Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Norská dominance v mužské štafetě pokračovala i v Oberhofu, české naděje pohřbil Štvrtecký

Pošesté za sebou opanovali mužskou štafetu v rámci Světového poháru Norové. I bez hvězdného Johannese Thingnese Böho zvítězili v Oberhofu s náskokem 4 sekund před Francií, třetí skončilo domácí Německo. České kvarteto ve složení Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Tomáš Krupčík obsadilo osmé místo.

Biatlonista Michal Krčmář během závodu SP v Oberhofu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Až do šestého zastavení u terčů však usilovalo o senzační umístění na "bedně", ale střelecké selhání Štvrteckého jej stálo lepší výsledek.

Jednadvacetiletý talent neustál situaci, po které mohl za předpokladu stoprocentní bilance skočit do vedení. Na střelnici strávil více než minutu a následně putoval na tři trestná kola.

"Foukalo a nedokázal jsem se s tím poprat," uznal rodák ze Vsetína.

Dvakrát museli kroužit i favorizovaní Norové, přesto zapsali další vítězství v prestižním seriálu. V závěrečném spurtu se totiž blýskl Vetle Sjastad Christiansen, před jehož rychlostními dispozicemi se musel sklonit Quentin Fillon Maillet.

Norové ve složení Lars Helge Birkeland, Erlend Bjöntegaard, Johannes Dale a Christiansen vedli víceméně celý závod, ale po zaváhání posledně jmenovaného na závěrečné střelecké položce se z jednoznačného příběhu stalo drama.

Českou štafetu rozjel Šlesingr, kterého nerozhodila zlomená hůl ani dvě dobíjení a Krčmářovi předával desátý se ztrátou 23 sekund na vedoucí tým. Birkeland zazářil čistou "stojkou" za 16 sekund, což se ve SP často nevidí.

Krčmář následně posunul reprezentační družstvo na bronzovou pozici i přes tři zaváhání u terčů. Na trati totiž doslova letěl a zapsal čtvrtý nejrychlejší čas. Právě běh stál za vzestupem Francie po katastrofálním prvním úseku ji vrátil zpět mezi elitu Martin Fourcade. 

"Už včera jsem se na lyžích cítil dobře a bavilo mě to i dnes. Na střelnici to žádná sláva nebyla, ale mezi ostatními jsem asi střílel líp," řekl Krčmář.

V popředí se senzačně drželi Bělorusové. Do třetího úseku vstupovali dokonce druzí s minimální ztrátou na Norsko, jenže Raman Jaljotnau šestkrát zaváhal. Na rozdíl od Štvrteckého, který předával osmý se skoro dvouminutovou ztrátou, však neabsolvoval trestná kola.

Kroužit ale musel kolega Mikita Labastau, což běloruskou štafetu stálo medailové "finále". I konečná pátá příčka je nicméně fenomenálním úspěchem. Krupčíka naopak trestné kolo minulo a po kvartetu dobíjení dojel do cíle osmý.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Birkeland, Bjöntegaard, Dale, Christiansen) 1:19:32,3 (2 tr. okruhy + 8 dobíjení), 2. Francie (Jacquelin, M. Fourcade, Desthieux, Fillon Maillet) -4,4 (2+6), 3. Německo (Horn, Kühn, Peiffer, Doll) -48,2 (2+14), 4. Rusko -1:09,0 (0+9), 5. Bělorusko -1:54,0 (1+12), 6. Slovinsko 2:43,7 (0+14), ...8. ČR (Šlesingr, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík) -3:07,6 (3+14).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články