Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Špička je stabilní. Kdo obhájí loňský triumf a kdo by mohl překvapit?

Praha – Martin Fourcade, Jakov Fak, Magdalena Neunerová, Tora Bergerová a Darja Domračevová vybojovali loni na MS v Ruhpoldingu zlaté medaile v závodech jednotlivců. Okruh favoritů na zisk nejcennějších kovů se za rok příliš nezměnil. Kromě Neunerové, která ukončila kariéru, si všichni udrželi špičkovou formu. Staré známé doplňují pomalu se rozzařující hvězdy nejrychlejší běžkyně mezi biatlonistkami Miriam Gössnerová, ale třeba i Češka Gabriela Soukalová.

K hlavním favoritům šampionátu patří nepochybně vedoucí muž světového poháru Francouz Martin Fourcade, který obhajuje z minulého MS tři zlata. Tuto sezonu začal příznačně triumfem v úvodním závodě v Östersundu, závodě, ve kterém až do pokažené poslední střelby bojoval o přední umístění také Ondřej Moravec. Francouzský fenomén Fourcade vyhrál loni celkové pořadí světového poháru a i letos mu vévodí. Na svém kontě má čtyři vítězství. Když se mu podaří zastřílet bezchybně, jen těžko hledá konkurenci, jak dokázal zatím při svém posledním triumfu v závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu.

K jeho sokům už tradičně patří Norové Emil Hegle Svendsen a nestárnoucí Ole Einar Björndalen. Zatímco sedmadvacetiletý Svendsen udržuje v posledních třech sezonách vyrovnanou špičkovou formu, žijící devětatřicetiletá legenda Bjoerndalen pomalu ustupuje ze své dřívější slávy. Zatím poslední vítězství si připsal v minulé sezoně v Kontiolahti, letos byl nejlépe sedmý ve stíhačce v Hochfilzenu.

Letos jezdí skvěle Rusové Jevgenij Usťugov a Dmitrij Malyško i Slovinec Jakov Fak, obhájce zlata z vytrvalostního závodu z MS v Ruhpoldingu. Malyško v této sezoně dosáhl životních úspěchů. Ve sprintu a stíhačce v Oberhofu si připsal svá premiérová vítězství, k tomu přidal ještě dvě druhá místa. Navíc poslední závody v Anterselvě ovládl další Rus Anton Šipulin. Potvrdil tak, že se mu v tomto italském středisku ve vysoké nadmořské výšce tradičně daří, vyhrál tu mimo jiné před dvěma lety svůj první závod.

Německá reprezentace se nemůže pochlubit takovými výsledky jako ještě před třemi pěti lety. Přesto je v jejich řadách několik biatlonistů, kteří mohou kdykoli bojovat o příčky nejvyšší. Andreas Birnbacher, s úspěšností přes 90 % jeden z nejlepších střelců, se může pochlubit dvěma triumfy z této sezony. Oba jsou ze závodů s hromadným startem, je proto jasné, kde hledat pro závěrečné klání favorita.

Bez Neunerové větší drama

Mezi ženami je jedničkou sezony Norka Tora Bergerová, které sekundují Běloruska Darja Domračevová a Němka Andrea Henkelová. Dalo by se říci, že to není nic nového. Bergerová neměla konkurenci na začátku sezony, v Östersundu vyhrála všechny závody, další vítězství přidala v Pokljuce, Ruhpoldingu i Anterselvě.

Domračevová letos sbírala spíše druhá místa, zbrzdila ji prosincová zdravotní indsipozice. V lednových závodech stabilizovala běžeckou formu, patří tradičně mezi nejrychlejší, nevyhnula se však výkyvům na střelnici.

Vyhlášenými rychlíky jsou také Finka Kaisa Mäkäräinenová a Němka Miriam Gössnerová. Dvaadvacetiletý německý blesk dominoval v běžeckých časech především v prosincových závodech, kde se o celková přední umístění přetahoval se Soukalovou. O co působí suverénněji na běžkách, o to tristnější je pak někdy její představení na střelnici. Možná následnice Magdaleny Neunerové se, chce-li uspět, musí oprostit od až někdy hrůzu nahánějících výkyvů – třeba pěti chyb při jediné střelbě jako při stíhačce v Oberhofu.

Překvapit by mohla slovenská biatlonistka Anastazija Kuzminová. Ostatně nebylo by to poprvé, vždyť šokovala už v olympijském Vancouveru triumfem ve sprintu a druhým místem ve stíhačce. Vzestup formy před šampionátem naznačilo její další nečekané vítězství v posledním sprintu v Anterselvě. Odepisovat nelze ani Rusky – zkušenou Olgu Zajcevovou nebo Olgu Viluchinovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Ota Biner a Michal Šmarda před startem MS

První oficiální akcí šampionátu je dnešní slavnostní zahájení, jehož program sestavil český divadelní režisér a ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša. Ceremoniál, který doprovodí i velkolepá laserová show, začne ve 20:30 ve Vysočina Areně. Vstup je volný. ČT sport vysílá ve 21:15 záznam i s rozhovory s českými trenéry Jindřichem Šikolou a Ondřejem Rybářem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články