Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fourcade si podmanil masák a jde do čela SP. Krčmář zajel v Oberhofu nejlépe v sezoně

Tečku za zastávkou Světového poháru v Oberhofu udělal závod mužů s hromadným startem, jehož vítězem se stal s náskokem 20 sekund Martin Fourcade. Jednatřicetiletý Francouz zároveň poskočil do čela prestižního seriálu, kde vystřídal v německém středisku absentujícího Johannese Thingnese Böho z Norska. Český reprezentant Michal Krčmář obsadil devátou příčku a zlepšil si sezonní maximum, Ondřej Moravec skončil dvanáctý.

Martin Fourcade na SP v Oberhofu
zdroj: DPA autor: Martin Schutt

"Bylo to dobré. Byl jsem od začátku v závodu. Jsem konečně v desítce, za což jsem šťastný. Nechci to zakřiknout, ale určitě jsem jinde než loni. Věřím, že jsem zpět," řekl Krčmář, jehož maximem bylo doposud čtrnácté místo z Le Grand Bornand ve stíhačce.

Za suverenním Fourcadem dosprintoval do cíle k radosti domácích příznivců Arnd Peiffer, který těsně porazil dalšího Francouze Simona Desthieuxe. Mnohem hůře se rozloučil s Oberhofem uchazeč o vedoucí pozici v hodnocení SP Tarjei Bö z Norska, jenž sedmkrát kroužil na trestném kole a dojel pětadvacátý.  

Krčmářovi pomohlo do top 10 zrychlení v závěrečném běžeckém úseku, ve kterém dokázal přeskočit tři soupeře včetně Moravce. Ten se naopak na lyžích trápil - z celého startovního pole měl čtvrtý nejhorší čas.    

Krčmář navázal na sobotní štafetu, kde na trati doslova letěl. Po první ležce, kde během 28 sekund ani jednou nezaváhal, byl dokonce pátý. Moravec poslední ranou minul a kvaltoval ze střelnice ve třetí desítce.

Role si nicméně vyměnili po nadcházející položce. Krčmář dvakrát chyboval, Moravec zvládl větrnou loterii excelentně a poskočil na sedmé místo. "Trošku mě to hlodá. Hodně mi foukalo do flinty a bylo to těžké vycentrovat," popsal Krčmář. 

Kroužit musel mimo jiné Fourcade, což k posunu do čela využil podruhé stoprocentní Peiffer. Dvaatřicetiletý Němec navíc skvěle běžel a náskok před úvodní stojkou zvýšil na téměř 30 vteřin. Tíhu okamžiku však neunesl, dvakrát netrefil terč a klesl za bezchybný francouzský tandem Desthieux - Fourcade.

Krčmáře opět čekala dvě trestná kola a další propad, konkrétně na dvacátou pozici, ale jeho chvíle měla teprve přijít. Před závěrečnou střelbou byl osmnáctý, vzhledem k stoprocentní bilanci následně dvanáctý a v cíli dokonce devátý.

Moravec sice také neminul ani jednou, ale jednadvacátý čas v posledním okruhu ho odsunul mimo elitní desítku. Peiffer byl naopak nejrychlejší a ztrátu 15 sekund po druhé stojce dokázal ve finiši k radosti zaplněných tribun smazat.

Sedminásobný vítěz SP Fourcade opanoval už čtrnáctý závod s hromadným startem, čímž vyrovnal rekord legendárního Nora Oleho Einara Björndalena. 

Další zastávkou SP bude v příštím týdnu německý Ruhpolding.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 41:01,4 (2 tr. okruhy), 2. Peiffer (Něm.) -20,1 (3), 3. Desthieux (Fr.) -20,3 (3), 4. Dale (Nor.) -38,9 (4), 5. Fak (Slovin.) -43,1 (3), 6. Horn (Něm.) -43,2 (4), 7. Nelin (Švéd.) -44,8 (4), 8. Christiansen (Nor.) -48,9 (5), 9. Krčmář (ČR) -58,8 (4), 10. Jelisejev (Rus.) -59,8 (4), ...12. Moravec (ČR) -1:10,2 (2).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 24 závodů): 1. M. Fourcade 387, 2. J. T. Bö (Nor.) 374, 3. Desthieux 352, 4. T. Bö (Nor.) 342, 5. Loginov (Rus.) 329, 6. Fillon Maillet (Fr.) 328, ...22. Krčmář 145, 27. Moravec 92, 42. Štvrtecký 48, 59. Václavík 19, 66. Šlesingr 12, 69. Krupčík (všichni ČR) 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články