o to více povzbuzující, jelikož na trati a střelnici panovaly těžké podmínky. Mlhu střídal déšť a ten zase vítr. Kromě toho se organizátoři potýkali s extrémním nedostatkem sněhu, a když už byl, závodníci na něm kvůli kamínkům poničili lyže.

Michal Šlesingr (z 81. místa) byl dokonce tak vytočený, že na svou facebookovou stránku napsal otevřený dopis organizátorům. V něm se mimo jiné podivuje nad faktem, že jim více záleží na tržbách a stavbě další budovy než na péči o biatlonisty.

Nebylo to podle něj poprvé, kdy se stalo, že se tu ve velkém ničily páry lyží. "A na závod si zpravidla bereme ty nejlepší, co máme," uvedl. Do úvahy by tak mohla pro další ročníky SP v Oberhofu připadat termínová změna. Za tři roky navíc bude německé středisko hostit mistrovství světa.

Že by ale Oberhof ze seriálu Světových pohárů vypadl, je podle viceprezidenta biatlonové unie Jiřího Hamzy naprostá fikce. "Stejně tak Ruhpolding. Jsou to tradiční místa, na která jsou navázány smlouvy německých sponzorů. Světový pohár tam bude vždycky," vyprávěl šéf českého biatlonu pro MF Dnes.

Na rozdíl od Oberhofu jsou v Ruhpoldngu ideální podmínky a jak Moravec upozorňuje – na tréninku panovalo totální bezvětří.

"Ve sprintu je to složité, v Rupoldingu o to víc. Bude se asi střílet hodně rychle. Rozdíly se budou dělat na trati a tam budu těžko na někoho najíždět. Ale věřím, že jsem schopný udělat dobrý výsledek."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety biatlonistů v Oberhofu

V Ruhpoldingu zůstává stejně jako u Češek nominace neměnná, opět tedy bude startovat Jakub Štvrtecký (s číslem 49) a také po prodělané borelióze navrátivší Tomáš Krupčík (101). Oba figurovali ve víkendové štafetě, která nakonec dojela osmá.

Stejně jako Markétu Davidovou a spol. čeká biatlonisty v Ruhpoldingu poslední štafetový závod před mistrovstvím světa.

Na rozdíl od té ženské jezdí muži v této sezoně pokaždé v jiné sestavě a je tak otázkou, zda se kvarteto z Oberhofu (Šlesingr, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík) bude v sobotu opakovat.

Ve startovní listině opět chybí suverénní Nor Johannes Thingnes Bö, který už v prosinci hlásil, že lednové SP z rodinných důvodů vynechá. Martin Fourcade (18.) tak může ještě navýšit vedení v elitním seriálu.

Další německou zastávku SP zakončí v neděli stíhací závody, karavana se poté přesune na poslední díl druhého trimestru před mistrovstvím světa - do slovinské Pokljuky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články