Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kooperativa NBL 2024/2025

Mäkäräinenovou baví biatlonové vzrušení. Občas je to tak stresující, že ani nevím, kdo vyhrál, směje se

Už čtyři roky nezávodí, přesto je Kaisa Mäkäräinenová během závodů v Novém Městě na Moravě nepřehlédnutelná. Pohybuje se mezi novináři, protože dlouhodobě spolupracuje s finskou televizí Yle, často je k vidění na střelnici. Její nová pozice ji velmi baví díky vzrušení při závodech. Sama ale přiznává, že občas je to i velmi stresující záležitost.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Biatlon exkluziv s Kaisou Mäkäräinenovou

Mäkäräinenová se chystala na dráhu učitelky, ale studia zanechala. "Nejsem učitelka, studium jsem vlastně opustila v roce 2009, protože jsem se začala více věnovat Světovému poháru," říká v pořadu Biatlon exkluziv.

"Po kariéře jsem studovala, ale spíše trenérství. Mám vlastní firmu, pracuji pro televizi, média, dělám i nějakou trenérskou práci," tvrdí v rozhovoru pro ČT sport bývalá finská reprezentantka, která vybojovala třikrát celkové vítězství ve Světovém poháru.

"Baví mě to. První dva roky po konci mé kariéry jsem nebyla komentátorkou, teď už komentuji a je to výzva. Musíte se tomu pečlivě věnovat a být schopní reagovat. Dělám i hodnocení tratí," vysvětluje svou úlohu na mistrovství světa.

Líbí se jí vzrušení při závodech. "Ale někdy se tak soustředím na to, co se děje, že ani nevím, kdo ten závod vlastně vyhrál. Jsem velmi zaměřená na svou práci."

A pokračuje: "Biatlonové závody jsou opravdu intenzivní, nemáte moc čas, aby šlo mluvit o zákulisí závodů. Ale zaměřuji se na to, co vidím. Zároveň při střelbě je to velmi stresující."

Kaisa Mäkäräinenová
zdroj: ČTK/AP

Během kariéry měla podle svých slov smůlu na nemoci. "Nebyla jsem úplně zdravá třeba během Soči. Je to škoda, když se vám to stane zrovna jednou za čtyři roky. Obzvlášť v Soči jsem byla pravděpodobně v nejlepší formě," mrzelo ji.

Jejím nejoblíbenějším areálem je finské Kontiolahti. "Znám to tam nejlépe. Mám na to pěkné vzpomínky," řekla v souvislosti s bronzem z MS 2015, který vybojovala ve vytrvalostním závodu.

V Novém Městě na Moravě se jí velice líbí, navíc ji baví, že potkává staré známé a kamarády. "Mám jeden z nejlepších pocitů z toho stadionu. Aréna je obrovská, pojme mnoho diváků, kteří jsou blízko. Organizátoři tu odvádí skvělou práci."

Přiznává, že když je doma, ráda se věnuje ručním pracím. Stále háčkuje, nerada ale pracuje s počítačem. "Hodiny u toho utíkají a nakonec z toho nemáte nic," myslí si.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články