Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Biatlonové MS skončilo, nezapomeňte. Co se na šampionátu událo a co nevyvane?

Skončilo druhé mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Oproti šampionátu v roce 2013 letos Češi medaili nevybojovali, přesto vzhledem k výsledkům v této sezoně nelze brát české představení jako propadák. Pět umístění v individuálních závodech do 15. místa, solidní sedmé příčky klasických štafet. A především vydařená organizace v nepříznivě jarním počasí a neúnavní fanoušci, kteří přáli nejen domácím závodníkům a závodnicím. Připomeňte si nejzajímavější okamžiky šampionátu.

Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK / Profimedia

Šéf českého biatlonu dlouho před mistrovstvím světa avizoval útok na cenné kovy. Průběh sezony však nasvědčoval spíše soubojům o elitní desítku. Češi zapsali až na závěrečný mužský masák v každém individuálním klání umístění do dvacítky. Markéta Davidová se vyvarovala špatných střeleckých výkonů, které ji trápily v sezoně, Michal Krčmář si držel vysoký standard, Tomáš Mikyska načrtl naději do budoucna. Jeho závěrečná položka ve vytrvalostním závodu ukázala směr.

Úvodní smíšená štafeta se sice nepovedla, ale ženské i mužské kvarteto povedeným úvodem vtáhlo diváky do dění. Bylo, na co se dívat.

"Za tu dobu, co závodím, se mi povedlo tenhle šampionát objet skoro nejlépe, co se týká fyzických sil. Fyzicky jsem byl dobře připraven, ale bohužel jsem nebyl připraven tak dobře střelecky," shrnul Krčmář, který byl nejlépe osmnáctý a nejhůře šestadvacátý.

"Čisté závody nám chyběly. Tohle jsou věci, nad kterými se musíme zamyslet," pokusil se zároveň zhodnotit vystoupení celého českého týmu.

Po zdravotních lapáliích se ve výborném světle představil Mikyska: "Jsem spokojený s tím, co jsem předvedl. Na to, že mě nejdřív chtěli postavit trenéři jenom do štafety a nakonec jsem odjel všechno a zajel si nejlepší výsledek v kariéře, můžu to hodnotit jen pozitivně."

Na druhou stranu Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček nebo Lucie Charvátová neukázali všechno, co umějí. Jessica Jislová litovala trestného kola ve štafetě, Tereza Voborníková zase nevydařeného sprintu, obě ale ukázaly i vydařené výkony – Jislová v nejdelším závodě, Voborníková ve stíhačce.

Norové a Norky, Francouzky a Francouzi

Jsou to velmi odlišné příběhy. Norové čněli nade všemi. Brilantní finiš Sturly Holma Laegredia ve sprintu, Johannes Bö suverénní ve stíhačce, masáku i na dvacetikilometrové trati – vyrovnání rekordu Oleho Einara Björndalena v počtu zlatých medailí. Jen ty štafety… Výbuch Vetleho Christiansena na poslední střelbě štafety asi ještě dlouho zůstane v paměti biatlonových fandů.

Kam se však poděly ve výsledcích Norky? Vedoucí žena Světového poháru Ingrid Landmark Tandrevoldová se ne a ne srovnat se střelbou vestoje. Pokazila závody ve štafetě dvojic i celému norskému kvartetu žen, když na poslední položce první salvou netrefila ani jeden terč.

Co předváděli Norové, dokázaly napodobit Francouzky. Fenomenální Julia Simonová, francouzská čtveřice v cíli sprintu na prvních čtyřech místech, triumfy ve smíšených štafetách i ženském týmovém závodu. A to s dvěma trestnými koly. Plus závěrečná zlatá radost Justine Braisazové-Bouchetové.

Naopak Francouzi v individuálních startech potvrdili předpoklady, které vyplývaly z výsledků v sezoně. Quentin Fillon Maillet ovšem přece jen nechal vzpomenout na svou formu z olympijské sezony a z Nového Města si odváží dvě zlata a dva bronzy. Zaujal i mladý Eric Perrot.

Švédové i Švédky se povětšinou trápili. Elvira Öbergová byla z běžecké formy, srážely je i chyby na střelnici. Velkou satisfakcí tak byl velkolepý a nečekaný triumf mužské štafety. Hledali se Italové, Švýcaři, překvapily Estonky nebo ve sprintu Baiba Bendiková.

Větru, dešti neporučili, ale popasovali se s nimi

Už několik týdnů před šampionátem se jevilo být velmi pravděpodobné, že největším strašákem bude počasí. Jarní teploty střídal déšť. Nemrzlo ani v noci. V permanenci tak museli být organizátoři. Neúnavně naváželi na tratě sníh ze zásobníků a neustále vyspravovali tající a bortící se podložku. S extrémně obtížnými podmínkami se popasovali a šampionát proběhl v regulérních obrysech.

Plán B se realizoval. "Potřebovali bychom, aby bylo o patnáct stupňů míň, ale musím smeknout, protože to není o bafuňářích mého typu, ale lidech okolo. Všichni k nim vzhlížíme s obrovským obdivem, celému štábu musím poděkovat," zhodnotil šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Razítko na legendárnost

Gabriela Soukalová vstoupila v Novém Městě na Moravě do Síně slávy světového biatlonu spolu s takovými legendami, jakými jsou Švédka Magdalena Forsbergová a osminásobný mistr světa Francouz Raphael Poirée.

"Je mi ctí, že tu mohu stát vedle dalších biatlonových legend. Musím přiznat, že jsem něco takového nečekala takhle brzy po konci kariéry. Jsem za to vděčná, protože jsem nemohla ukončit kariéru, jak jsem chtěla. Měla jsem problémy se zdravím," připomněla Soukalová.

Ostře sledovaný šampionát

Za dvanáct dní mistrovství světa navštívilo Vysočina Arenu 210 681 diváků. "To číslo mně ukradlo veškeré myšlenky a slova," okomentovala to Gabriela Soukalová. Šampionát sice nepřekonal rekord z MS 2012 v Ruhpoldingu, ale navázal na úspěch minulé akce v Česku před 11 lety.

Atmosféra byla na každém závodu elektrizující, publiku se v cíli klaněli nejen čeští, ale i zahraniční sportovci. Markéta Davidová nejednou použila slovo "masakr".

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články