Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Hamza: Před organizátory smekám, ČT sport děkuju. Mikysku možná ze zbytku sezony stáhneme

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza je rád, že si do Vysočina Areny našly cestu desítky tisíc fanoušků, a že se i přes nepřízeň počasí povedlo zorganizovat kvalitní mistrovství světa v biatlonu. Spokojen je i s českými výkony, které podle něj zaznamenaly od průběhu sezony vzestup.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza: Jsme schopni jet o medaile, ale potřebujeme čas

"Jsou určitě lepší, než co jsme měli výsledky v sezoně. Věřím, že ty nejlepší jsme si schovali na neděli," řekl Hamza v rozhovoru pro ČT sport směrem k závodům s hromadným startem, kde budou startovat Markéta Davidová, Tomáš Mikyska a Michal Krčmář.

Teoreticky by mohla do masáku naskočit i další Češka Tereza Voborníková, protože Němka Franziska Preussová onemocněla.

O nasazení Voborníkové se rozhodne dvě hodiny před samotným závodem.

"Terka je určitě velký talent, s takovým kotlem se setkala pravděpodobně poprvé, ale je to dvojnásobná juniorská mistryně světa, budoucnost českého biatlonu. Myslím, že Jessicu (Jislovou) to nepotkalo v úplně ideální formě, hlavně na lyžích trochu. A Lucka (Charvátová) byla nervózní na střelnici," zhodnotil Hamza výkony českých biatlonistek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih ženské štafety na MS

Obě české štafety skončily na sedmých místech, i když v průběhu závodů Češi jeli na předních pozicích a medaile zvláště u žen nebyla až tak daleko.

"Mrzí nás to všechny, ale týmům musím poděkovat. Udělali krásné závody, byli vepředu. Myslím, že lidem udělali krásnou sobotu. Bylo to kousek, ale musíme objektivně vidět, že Norové, Francouzi, Němci a Švédi jsou trochu jinde. Jsme schopni jet o medaile, ale potřebujeme ještě trochu času. Blížíme se tomu. Jsem rád, že jsme doma předvedli zlepšení, i když rezervy jsou dál," uvedl Hamza.

Potěšilo ho, že Tomáš Mikyska si ve vytrvalostním závodu zajel životní desáté místo, i když překvapení to pro viceprezidenta Mezinárodní biatlonové unie (IBU) nebylo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vytrvalostního závodu biatlonistů na MS

"Tomáš se potýkal s těžkým zraněním, ten jeho návrat je extrémně rychlý a budeme se muset zamyslet nad tím, zda ho ze zbytku sezony nestáhneme, abychom doléčili jeho koleno. Mikys je typickej biatlonista. Je to pohodář, volnomyšlenkář," uvedl Hamza.

Mikysku a Jonáše Marečka považuje momentálně za největší talenty českého biatlonu.

"Mysleli jsme si, že to družstvo bude už letos dotažené, což se nám nepodařilo. Samozřejmě zodpovědnosti se nezříkáme, ale takový je sport. Vidíme letos obrovskou dominanci Norů, musíme se zlepšit, ale věřím, že když to nevyšlo tady, vyjde to na olympiádě 2026."

Organizátorům mistrovství světa dělalo velké vrásky počasí.

"Potřebovali bychom, aby bylo o patnáct stupňů míň, ale musím smeknout, protože to není o bafuňářích mýho typu, ale lidech okolo. Všichni k nim vzhlíží s obrovským obdivem, celému štábu musím poděkovat. Lidé jsou fantastičtí, podmínky byly kruté, a kdybychom neměli zásobník sněhu, mistrovství světa se nekoná. Sportovní úsek toho moc nenaspal," přiznal Hamza.

První muž českého biatlonu chválil i dlouhodobou a pevnou spolupráci s ČT sport.

"České televizi musím maximálně poděkovat, stálo to spoustu peněz, úsilí mnoha lidí. Děláte super práci a i to spojení, které je skrze Markétu Vránkovou, tak funguje. Doufám, že nám partnerství vydrží a věřím, že se vrátíme na vítěznou vlnu, protože talenty máme. Před prací České televize musím smeknout klobouk. Když pak člověk vidí spokojené diváky, je to fajn."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články