Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Oberhof čekají stíhačky. Davidová vyrazí z nadějné šestky, Štvrteckému se zase běhá skvěle

První týden mistrovství světa zakončí v Oberhofu stíhací závody. Do nich vyrazí jako mistři světa ze sprintů domácí Němka Denise Herrmannová-Wicková, na kterou šestá Markéta Davidová ztratila 50,5 sekundy. Mezi muži může dál kralovat norský favorit Johannes Thingnes Bö, jenž i s jednou chybou ve sprintu navázal na neporazitelnost v této disciplíně z aktuální sezony Světového poháru. Přímé přenosy sledujte od 13:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Davidová ve sprintu vyčistila všech deset terčů, ale měla až třiadvacátý běžecký čas. "Samozřejmě mě mrzí, že dvě nuly na medaili nestačí. Musím to brát, jak to je. Na trati to není úplně ideální, jak bych si představovala. Dvě nuly se ale počítají. Vzhledem k tomu, že to je můj nejlepší výsledek na střelnici v této sezoně, jsem ráda, že to vyšlo právě tady," uvedla.

Stejně jako ona se vyhnuly trestnému kolu i všechny medailistky. Herrmannová-Wicková zvítězila o 2,2 sekundy před Hannou Öbergovou, třetí skončila další Švédka Linn Perssonová. Za ní Davidová zaostala přibližně o 24 sekund.

Srovnatelně s ní běžela dvaadvacetiletá Tereza Voborníková, která je na svém prvním seniorském mistrovství světa. Chyba při poslední ráně ji připravila o umístění v nejlepší desítce, ale i tak je 18. místo jejím maximem mezi dospělými. Ve Světovém poháru byla dosud nejlépe jednadvacátá. V závěrečném okruhu měla sedmý běžecký čas, v této pasáži byla rychlejší než Davidová.

"Samozřejmě mohu být asi spokojená. Střelba za jedna je na mě normální slušný výkon. Jen mě trochu mrzí, že jsem už poněkolikáté v sezoně netrefila poslední ránu. A na mistrovství světa to mrzí o to víc," uvedla Voborníková.

Z českých reprezentantek se do stíhačky dostala ještě Lucie Charvátová, jež se čtyřmi chybami obsadila 59. příčku.

Obhájkyně titulu z MS před dvěma lety v Pokljuce Norka Tiril Eckhoffová na startu nebude, jelikož stále bojuje s následky jarního covidu a zvažuje konec kariéry.

Za suverénem této sezony Johannesem Böem skončil s odstupem 14,8 sekundy jeho starší bratr Tarjei, bronz získal Sturla Holm Laegreid.

Michala Krčmáře připravily ve sprintu o lepší umístění dvě chyby vleže, na vítěze ztratil 1:44 minuty. Před nedělním stíhacím závodem zaostává jako čtrnáctý o 35 sekund za první desítkou.

"Je to škoda, protože závod byl docela otevřený. Na ležku byla horší viditelnost než na stojku, ale v cíli jsem dostal informace, že jsem si asi nedokázal vyhodnotit vítr," řekl Krčmář.

Jakub Štvrtecký absolvoval o jedno trestné kolo více, ale z českých reprezentantů byl nejrychlejší. Celkově měl sedmý běžecký čas, v závěrečném okruhu byl dokonce čtvrtý nejrychlejší.

"Běželo se mi fakt výborně. Lyže byly výborné a já byl jen pasažér, který se vezl," uvedl patnáctý Štvrtecký. "Oproti lednu, kde jsem byl po nemoci, jsem se cítil hodně dobře. Jsem rád, že se mi vrátil pocit, který jsem měl během prvního trimestru," podotkl.

Z českého týmu nejlépe rozjel závod Adam Václavík a po nule vleže byl na průběžném osmém místě. Pak ale třikrát minul vestoje a propadl se na 24. příčku. Do stíhacího závodu proklouzl z posledního 60. místa Tomáš Mikyska. 

Úřadující mistr světa z Pokljuky Francouz Émilien Jacquelin skončil ve sprintu 36. a odstartuje s více než dvouapůlminutovou ztrátou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistů MS v Oberhofu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články