Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nervozita před šampionátem? Ale kdeže. Jen přemýšlím, jak biatlonistům pomoci, říká Gjelland

Biatlonové mistrovství světa je tady a český tým do něj vyráží s čistým hledím, ale i logickým očekáváním. Natrénováno je dost, kromě Michala Šlesingra, který se dává do kupy po nachlazení, jsou všichni závodníci zdrávi. Jaké přijdou výsledky? Norský trenér Egil Gjelland nervozitu necítí. Před vrcholem sezony jen stále přemýšlí, co ještě vylepšit, aby si vše sedlo, jak má. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Trenér českých biatlonistů Egil Gjelland
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Vyzařuje z něj klid a pohoda. U českého týmu už je více než rok a půl a za tu dobu se s biatlonisty sžil, jak jen to šlo.

Norského experta Egila Gjellanda si svaz najal, aby rozjel novou éru, která by měla pro reprezentanty gradovat na olympiádě v Pekingu 2022. Kdyby ale jeho metody přinesly  nějaké to ovoce už nyní, nikdo by se jistě nezlobil.

"Nervózní nejsem. Byl jsem nervźoní, když jsem závodil, ale teď jsem trenér, takže ne. Jen přemýšlím, jak pomoci holkám," říká Gjelland v rozhovoru pro ČT sport.

Jeho kolega Zdeněk Vítek, který má na starosti biatlonisty, je v očekávání, co italská Anterselva přinese. "A co to tady s námi udělá. Co uděláme se soupeři a co udělají oni s námi," pousměje se.

Základ byla dobrá příprava, moc času na ni ale nebylo. Po náročném lednovém trimestru, kdy měli reprezentanti v nohách německé zastávky v Oberhofu a Ruhpoldingu, aby následně jeli ještě do slovinské Pokljuky, se na pár dní podívali domů a pak vyrazili zpátky za kopečky.

Celkem honička.

Cíl? Ridnaun, což je areál asi hodinu a půl od Anterselvy, který sice leží o něco níž, než je 1634 metrů, ale biatlonisté se aspoň mohli dobře aklimatizovat na vysokou nadmořskou výšku.

"Musíte hlavně hodně zapracovat dopředu a být v té výšce aktivní. A také tvrdě trénovat, být v závodě chytrý, přemýšlet, jak naložit se silami," říká Gjelland.

"Nejen že je potřeba si zvyknout na výšku. Za deset dní se s tím nedá úplně hnout. Jsou to objemové tréninky kvůli síle, dva tréninky a jdeme do závodu," dodává Vítek.

Tím prvním bude ve čtvrtek smíšená štafeta.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V ní nebude chybět Markéta Davidová. "Očekávám od ní samozřejmě všechno. Když bude mít dobrý den, dobré lyže a střelbu, tak je schopna bojovat o medaili. Ale máme před sebou hodně práce, abychom o tomhle mohli mluvit," ví Gjelland.

Na začátku sezony Davidová odstartovala velmi dobře, dvakrát brala bronz ve sprintu. Během Vánoc ale marodila. "A to byl problém. Bylo těžké zase začít, když byly takové těžké podmínky. Ale je pravda, že každý je někdy trochu nemocný," pokračuje Gjelland.

Taková Eva Kristejn Puskarčíková by mohla vyprávět. Promarodila téměř celý první trimestr. "Na začátku byla hodně silná, jezdila dobře. Teď je to trochu nahoru dolů. Po nemoci někdy nemáte šanci být úplně dobrý. Je schopna určitě bojovat o pódium, když má dobrý den a když předvede dobrou střelbu," myslí si bývalý norský biatlonista.

Biatlonistka Eva Kristejn Puskarčíková
zdroj: ČTK/PR/Český biatlon

Mrzí ho, že na velké akci bude kvůli vleklým zdravotním problémům chybět Veronika Vítková. Zatím ani není jasné, zda bude s biatlonem dál pokračovat. Sama by ale moc chtěla. Jde o to, co tělo.

"Vždy, když chybí závodník, je to těžké pro nás i pro něj. Veronika měla těžký rok, musíme byt připraveni a mít tu závodníky, kteří jsou schopni závodit. Snažíme se dělat to nejlepší," ujišťuje Gjelland.

Vítek je zvědav, jak se bude v jižním Tyrolsku prezentovat bodově nejlepší český biatlonista Michal Krčmář.

"Tím, že zůstal přes Ridnaun zdravej, věřím tomu, že by to mohlo být minimálně na stejné úrovni. Možná to šlo ještě trochu nahoru. Záleží, jak mistrovství začne, ale jestliže bude klidnější na střelnici, pomůže mu to ve výsledcích."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články