Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Herrmannová-Wicková rozjásala Oberhof. Šestá Davidová přiznala: Holky teď běží lépe

Biatlonovou mistryní světa se stala Němka Denise Herrmannová-Wicková. Ve sprintu v Oberhofu nenašla přemožitelku, i když stříbrné Hanně Öbergové scházely pouhé dvě sekundy. Její švédská krajanka Linn Perssonová skončila třetí. Markéta Davidová byla střelecky stoprocentní, tentokrát to ale stačilo na šesté místo.

Obě položky pod třicet sekund a obě čisté.

"Makula střílet umí," hlásil asistent trenéra Jiří Holubec.

Markéta Davidová rozjela sprint skvěle, ale startovala jako třetí, a tak musela čekat, jak se bude sprint vyvíjet.

Přiznala, že měla trochu strach z ležky.

"Protože s tím bojuju, ale ve čtvrtek večer jsem sušila, snažila jsem přijít na problém, což jsem zjistila, aplikovala jsem to a jsem ráda, že to vyšlo," uznala Davidová v rozhovoru pro ČT sport.

"Dvě nuly se počítají, holky jsou prostě lépe připravené v běžecké části," řekla úřadující mistryně světa ve vytrvalostním závodu z Pokljuky 2021. Tentokrát měla 23. běžecký čas.

V Oberhofu se na rozdíl od předchozích dní zatáhlo, navíc začalo foukat.

"Cvakala jsem, nevěděla jsem, zda to není moc, málo. Snažila jsem se pak už jen soustředit na věci, na které jsem se soustředit chtěla," dodala Davidová.

Na lyžích se necítila vyloženě skvěle, ale ani vyloženě špatně.

"Nemůžu si ale stěžovat, že by to bylo hrozné. Na víc jsem neměla, snažila jsem se tam nechat všechno. Trochu mě mrzí, že tam není trochu lepší běžecká forma, ale jinak jsem spokojená."

"Není to běžecky úplně taková Makula, jak má být. Musíme si promluvit, jak se jí jelo, jaké měla lyže," řekl Holubec.

Davidová sice byla průběžně první, další minuty závody se ale nevyvíjely ve prospěch české reprezentantky.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

Za českou jedničkou se hodně chybovalo, stojku jednou ranou nedala Italka Lisa Vittozziová, ale na trati byla i s trestným kolem rychlejší a Davidovou v cíli odsunula na průběžné druhé místo.

Mezitím se děly věci.

Pomyslné slovo si vzala domácí Němka Denise Herrmannová-Wicková.

Nula plus nula a dobrých pětadvacet sekund náskok na Davidovou. Takto se pozná znamenitá běžkyně. Ostatně na trati měla suverénně nejlepší čas. Davidová na ni celkově ztratila 50,5 sekundy.

Čtyřiatřicetiletá Herrmannová-Wicková díky nejrychlejšímu běhu poprvé ovládla sprint na velké světové akci. Dnešní zlato přidala k titulu mistryně světa ve stíhacím závodě z roku 2019 a triumfu ve vytrvalostním závodě na loňských olympijských hrách.

"Je to neuvěřitelné. Zastřílet doma před plnými tribunami bez chyby a vyhrát zlato na mistrovství světa, k tomu slova nestačí. Je to jen čistá radost," řekla Herrmannová-Wicková.

Denise Herrmannová-Wicková
zdroj: ČTK/AP

"Snažila jsem se najít rovnováhu mezi tím, jak si užít atmosféru a přitom zůstat soustředěná. Na tribunách byla i má rodina a fanoušci byli blázniví. Chtěla jsem si to užít, ale zároveň jsem byla nervózní," podotkla.

Vypadalo to, že není co řešit, což se s pokračujícími minutami víc a víc potvrzovalo.

Bezchybně do toho zastřílela i Švédka Hanna Öbergová a i s jednou chybou se dobře prezentovala Norka Marte Olsbuová Roeiselandová.

Nakonec ale u bronzu vypalovala soupeřkám rybník jiná Švédka – Linn Perssonová. Zaznamenala tak jeden z dosud nejlepších výsledků své kariéry.

Absolutním překvapením se pak stala Norka Juni Arnekleivová, jejíž nejlepší umístění bylo dosud 99. místo ze sprintu v Ruhpoldingu rok zpátky. Ve světovém sprintu přitom dojela s nulou dvanáctá.

Hanna Öbergová
zdroj: ČTK/AP

Skvělý závod (a svůj vůbec první individuální na MS) absolvovala Tereza Voborníková, když zapsala 0+1 a v cíli za sebou na 18. místě nechala i nedávnou vítězku sprintu Světového poháru v Anterselvě, Italku Dorotheu Wiererovou.

"Měla jsem hrozný nástřel, takže jsem ráda, že se mi povedla ležka. U stojky už nevím, co říct. Je to poněkolikátý, bylo to zbrklé. Ale v těchto podmínkách jsem spokojená. Jelo se mi velmi dobře, i když bych druhé kolo mohla jet rychleji, měla jsem super lyže," byla spokojená Voborníková.

"Docela jsem si to i užila. Nervozita už nebyla taková jako před štafetama. Jsem vůbec ráda, že tu mohu startovat," doplnila.

"Smekám k jejímu výkonu," chválila Gjellandova pravá ruka Holubec.

"Bylo to těžký. Birksteig ráda nemám, je na mě dlouhý. Prala jsem se běžecky, střelba mě nepodržela. Věděla jsem, že se to trefit dá, vítr se mi uklidnil, asi jsem měla reagovat, položka byla rozhozená," přiznala se čtyřmi chybami devětapadesátá Lucie Charvátová pro ČT sport.

Eliška Václavíková (dvě chyby) dojela na 65. pozici, Tereza Vinklárková se zmýlila dvakrát a byla 85. Ve stíhacím závodě se tak obě jistě nepředstaví. 

Vinklárková navíc v prvním kole upadla. "Asi mě hodně překvapil úhel té zatáčky. Najela jsem tam rychle, zasekla jsem se lyží a už jsem jela po zadku dolů. Stálo mě to asi hodně času, protože jsem pak neměla ve sjezdu rychlost. Nebyl to ale rozhodující moment závodu," řekla Vinklárková.

V sobotu pojedou sprint muži, nedělní program na MS uzavřou stíhačky, po dni volna bude šampionát pokračovat v úterý. Přímé přenosy a zpravodajství z Oberhofu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu, ženy - sprint 7,5 km:

1. Herrmannová-Wicková (Něm.) 21:19,7 (0 tr. okruhů), 2. H. Öbergová -2,2 (0), 3. Perssonová (obě Švéd.) -26,2 (0), 4. Olsbuová Röiselandová (Nor.) -31,3 (1), 5. Vittozziová (It.) -45,8 (1), 6. Davidová -50,5 (0), ...18. Voborníková -1:17,5 (1), 59. Charvátová -2:54,8 (4), 65. Václavíková -3:03,4 (2), 85. Vinklárková (všechny ČR) -4:06,6 (2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články