Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Můj pohled na biatlon se změnil. Už pro mě není nejdůležitější na světě, vysvětlil Krčmář

Před necelým rokem se mu narodil syn Viktor a jeho pohled na svět se okamžitě změnil. Michal Krčmář přiznává, že potomek nahradil biatlon v pozici nejdůležitější věci života. To však neznamená, že by sport zanedbával. Naopak. Ve Světovém poháru se mu daří, k čemuž přispívá i větší pocit klidu. Pohodu by chtěl ukázat i na mistrovství světa, kde je v dvaatřiceti letech nejstarším členem české výpravy. Přímý přenos smíšené štafety sledujte od 14:40 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

"Letos vnímám biatlon trochu jinak. Může tam být efekt rodiny, že má člověk něco mnohem důležitějšího než jen pět terčů před sebou," řekl Krčmář. "Člověk to chce dělat pořád dobře a podávat nejlepší výkony, ale to nejdůležitější v životě je teď někde jinde. Asi je i díky tomu ve mně klid větší," podotkl patnáctý biatlonista pořadí Světového poháru.

Na tři roky starý úspěch z Anterselvy si dobře pamatuje. Spolu s ním tehdy smíšenou štafetu jeli Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Ondřej Moravec. "Jsou to jedny z nejlepších vzpomínek. Týmový úspěch se vám vždy vryje do paměti," uvedl Krčmář, který coby finišman bojoval do poslední střelecké položky.

"Měl jsem tam trochu stažené půlky, protože jsem dobíjel. Naštěstí jsem tu ránu trefil a spadl ze mě obrovský kámen," vzpomínal.

V Oberhofu pojede s Davidovou, Terezou Voborníkovou a Tomášem Mikyskou. Tentokrát vyrazí na třetím úseku. "Především mě mrzí, že nefinišuju, ale je to rozhodnutí trenérů, takže to respektuju," řekl s úsměvem Krčmář. "Je to ale jedno, jestli se jede třetí, nebo čtvrtý úsek. Každý z nás musí jet naplno a pak se ty časy sečtou. Určitě přijde před startem i zdravá nervozita. Kdybych ji neměl, nebylo by to u mě dobré," poznamenal.

K mistrovství světa směřoval v posledních měsících i přípravu a snažil se setrvávat ve vysokých nadmořských výškách. Vánoce trávil v Pokljuce, kde navázal dalšími závody v SP, a po podnicích v Ruhpoldingu a Anterselvě zůstal v Itálii ještě na soustředění. Domů se vrátil jen na skok.

"Od 22 prosince jsem byl s výjimkou Ruhpoldingu ve vysoké nadmořské výšce a strávil tam kvalitní čas. Oželeli jsme i odjezd domů a chtěli dotáhnout komplexní dobu ve výšce. Neříkám, že to bude mít efekt, ale mohlo by. Uvidíme," uvedl Krčmář.

Favoritem je Johannes Thingnes Bö, jenž vyhrál 11 ze 14 individuálních závodů v sezoně a suverénně vládne Světovému poháru. Krčmář souhlasí, že devětadvacetiletý Nor může v Oberhofu útočit i na šest či sedm zlatých medailí. "Může se o ně připravit jen svými chybami. Přijíždí sem v pozici, že to musí totálně pokazit, aby je nezískal," řekl Krčmář.

Smíšené štafety jsou ale podle českého reprezentanta nevyzpytatelné. "Ingrid (Tandrevoldová) nebo Marte (Olsbuová Röiselandová) se určitě kvalitně připravily. Je to ale pořád závod, v němž to nemá jen ve svých rukou," dodal Krčmář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články