Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Simonová slaví zlato, skvělá Voborníková ve stíhačce na kariérním maximu

Stíhací závod mistrovství světa patřil Francouzce Julii Simonové. Do cíle dorazila jen s jedním omylem o necelou půl minutu před zlatou ze sprintu, Němkou Denise Herrmannovou-Wickovou. Bronz má Norka Marte Olsubová-Roeiselandová. Tereza Voborníková si sedmým místem zajela v Oberhofu kariérní maximum a posunula se o jedenáct míst. K rozšířenému podiu jí chyběly tři sekundy. Markéta Davidová byla tentokrát šestnáctá. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

"Pro mě je to furt neuvěřitelný, nevím, co se tam stalo. Samozřejmě jsem si vzpomněla na poslední ránu a snažila jsem si ji pohlídat," uvedla Voborníková v rozhovoru pro ČT sport po nejlepším závodě kariéry.

"V posledním kole mě hodně podržely lyže, byly super. Pro mě neskutečný, jsem strašně ráda, že se to povedlo na mistrovství světa," dodala.

Celkově měla dvanáctý nejlepší běžecký čas. "Jsem ráda, že výkonnost neklesla a dokázala jsem to udržet."

Bude slavit? "To nevím, ale při závodě jsem si to užila. Mám tu rodiče, to bylo nejlepší mít je tu. Ale určitě si dám něco dobrýho," usmívala se Voborníková.

"To umístění pro Terku je paráda, na mistrovství světa je to o to lepší. Je v lepší pozici, protože může překvapovat. Bylo vidět na trati, že se chce sunout dopředu a určitě nic nedarovala ani těm soupeřkám, které mají víc zkušeností," chválil sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Na stíhací závody se v Oberhofu prodalo více než třiadvacet tisíc vstupenek a v tradiční biatlonové areně tak bylo plno.

Počasí se ovšem od sobotního sprintu mužů příliš neumoudřilo.

I když byly čtyři stupně nad nulou a vítr tolik nezlobil, klasická mlha dál obcházela střelnicí i tratí.

Do závodu na 10 kilometrů neodstartovala z pátého místa Italka Lisa Vittozziová a z šestnácté pozice Švédka Elvira Öbergová.

Obě se totiž po pátečním sprintu necítily zdravotně fit.

Její sestra Hanna chvilkově i vedla, ale Denise Herrmannová-Wicková potvrdila jednak, že je lepší běžkyně a navíc střílela i přesněji.

Denise Herrmannová-Wicková
zdroj: ČTK/AP

Šanci proto po druhé položce vleže zužitkovala vedoucí žena Světového poháru, Francouzka Julia Simonová, která ztrácela půlminutu a ze stojky šla i do těsného vedení před mistryní světa ze sprintu.

O zlato se tak rozhodovalo na poslední střelbě. Simonová za jedna, Němka za dvě. A bylo rozhodnuto. Francouzka měla pohodový náskok 27 sekund.

"Bylo to šílené a neuvěřitelné. Před poslední střelbou mi trenér na kopci hlásil, že máme s Denise velký náskok na třetí místo. Řekla jsem ale, že to je jedno. Chtěla jsem jen vyhrát, takže jsem plánovala držet se Denise a vyhodnotit správně vítr. V posledním kole se mi klepaly nohy a říkala si: Panebože, už je to tady. V hlavě se mi honila spousta emocí," řekla Simonová.

Na třetí příčku se vyšvihla Olsbuová-Röiselandová, pro niž je to už pátá individuální medaile na mistrovství světa.

"Znamená to pro mě hodně. Je to velký úspěch. Ani po sprintu jsem nebyla ze čtvrtého místa naštvaná. Jsem naopak šťastná, protože v této sezoně závodím ve své nejlepší formě. Mám radost, že jsem získala bronzovou medaili," uvedla Olsbuová-Röiselandová.

Julia Simonová
zdroj: ČTK/AP

Pro královnu mistrovství světa 2020 je cenný kov odměnou za těžký návrat po zdravotních problémech, které ji připravily o první část této sezony SP. Do závodů naskočila až letos v Pokljuce.

Markéta Davidová vyrážela do boje jako šestá s mankem 51 sekund a dvě chyby z úvodní ležky jí rázem zpomalily, průběžně byla devatenáctá.

Na další zastávce to opětovnou chybou nestáhla, totéž se opakovalo na třetí i čtvrté střelbě. Šestnáctým místem se propadla o deset pozic.

"V ležce jsem toho bohužel moc neviděla, jednu položku jsem střílela napřeskáčku. S tím se asi nedá nic dělat. Ale ty stojky mě mrzí, tam to na nuly bylo a byly to moje hloupé chyby," řekla Davidová pro ČT sport.

Tereza Voborníková se nevyhnula jedné chybě, stejně tak na druhé ležce a po stojce šla díky čisté a rychlé poslední ráně před Davidovou. Nakonec dojela o třináct pozic lépe.

"Jely jsme za sebou a jsem moc ráda, že jí to vyšlo na sedmé místo, což je pro ní super a povzbuzení do dalších závodů, kterých ji tu čeká ještě asi hodně," doplnila Davidová.

"Markéta mohla i po dvojce bojovat skoro o medaili, po prvním kole jela možná zataženě, pak se rozjela. Ale s jedničkami se závodí blbě. Závod v jejím podání nebyl špatný, trochu se myslím rozjíždí, tak snad se tak i cítí," doufá Rybář.

Lucie Charvátová ztrácela jako 59. žena ze sprintu na mezičase téměř tři minuty a dvakrát za sebou zapsala tři sta metrů navíc. Celkově se zmýlila šestkrát, na trati se ale posunula na celkové 41. místo.

V příštím týdnu jsou v Oberhofu na programu od úterý vytrvalostní závody, smíšené dvojice a posléze víkendové štafety a hromadné starty.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu - stíhaačka, ženy (10 km):

1. Simonová (Fr.) 32:00,8 (1 trest. okruh), 2. Herrmannová-Wicková (Něm.) -27,0 (4), 3. Olsbuová Röiselandová -37,7 (3), 4. Tandrevoldová (obě Nor.) -1:00,3 (3), 5. Schneiderová (Něm.) -1:08,3 (4), 6. Jeanmonnotová (Fr.) -1:08,7 (1), 7. Voborníková -1:12,9 (2),...16. Davidová -1:59,9 (5), 41. Charvátová (všechny ČR) -4:36,4 (6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články