Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Útok české štafety na medaili nevyšel. Nakonec obsadila šestou příčku

Kontiolahti (Finsko) – Ještě před posledním úsekem to vypadalo, že by česká mužská štafeta mohla na mistrovství světa zabojovat o jeden z cenných kovů. Ondřeji Moravcovi se však nepovedla ležecká položka, během které udělal tři chyby, a Češi, za ně jel ještě Michal Krčmář, Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr nakonec obsadili šesté místo. Z jasného vítězství se radují Němci s velkým náskokem před Nory a Francií.

Čeští biatlonisté ve štafetě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Krčmář na prvním úseku dal zapomenout na to, že se mu zatím na šampionátu střelecky nedařilo, a díky dvěma čistým položkám udržel kontakt s nejlepšími. "Přiznám se, to sebevědomí bylo na nule a ležka se podle toho odvíjela. Ta stojka už byla v pořádku, tam už jsem problém neměl a na trati jsem dělal, co jsem měl," řekl Krčmář.

Zato favorizovaná ruská štafeta musela vinou Garaničeva hned na trestné kolo, olympijští vítězové tak překvapivě brzy vypadli ze hry o medaile.

Soukup vyrazil do druhého úseku na čtvrtém místě, ale hned v úvodu při pádu zlomil hůl a vedoucí trio Norsko, Francie, Německo mu ujelo. "Bouchnul jsem si lyži do hole, tu jsem zlomil a pak jsem se s tím chtěl trošku odrážet, ale jak byla hodně krátká, tak jsem si zamotal druhou hůl mezi nohy a spadl jsem," popsal Soukup.

S jedním dobíjením se však znovu přiblížil k medailovým pozicím, chybující Nor Tarjei Bö se na chvíli dokonce propadl až za něj. "Běželo se mi líp a bylo to docela vyrovnané s ostatními. Nezaostával jsem tolik, za což jsem rád," řekl Soukup.

Šlesingr přebíral štafetu na sedmém místě se ztrátou 18 sekund, ale po první bezchybné střelbě už byl třetí s minimální ztrátou na norské a německé kvarteto. Tady své naděje pohřbila do té doby skvělá italská štafeta. Vstoje musel Šlesingr dvakrát dobíjet, přesto díky rychlému běhu předával na třetím místě těsně za Nory. "Škoda těch dvou dobitých, ale ve finále s tím úsekem mohu být spokojený." řekl Šlesingr.

Moravec tak dostal příležitost zopakovat si přímý souboj o stříbro se Svendsenem z vytrvalostního závodu. Tentokrát však neměl svůj den a i smůlu. Vleže do něj kvůli pádu strčil Svendsen, i proto chyboval. "Kopl mi do lyže a já v tu chvíli spouštěl ránu a mě to rozhodilo. To mě hodně znervóznělo," řekl Moravec.

Musel vleže třikrát dobíjet, unikl sice trestnému kolu, ale Francouz Martin Fourcade zaváhání využil a odsunul ho z bronzového stupně. Zaseklý náboj v poslední položce vstoje pak Čechům definitivně sebral medailové naděje. "To byla moje chyba, nepřebil jsem, jak jsem měl. Závod na střelnici mi nevyšel," konstatoval Moravec.

Němci vedení udrželi a napodobili své krajanky, které vyhrály v pátek. Norové se po čtyřech vítězstvích za sebou museli spokojit se stříbrem, Ole Einar Björndalen si dojel pro jubilejní čtyřicátou medaili ze světových šampionátů. Francouzi získali bronz a před posledním dnem MS zůstávají nejúspěšnější výpravou.

"Myslím, že šesté místo odpovídá tomu, na co máme. Říkám to pořád, že ve štafetách se může stát cokoli. Průběh nasvědčoval tomu, že jsme na medaili měli, ale výsledek se počítá po čtvrtém úseku," řekl finišman Moravec.

"Šesté místo je perfektní výsledek," hodnotil Soukup a nezlobil se na Moravce, kterému tentokrát závěr nevyšel jako třeba při zlatu smíšené štafety minulý čtvrtek. "Není to jednoduché, aby se čtyři lidi sešli v dobré formě a musí být i štěstí, aby se mohlo být ještě výš," dodal Soukup.

Mistrovství světa v biatlonu Kontiolahti - štafeta 4x7,5 km muži:

1. Německo (Lesser, Böhm, Pfeiffer, Schempp) 1:13:49.5 (0 trestných kol + 3 dobíjení), 2. Norsko (Björndalen, T. Bö, J.Bö, Svendsen) -15,4 (0+6), 3. Francie (S. Fourcade, Béatrix, Maillet, M. Fourcade) -33,6 (0+4), 4. Rusko - 49,7 (1+6), 5. Rakousko -54,8 (1+4), 6. ČR (Krčmár, Soukup, Šlesingr, Moravec) -55,1 (0+6), 7. Švýcarsko -1:48,8 (0+7), 8. Slovinsko -1:49,2 (0+6), 9. Ukrajina -2:31,5 (0+3), 10. Bělorusko -2:34,7 (0+11).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články