Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Davidová před obhajobou zlata: Bude to fakt těžké. Holubec: Dá-li čtyři nuly, může mít medaili

Dostat se do ideálního rozpoložení, to je teď hlavním cílem Markéty Davidové, úřadující mistryně světa z vytrvalostního závodu. Právě ten ji čeká v Oberhofu. Na pomyslný restart měla od nedělní stíhačky dva dny volna. Rozjede se česká jednička? Přímý přenos závodu na 15 kilometrů sledujte od 14:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Svůj zlatý závod z Pokljuky ještě nikdy celý neviděla.

"Občas mi jen nějaká fan-page na Instagramu udělá sestřih. Určitě bych ráda ten pocit ještě někdy zažila, ale uvědomuju si, že je to opravdu těžké a už se to nemusí nikdy opakovat. Není to něco, co by se stávalo každý den," ví Davidová.

Ale zpět do současnosti.

"Běžecká forma se tu nesetkala s úplným vrcholem, jak bych si představovala. Ty běžecké časy jsem během sezony měla lepší. Ale tak to je, člověk se tam snaží nechat maximum," říká osmá žena Světového poháru. 

Ačkoliv do nedělní stíhačky startovala z páté příčky, kvůli pěti střeleckým omylům a 14. běžeckému času skončila o jedenáct míst níže.

"Ke konci mi vždycky malinko chybí. Uprostřed závodu jsem se cítila dobře, tak doufám, že se to nějak rozjede. Není to, že by mě něco trápilo, ale nemůžu se pořádně rozjet," nechápe Davidová.

Během dvou volných dní ji čekaly regenerační tréninky a v úterý krátký sprint. Nyní už ji ale čeká obhajoba dva roky starého zlata. Na trať vyjede hned jako druhá v pořadí.

"Je to tu náročné. Oberhof je fakt těžký a ta trojka (tříkilometrový okruh), co nás čeká na individuál, bude fakt těžká. Zvláště, jestli bude pomalý sníh. Nejde tady jet závod, aby se po něm člověk cítil v pohodě," přemýšlí.

Oberhof je komplikovaný kvůli několika faktorům. Jedním z nich je i nevyzpytatelné počasí, které – zvlášť o víkendu – zase dělalo neplechu. Kvůli mlze nebylo pořádně vidět na krok.

Nebo spíš na terč.

"V ležce jsem toho moc neviděla a jsem ráda, že spadlo alespoň něco. Jednu položku jsem střílela i na střídačku, protože jsem ty terče neviděla a přišel mi zrovna pod ruku jiný, než byl v pořadí," podotkla Davidová po stíhacím závodu.

Češky v akci – vytrvalostní závod:

Markéta Davidová (2), Tereza Voborníková (22), Lucie Charvátová (46), Eliška Václavíková (80), Tereza Vinklárková (90).

Zraky českého týmu se ale budou upínat i na další členku reprezentace. Tereza Voborníková totiž zatím na MS udivuje svými výkony. Díky sedmému místu ve stíhacím závodě si vylepšila životní maximum.

"Absolutně bych si nepředstavila, že toho jsem schopná vůbec dosáhnout. Zvláště tady na mistrovství světa. Přestože je to sedmé místo, je to pro mě super výsledek," řekla Voborníková, vedle níž startují i další tři Češky: Lucie Charvátová, Eliška Václavíková a Tereza Vinklárková.

"Užívám si to, je to nad očekávání, že jsem se dostala do desítky. Poprvé v životě se mi asi povedlo načasovat běžeckou formu, celkově mi vyhovuje i to prostředí," dodala pro ČT sport juniorská mistryně světa Voborníková.

Tu čeká vedle vytrvalostního závodu ještě štafeta a blízko je také účasti v závodě s hromadným startem, ve kterém by se představila poprvé v kariéře.

"Doufám, že to třeba klapne. Nedokážu říct, jaký ten týden bude. Chtěla bych hlavně zůstat zdravá, protože jsem se dočetla, že tu spousta závodnic s něčím marodí," dodala Voborníková.

V tom má zcela pravdu. Problémy hlásil švédský tým, Italka Lisa Vittozziová, která individuál ovládla letos během SP v Ruhpoldingu, nenastoupila do stíhačky.

A ostatně i sama Davidová měla v úterý potíže s hlasivkami a médiím se omluvila z rozhovorů.

Asistent trenéra Jiří Holubec ale uvedl, že je fit a její účast není ohrožena. "Má trochu chycené hlasivky, ale nemyslím si, že by ji to ovlivňovalo na trati. Neběhá tu špatně. Když dá čtyři nuly, může mít medaili."

Ve středu by se podle předpovědi mělo udržet podobné počasí, jako den předtím, kdy bylo krásně slunečno a teploty se vyšplhaly přes deset stupňů. "Kdyby bylo aspoň vidět na terče, brala bych to všemi deseti," přála si Davidová.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Favoritek je vícero – největší asi vedoucí žena SP Francouzka Julia Simonová, zlatá ze stíhačky.

Úvodní vytrvalostní závod sezony vyhrála v Kontiolahti Švédka Hanna Öbergová, ta už vybojovala na MS stříbro ve sprintu. V něm byla zlatá Němka Denise Herrmannová-Wicková, úřadující olympijská vítězka disciplíny.

V úterý se ve vytrvalostním závodě blýskl životním výkonem Tomáš Mikyska, který se se dvěma střeleckými chybami zařadil na čtrnáctou příčku. Michal Krčmář obsadil osmé místo.

Aktuální nadvládu nad světovým biatlonem znovu potvrdil Nor Johannes Thingnes Bö, který navzdory dvěma trestným minutám získal v německém středisku už čtvrtý titul.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články