Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Norové vyučovali ve sprintu, suverénní Johannes Bö je mistrem světa

Byl jasným favoritem sprintu mistrovství světa a svou roli i s jednou chybou potvrdil. Johannes Bö v Oberhofu přemožitele nenašel a slaví zlato. I další dvě místa na stupních vítězů obsadili Norové. Tarjei Bö ztratil na svého bratra 15 sekund, bronz bral Sturla Holm Laegreid. Další dva jejich týmoví kolegové se umístili v TOP 10. Michal Krčmář a Jakub Štvrtecký byli v nejlepší dvacítce.

"Kluci na té trati vypadali velmi solidně. Škoda střelnice, ale to nemůžeme omlouvat, je to mistrovství světa. Byli bychom rádi, kdyby to bylo o trochu lepší, ale je to začátek, z kluků mohla spadnout první nervozita. Vědí, že na to mají," hodnotil trenér Michael Málek české výkony.

Do Oberhofu se totiž po několika dnech vrátilo typické počasí: totální mlha.

Až do posledních chvil se proto rozhodovalo o tom, zda se sprint vůbec pojede, protože místy nebylo vidět na krok a největší problém to byl pro střelnici.

Přítomný vítr navíc mlha dále posouvala po trati.

A tak se čekalo, jak se k tomu jury Mezinárodní biatlonové unie postaví. Podmínky k závodu byly nakonec uznány jako regulérní a sprint na 10 kilometrů dostal zelenou.

Jako první vyjížděl na trať největší favorit, olympijský vítěz ze sprintu Nor Johannes Bö, a na mlžné limity střelnice narazil hned záhy, protože jeden náboj se mu do terče nevešel.

Mezitím, co Michal Krčmář ulehal, norský rychlopalník už odstřílel čistě druhou položku za 21,5 sekundy, zatímco česká jednička nechala na stavu dvě chyby.

U nich už ale na druhé zastávce naštěstí zůstalo.

"U ležky byla určitě horší viditelnost než vestoje. Prý ty rány byly vpravo, vítr se zvedal, asi jsem tam měl reagovat. Když jsem zalehal, vyhodnotil jsem, že vítr je jako na nástřelu, možná mě to potrestalo," uvedl čtrnáctý Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Na stojku se mu zlepšila viditelnost.

"Akorát pátou ránu jsem odkládal, tak byly podmínky dobré. Na trati byl pocit normální, nebylo to nic špatného, cítil jsem se normálně, v posledním kole jsem se snažil nechat všechno."

"K první šestce to není až tak daleko, budu tam mít dost pozic před sebou na to, abych se někam posunul," vyhlížel Krčmář stíhačku. Na vítěze ztratil 1:44 minuty

Jen o stupínek pod Krčmářem dojel Jakub Štvrtecký. "Vítr tam nebyl, nechápal jsem to. Byl jsem relativně v klidu," komentoval celkově tři trestné okruhy.

Sport
zdroj: ČT4

"Měli jsme fakt výborné lyže, musím poděkovat klukům. Táhlo mi to, byl jsem to já. Měl jsem sílu, dynamiku, dobrý," doplnil Štvrtecký, který měl v posledním okruhu čtvrtý nejlepší běh.

Velmi nadějný čas měl Laegreid - týmový kolega Johannese Böa. Po první ležce průběžně vedl, ale ani on jednomu omylu neušel a skončil třetí se ztrátou čtyřiceti sekund.

Ani jednou ale na trestné kolo po ležce nemusel úřadující mistr světa ve sprintu Martin Ponsiluoma, a Johannes Bö tak musel v cíli čekat na odpověď. Třemi ranami si ale Švéd závod odpálil.

A nejen vzhledem k tomu, že jeho norský soupeř běžel z celého startovního pole nejrychleji a neohrozil ho ani jeho střelecky stoprocentní bratr Tarjei, bylo hotovo.

Johannes Bö
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvacátý Adam Václavík měl obě položky diametrálně rozdílné - 0+3. "Vleže to bylo super, vestoje naopak katastrofa," řekl pro ČT sport.

Hlavou byl podle svých slov nastavený jinak dobře. "Ležku jsem udělal, jak jsem chtěl, druhé kolo jsem si nechal nějakou rezervu, nechtěl jsem přijet na stojku v extrémním tempu, což se mi povedlo, ale pak přišel třes a byl to boj, který jsem nezvládl. Je to škoda," mrzelo Václavíka.

"Vítr asi problém nebyl, ale tíha okamžiku asi převládla," komentoval to expert ČT sport a bývalý biatlonista Ondřej Moravec.

Do stíhacího závodu proklouzl z posledního 60. místa Tomáš Mikyska. Nekvalifikoval se Jonáš Mareček, který skončil osmašedesátý.

V neděli čekají Oberhof právě stíhačky. Z prvního místa do něj v ženském klání vyjede Němka Denise Herrmannová-Wicková, na kterou šestá Markéta Davidová bude ztrácet 50,5 sekundy. 

Úvodní individuální závod se vydařil loňské juniorské mistryni světa Tereze Voborníkové, která minula až poslední terč a obsadila 18. příčku. Stíhačku pojede z Češek ještě Lucie Charvátová, jež se čtyřmi chybami obsadila 59. příčku.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu, muži - sprint (10 km):

1. J. T. Bö 23:21,7 (1 trest. okruh), 2. T. Bö -14,8 (0), 3. Laegreid -39,9 (1), 4. Dale (všichni Nor.) -43,6 (1), 5. Pidručnyj (Ukr.) -53,4 (0), 6. Christiansen (Nor.) -59,7 (1), ...14. Krčmář -1:44,0 (2), 15. Štvrtecký -1:44,6 (3), 24. Václavík -1:59,3 (3), 60. Mikyska -2:57,9 (3), 68. Mareček (všichni ČR) -3:13,8 (2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články