Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Dvě Češky se vešly v nejdelším závodu do desítky, další zlato slaví Wiererová

Další výbuch radosti v Anterselvě. Dorothea Wiererová po zlatu ze stíhačky ovládla i vytrvalostní klání. Druhou Vanessu Hinzovou porazila v těsném finiši o 2,2 sekundy. Třetí skončila vítězka sprintu Marte Olsbuová Röislandová. Markéta Davidová na střelnici třikrát chybovala, ale díky výbornému běhu jí to vyneslo výborné osmé místo i účast v závodu s hromadným startem. Do něho se probojovala rovněž Eva Kristejn Puskarčíková, která dojela desátá. Lucie Charvátová ani debutantka Tereza Vinklárková nebodovaly.

Dorothea Wiererová slaví druhé zlato
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

"Snažím se radovat z maličkostí, musím být spokojená. Je to super, ale jsem ráda hlavně za Evičku (Kristejn Puskarčíkovou), že se jí to povedlo," uvedla v cíli usměvavá Davidová.

Na prvních třech položkách udělala po jedné chybě, ale po trati letěla. "Měla jsem dobře připravené lyže hlavně ve druhé části. Měla jsem pocit, že mi to jede samo," dodala spokojeně.

Hlavně precizní střelba stála za desátou příčkou Kristejn Puskarčíkové. Mimo vystřelila jen na druhé ležce. "Dokázala jsem si udržet chladnou hlavu. Na trati jsem nechala všechno, ale bohužel to na víc nešlo. Lyže mě ale podržely," hodnotila svůj závod v cíli znavená Kristejn Puskarčíková, která si desátým místem vylepšila individuální maximum na velkých akcích.

"Eva střílela velice dobře. Jen jedna chyba se jí vytlačila na 12 hodin," potvrdil povedený výkon trenér Jiří Holubec.

Bronzová medailistka ze sprintu Charvátová přičetla šest trestných minut a byla 46. "Na trati jsem se cítila výborně, mrzí mě ty chyby na střelnici," posteskla si.

Juniorka Tereza Vinklárková obsadila při debutu mezi elitou 62. místo. "Jsem spokojená aspoň za poslední položku," řekla Vinklárková, která dojela s bilancí 1-1-2-0. "Jsem hlavně ráda, že mi trenéři dali možnost tady startovat," dodala česká naděje.

Zcela přesně dokázala střílet jen Kazaška Višněvská. Vítězná Wiererová vyhrála se dvěma minelami, Hinzová chybovala jednou, Röislandová dvakrát.

Co se dělo na trati

Obhájkyně prvenství Hanna Öbergová hned na první střelbě udělala jednu chybu. Podobně si vedla i další favoritka Eckhoffová. Naopak výborně rozjela závod vítězka sprintu Olsbuová Röislandová i Kristejn Puskarčíková, která za 29 sekund sestřelila vše potřebné.

Hanna Öbergová na druhé položce nezaváhala. Bezchybně pokračovala závodem Polka Hojniszová Staregová. Mezitím si totálně odstřelila úspěch sokyně Davidové v boji o elitní patnáctku v pořadí Světového poháru Häckiová. Po dvou položkách měla na svém kontě pět omylů.

Kristejn Puskarčíková druhé kolo neabsolvovala nejrychleji, ale na střelnici se poprvé vestoje nemýlila. Röislandová, která už Češku předjela, si naopak jednu minutu připsala.

Další z favoritek Herrmannová vystřelila na první položce jednou mimo. Po třetí střelbě stále zůstávala bezchybná Hojniszová Staregová. Polka mohla začít pomýšlet na přední umístění. Eckhoffová se naopak dvojkou při třetí střelbě odepsala z bojů o medaile.

Davidová zvládla první kolo na lyžích bravurně, ale hned druhou ranou minula.

Záhy v aréně zavládlo nadšení, když Hinzová podruhé střílela čistě a po druhé střelbě šla na první místo.

Markéta Davidová ve vytrvalostním závodu na MS po trati letěla
zdroj: ČTK/ZUMA

Na třetí střelbě Kristejn Puskarčíková minula hned první ranou, rychle na změnu podmínek zareagovala a ostatní rány už mířily do černého.

Wiererová spustila rychlopalbu hned na úvod, ale pátý terč nesklopila. Až do 18. rány byla bezchybná Hojniszová Staregová, jenže dva poslední výstřely nezvládla a naděje na zisk cenného kovu byly rázem ty tam.

Davidová se nevyhnula chybě ani na druhé položce. Röiselandová se předposlední ranou připravila o útok na zlato, to Hinzová třetí nulou naděje stále živila.

Kristejn Puskarčíková zastřílela napočtvrté výborně. A mohla stále usilovat o velmi solidní umístění. Davidová si připsala i vinou náhlé změny větru třetí jedničku.

V rychlém sledu přišly německé minely. Hinzová udělala jednu, Herrmannová dvě. Prvně jmenovaná však stále jela o vítězství.

Třetí ze sprintu Charvátová si odstřelila závod třemi chybami vleže. Všechny její rány mířily nahoru. Na druhé položce chybovala jednou.

Davidová poslední položku zvládla konečně čistě a držela se průběžně na hraně elitní desítky. To už ale sílil halas publika, neboť Hinzová zvládla finiš a byla v cíli první. Opravdová vřava se však blížila. Němku totiž atakovala Wiererová.

Mezitím Davidová finišovala a díky skvělému běhu předčila i svou kamarádku Kristejn Puskarčíkovou a atakovala první desítku.

Charvátová si na závěr připsala dvojku, v součtu bylo šest minel příliš. Vinlárková na třetí položce chybovala dvakrát.

Po chybách překvapení závodu Rakušanky Riederové a Tandrevoldové bylo jasné, že další zlato sebere Wiererová.

Výsledky vytrvalostního závodu žen na MS

1. Wiererová (It.) 43:07,7 (2 trestné minuty), 2. Hinzová (Něm.) -2,2 (1), 3. Röiselandová (Nor.) -15,8 (2), 4. H. Öbergová (Švéd.) -38,7 (2), 5. Preussová (Něm.) -1:03,4 (2), 6. Hojniszová-Staregaová (Pol.) -1:10,1 (2), 7. Riedereová (Rak.) -1:20,6 (1), 8. Davidová (ČR) -1:30,7 (3), 9. Višněvská (Kaz.) -1:31,4 (0), 10. Kristejn Puskarčíková -1:32,6 (1), ...46. Charvátová -5:06,3 (6), 62. Vinklárková (všechny ČR) -6:27,3 (4).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 24 závodů): 1. Wiererová 665 b., 2. Eckhoffová (Nor.) 571, 3. H. Öbergová 565, 4. Hermannová (Něm.) 542, 5. Röiselandová 537, 6. Tandrevoldová (Nor.) 436, ...14. Davidová 314, 27. Charvátová 209, 30. Kristejn Puskarčíková 192, 65. Jislová (ČR) 40.

Konečné pořadí disciplíny (po 3 závodech): 1. H. Öbergová 128, 2. Wiererová 114, 3. Braisazová (Fr.) 112, ...14. Davidová 66, 18. Kristejn Puskarčíková 52.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články