Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bescondová: Nové Město? Líbí se mi, jak tu všichni fandí, a to nejen Čechům

Anais Bescondová je sportovkyní tělem i duší. Francouzská biatlonistka ukončila kariéru před dvěma lety a teď se v Novém Městě na Moravě zhostila role televizní expertky. V pořadu Biatlon exklusiv promluvila o tom, jak milovala štafetové závody, jak se jí líbí Vysočina Arena, a také prozradila, co by ve své dlouhé a bohaté kariéře udělala jinak.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon exkluziv s Anais Bescondovou

Narodila se v malém městečku v Normandii, ale srdcem je horalka z Alp, kam se posléze s rodinou přestěhovala.

"Sport byla moje první volba. Ráda svou energii věnuji každému sportu. Ale když jsem se dostala do hor, začalo mě bavit lyžování," popsala mistryně světa z roku 2016 se smíšenou štafetou a olympijská šampionka v téže disciplíně z roku 2018.

Zamilovala si biatlon. "Jsem týmová hráčka. Možná jsem udělala chybu, že jsem se dala do individuálního sportu, ale tady to je dokonalá kombinace, že někdy jsem sama a někdy můžu být v týmu."

Na svém kontě má v součtu úctyhodných 365 startů ve Světovém poháru, mistrovství světa nebo olympijských hrách. Jedním z vrcholů její kariéry byl šampionát v Oslu v roce 2016. Celkem si z norské metropole odvezla tři cenné kovy – stříbro z vytrvalostního závodu, stříbro ze štafety a zlato ze smíšené štafety.

"Byl to úžasný okamžik, ostatně podobný jako ve všech štafetových závodech. Všichni lidé, kteří jsou s vámi, kteří za vámi stojí, vytvářejí týmového ducha. Tu atmosféru miluju," vzpomínala s úsměvem.

Tehdy byla trochu ve stínu své reprezentační parťačky Marie Dorinové Habertové. Obě byly a jsou dosud velké kamarádky. "Doba, kdy jsem s ní soupeřila, byla asi nejkrásnější část kariéry," přiznala s odstupem.

S biatlonem začínala v době, kdy tento sport ve Francii ještě nebyl tak populární, a to přesto, že se v této zemi narodilo mnoho velkých osobností. Pak ovšem nastala éra Martina Fourcada a i ve Francii započal biatlonový boom, podobně jako třeba v Německu o pár let předtím.

"Byl to velký šampion, byla jsem v podstatě jednou z jeho fanynek. Byla to příležitost jak vyrůst po jeho boku. Někdy to bylo těžší, protože jsem byla v jeho stínu," řekla na adresu Fourcada Bescondová.

V exkluzivním rozhovoru pro ČT působí uvolněně a skromně. Nad otázkou, co by mohla udělat během své kariéry jinak nebo lépe, se důkladně zamyslela. "Dlouho jsem si nevěřila, že bych mohla být jednou z nejlepších závodnic. Možná kdybych si na začátku víc věřila, změnilo by se toho hodně," odpověděla.

V Novém Městě na Moravě se cítí nadmíru dobře. Závodila tu mimo jiné už v roce 2007 na IBU Cupu, ale to místní areál vypadal trochu jinak. "Úplně upřímně, miluju to tady. Udělali jste obrovské množství práce na rozvoji tohoto místa. Je to krásné místo pro trenéry, závodníky i diváky. Hrozně se mi tu líbí atmosféra, kdy všichni fandí, a to nejen Čechům," dodala Bescondová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články