Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
České ragby

Legendární Björndalen pro ČT sport: Nové Město má jednu z nejlepších arén na světě

Koncem ledna oslavil padesátiny, na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě je jako expert pro norskou televizi. Druhý nejúspěšnější zimní olympionik a šestinásobný vítěz Světového poháru Ole Einar Björndalen je absolutní biatlonová legenda. Co ho na jeho momentální práci baví nejvíce? A jaké to bylo vést přes dva roky reprezentaci Číny?

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Biatlon exkluziv s Olem Einarem Björndalenem

"Padesátka je krásný věk, uvnitř se cítím mladý, jsem spokojený, mám rodinu. Role experta mi vyhovuje. Jsem v blízkosti sportovců, mluvím s mnoha lidmi z různých zemí. Trenéři jsou stejní jako na konci mé kariéry a je zajímavé pozorovat mladší generaci sportovců, jak to zvládají v konkurenci," říká Björndalen v pořadu Biatlon exkluziv.

Podle svých slov je hlavně rád, že může být stále blízko biatlonu a stále se učit.

"My to děláme trochu jinak než další televize. Jsem vždy na otevřené lince, sleduji střelbu, a když je potřeba, vstupuji do éteru. Komentuji i situaci na trati a mou prací je předvídat, co se stane. Musím se soustředit na obraz, který se vysílá," vysvětluje v rozhovoru pro ČT sport.

Až do předloňska trénoval držitel prestižní Zlaté medaile Aftenposten se svou druhou manželkou a bývalou běloruskou biatlonovou hvězdou Darjou Domračevovou čínskou reprezentaci.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Björndalen: Zlato pro nás znamená hodně

"Bylo to hodně zajímavé. Mít dlouhou kariéru jako já bylo fantastické. Přestěhovat se do Číny na dva a půl roku? Byla to úplně jiná kultura, viděl jsem, jak ten systém funguje. Pro sportovce to bylo hodně tvrdé, pracují od šesti od rána do jedenácti do večera. Pracovat musíte denně, a pokud ne, nebudou vás respektovat výsledky nevýsledky. Číňani musí být trenérem tlačeni."

Björndalen vybojoval celkem třináct olympijských medailí, dalších pětačtyřicet v čele s dvacítkou nejcennějších jich přidal na mistrovstvích světa. Jeho pozici nejlepšího biatlonisty všech dob umocňuje i rekordních pětadevadesát výher v závodech Světového poháru. 

Při své šesté účasti pod pěti kruhy v Soči 2014 se díky triumfu ve sprintu stal ve 40 letech a 12 dnech nejstarším vítězem individuální disciplíny v historii zimních olympiád. Na domácím MS 2016 přidal ke zlatu ze štafety i tři individuální cenné kovy a znovu odložil loučení.

Ole Einar Björndalen (vpravo vpředu) a Emil Hegle Svendsen (vlevo vpředu)
zdroj: ITAR-TASS autor: Valery Sharifulin

"Znám své silné stránky, ale druzí by k tomu mohli říct něco víc. Určitý talent mám, i když na střílení ne. Mám ale mentální dovednosti včetně fyzické síly a jsem vždy připraven vydat se za svým cílem. Mám hlad po úspěchu, dokážu se nadchnout, ale vždy už myslím na další krok. Jsem prostě nadšený sportovec."

O podniku v Novém Městě hovoří jako o úžasném šampionátu. "Je fantastické vidět, kolik návštěvníků dokáže Vysočina Arena přilákat. Je to jedno z nejlepších biatlonových míst na světě," je přesvědčen Björndalen.

Na své manželce Darje si váží zejména její mentální dospělosti. "Byla sama z Běloruska a byla vystavena obrovskému tlaku ze strany země, trenéra. Obdivuji, jak to zvládala každý rok. To nebylo jen o fyzické síle, ale i té mentální."

Björndalen nesouhlasí se zákazem fluorových vosků, který platí od této sezony. Považuje to za znevýhodnění malých zemí.

"Nejsem fanoušek tohoto zákazu, protože se tím jen zvyšuje odstup silných národů. Je těžší najít dobrou strukturu. Je potřeba podporovat slabší národy. Ty velké s většími možnostmi mají nyní ještě větší výhodu," tvrdí s tím, že Mezinárodní biatlonová unie IBU by s tím "něco měla dělat".

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články