Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Böho absence využil v netradičním sprintu v Oberhofu Fourcade. Moravec byl jedenáctý

Při absenci prozatímního krále Světového poháru Johannese Thingnese Böho se v Oberhofu naskytla šance pro jeho pronásledovatele a nejlépe se jí chopil Martin Fourcade. Francouzská legenda ovládla sprint na 10 km a připsala si druhý triumf v ročníku. Bez jediné chyby na střelnici dokončili závod jen čtyři biatlonisté, mezi nimiž byl i Ondřej Moravec, který zaznamenal nejlepší výkon sezony v podobě jedenácté příčky.

Ondřej Moravec byl ve sprintu v Oberhofu jedenáctý
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Byl to netradiční sprint. A to hned ze dvou důvodů. Na startu chyběl téměř neporazitelný Johannes Thingnes Bö, který si dává v druhém trimestru ročníku pauzu kvůli blížícímu se narození potomka, a především, neobvyklý byl formát nejkratší biatlonové disciplíny.

Zatímco normálně muži běží na tři kola měřící 3,3 kilometru, která odděluje střelba, v Oberhofu museli organizátoři kvůli nedostatku sněhu improvizovat a závodníky čekala novinka. Po prvním 2,5kilometrovém kole přišla položka vleže, po níž biatlonisté uběhli 5 kilometrů, po kterých následovala stojka. A vše završil ještě jeden okruh.

Netradiční podoba, navíc v těžkých podmínkách, kdy na trati byly i kaluže vody, některým příliš nesedla. Našli se ale tací, kteří byli spokojeni. A mezi ně patřil Ondřej Moravec, který se po vynechaném podniku ve francouzském Le Grand Bornand vrátil do kolotoče Světového poháru skvěle, a hned z toho byl nejlepší výkon v ročníku.

Běžecky sice na nejlepší nestačil a na nejrychlejší na trati ztratil téměř půl druhé minuty, k útoku na první desítku ho ale katapultovala čistá střelba. Všech deset terčů skolil jako jeden z pouhých čtyř biatlonistů ve startovním poli.

Po stojce časem útočil dokonce na osmou příčku a naděje na nejlepší desítku nebyla vůbec malá. V závěrečném okruhu ho ovšem přeskočilo v pořadí hned trio z Norska. Pětatřicetiletý Čech i tak mohl být spokojen.

"Když jsem včera viděl ženský závod, tak těch nul tam bylo hodně poskrovnu. Už před závodem jsem říkal, že nuly budou psát. Se dvěma nulami se dal udělat super výsledek, přestože běžecky to pořád není žádná sláva. I když se to u mě pomaličku zlepšuje," komentoval český reprezentant, jehož sezonním maximem byla doposud sedmnáctá příčka ve vytrvalostním závodě v Östersundu. Moravec si tak zajistil účast v nedělním závodě s hromadným startem.

Čistou střelbu jako český závodník měl i vítěz závodu. Tím se stal Martin Fourcade. Francouze k triumfu kromě bezchybné střelby dovedl i výborný běh. Na trati nebyl nikdo rychlejší než právě zkušený Francouz. "Podmínky byly náročné, ale s tím, co jsem na trati předvedl, jsem spokojen. Začal jsem trochu pomaleji jako obvykle, což mi umožnilo v závěru zrychlit," řekl.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Hendrik Schmidt

Fourcada ještě teoreticky mohli ohrozit krajan Emilien Jacquelin, Němec Johannes Kühn a Nor Tarjei Bö. Každý ale při položce vstoje jednou chyboval, což je z boje o vítězství vyřadilo.

Fourcade si tak připsal 22. výhru ve sprintu. V počtu vítězství v této disciplíně ve Světovém poháru se dostal před J. T. Böho na druhé místo historických tabulek, které vede s 35 triumfy legendární Nor Ole Einar Björndalen.

Druhý skončil nakonec Jacquelin s odstupem 25 sekund. Třetí čas měl Kühn s mankem 33 vteřin a Bö se postaral o nebývalý kolaps.

Bö zapomněl na trestné kolo, Krčmář minul čtyřikrát

Starší bratr chybějícího lídra SP po položce vstoje měl jet na trestné kolo, jenže Nor po odjezdu ze střelnice pokračoval dál. Chybu si sice uvědomil v polovině sjezdu a vrátil se, ale na lepší než 24. místo to nebylo.

"Byl jsem příliš soustředěný na zrychlení a boj o pódium. Až v polovině sjezdu jsem si uvědomil, že jsem zapomněl na trestné kolo. Otočil jsem se, musel jsem udělat slalom mezi dalšími závodníky a ztratil hodně. Není pro mě normální udělat takovou pitomost, ale myslím, že se lidi alespoň zasmáli," komentoval Bö v cíli už s úsměvem.

Čechům se podobný kolaps vyhnul, ale kromě Moravce všichni museli minimálně na jedno trestné kolo. Nejlepším z nich byl nakonec Tomáš Krupčík, který se do seriálu po boji s boreliózou vrátil téměř po roce, když naposledy startoval 23. března.

Běžecky sice podobně jako Moravec ztrácel, ale střelecky to nebylo zlé. Pouhé jedno trestné kolo mu zajistilo konečnou 34. příčku. Pětatřicátý skončil další navrátilec Michal Šlesingr, jenž za sebou nechal rovněž pouze jeden netrefený terč. Oba si tak připsali body.

Tomáš Krupčík se vrátil do Světového poháru v Oberhofu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

O poznání hůře si vedl při práci s malorážkou Michal Krčmář. Stříbrný olympijský medailista přitom ležku zvládl čistě a mohlo pomýšlet na výborný výsledek, jenže vstoje zamířil hned čtyřikrát mimo terč a bylo po nadějích.

"Asi jsem to nezvládl fyzicky. Přijel jsem tam a byl jsem dost vyšťavenej. Ta trať mi vzala dost sil," uznal. Možná mu uškodilo, že se před střelbou pokusil jet s dnes nejrychlejším Fourcadem. "Může to být jedna z příčin, ale já musím riskovat. Když chce člověk něčeho dosáhnout, tak to musí zkoušet," řekl Krčmář, v cíli 57.

O tři místa za ním pak dojel poslední Čech Jakub Štvrtecký, který musel na tři trestná kola.

Výsledky sprintu biatlonistů v Oberhofu

1. M. Fourcade 25:27,2 (0 tr. okruhů), 2. Jacquelin (oba Fr.) -25,5 (1), 3. Kühn (Něm.) -33,0 (1), 4. Jelisejev -41,1 (0), 5. Loginov (oba Rus.) -47,8 (1), 6. Desthieux (Fr.) -49,8 (1), 7. Peiffer (Něm.) -1:00,1 (1), 8. Bjöntegaard -1:06,5 (2), 9. Dale -1:18,2 (2), 10. Christiansen (všichni Nor.) -1:24,8 (3), 11. Moravec -1:25,6 (0), ...34. Krupčík -2:12,7 (1), 35. Šlesingr -2:15,5 (1), 57. Krčmář -3:02,5 (4), 60. Štvrtecký (všichni ČR) -3:09,8 (3).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 24 závodů): 1. J.T. Bö 374, 2. T. Bö 330 (oba Nor.), 3. M. Fourcade 327, 4. Jacquelin 311, 5. Loginov 305, 6. Desthieux 304, ...22. Krčmář 113, 34. Moravec 63, 40. Štvrtecký 48, 59. Václavík 19, 66. Šlesingr 12, 69. Krupčík 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články