Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Biatlon stojí na historické křižovatce, říká šéf organizátorů Hamza

Praha – Český biatlon stojí na křižovatce a je před ním neopakovatelná šance. Myslí si to předseda organizačního výboru mistrovství světa v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza. Na Vysočině se už připravují před středečním slavnostním zahájením poslední detaily, reprezentační týmy čile testují. Hamza, který s myšlenkou vybudování špičkového biatlonového areálu v roce 2004 přišel, může už brzy sklidit sladké ovoce. Šampionát podle jeho slov určitě neskončí v červených číslech, předpověď počasí vypadá slibně, sjedou se všichni elitní biatlonisté. Šéf novoměstských organizátorů odpovídal na vaše otázky na chatu.

Předseda organizačního výboru MS v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza
zdroj: ČT autor: Štěpán Janda

"Biatlon dnes stojí na historické křižovatce. Pokud sportovci získají nějaké medaile, tak se může biatlon stát novým tahounem zimních sportů. Teď je to na nás 'bafuňářích', abychom posunuli biatlon tam, kam jsme si vysnili… Ta křižovatka se už nebude opakovat," prohlásil na tiskové konferenci před startem MS Hamza.

Po oblevě, která rozbahnila i oblast Vysočiny, se blýská na lepší časy. "Nejvíce se obávám velkých výkyvů počasí, hlavně si přeji, aby všichni, jak diváci, tak sportovci a doprovod, odjeli ve zdraví a spokojenosti z Nového Města domů," uvedl na chatu Hamza. "Předpověď je velmi dobrá, ideální stav je, aby mrzlo a nefoukalo," přál si.

Organizátoři sledují čísla prodaných lístků s neskrývanou spokojeností. "Dali jsme si smělý cíl, že překonáme hranici 80 000 lístků prodaných v předprodeji. Tuto hranici jsme už překonali před deseti dny," prohlásil Hamza. "K dnešnímu dni je vydáno cca 100 000 vstupenek," doplnil s tím, že největší reklamou byly výsledky českých reprezentantů v průběhu letošní sezony.

Jiří Hamza:

"Pevně věřím, že získáme minimálně jednu až dvě medaile. Byla by to třešnička na dortu a největší odměna pro všechny organizátory."

Vyprodáno by mělo být hned ve čtvrtek. "Nejvíce se těším na čtvrteční závod mix štafet před dnes již téměř vyprodanou arénou," podotkl předseda organizátorů, který stál u zrodu ideje vybudovat moderní biatlonovou arénu po vzoru německých předloh. "Tuto bláznivou myšlenku jsem kdysi v roce 2004 vymyslel já a pak mě v ní podporoval celou dobu můj tým  Vlastík Jakeš, Ota Bimber, Michal Zicháček, Vašek Fiřtík a lidé ze sportovního klubu v Novém Městě na Moravě," prozradil Hamza.

Do startu MS zbývají už jen desítky hodin. Diváci se budou moci cítit komfortně. "Máme instalované čtyři velkoplošné obrazovky i pro diváky na stání," řekl Hamza. I když nemůže zaručit, že fanoušci uvidí na střelnici ze všech míst tratě, organizátoři se snažili udělat maximum. "Máme nainstalovanou největší velkoplošnou obrazovku v historii českého sportu," přidal Hamza.

Čtyři hodiny před každým závodem začne doprovodný program. Hamza doporučuje, aby diváci nepřijížděli na poslední chvíli. "Ideální je přijet dvě až tři hodiny před závodem, do závodu bude bohatý doprovodný program přímo na stadionu – včetně připraveného public stanu pro dva tisíce diváků," sdělil. Každých deset minut pojede autobus z okolních parkovišť zdarma k areálu.

Mistrovstvím světa to ale nekončí. "Po prázdninách začneme znovu připravovat závody," prozradil Hamza. Následující zimu už je areál plně obsazen. "Budeme pořádat SP v běžeckém lyžování, olympiádu dětí a mládeže a ME v biatlonu. Přes léto SP horských kol, toto vše samozřejmě mimo normálního využití pro sportování veřejnosti. V letech 2015 a 2016 máme přislíbený SP v biatlonu, perspektiva je velmi dobrá," dodal Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články