Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Jen jeden skvělý výkon nestačil. Tentokrát se to nesešlo, řekla Soukalová

Kontiolahti (Finsko) - Z euforie předchozích štafet se ta světová proměnila v nejsmutnější závod zimy. Pětkrát stály na stupních vítězů, pošesté už to nedokázaly a na mistrovství světa ve finském Kontiolahti skončily Češky kvůli třem trestným kolům osmé. Perfektně svůj úsek zvládla jen Gabriela Soukalová.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

"Věřím, že holky jely běžecky skvěle, ale na střelnici to někdy nezachutná a takhle se to nesejde," řekla Soukalová, která jediná neminula ani jeden terč.

Eva Puskarčíková na prvním úseku dvakrát dobíjela, ale trestnému kolu se vyhnula a předávala Soukalové na 12. místě. Stříbrná z vytrvalostního závodu odvedla skvělý výkon - přesně střílela, rychle běžela a předávala těsně druhá za Itálií.

"Snažila jsem se do toho dát všechnu sílu, která mi zbyla po sezoně, a vůbec jsem nepřemýšlela, jak to zastřílím, a jen jsem se soustředila na jízdu a na střelnici. Věřila jsem, že dokážu udělat každou vteřinu k dobru pro náš celkový výsledek. Bohužel, tentokrát se to nesešlo," řekla Soukalová.

Modlitby nevyslyšeny

Cestou z úseku Soukalová sledovala Landovou na první střelnici a oddechla si, když její kolegyně zkázu ještě odvrátila. "Byla jsem nervózní a modlila se, ať nejde na trestný kolo, a věřila jsem, že to vstoje vytáhne," řekla Soukalová.

Pak Soukalová raději odešla do buňky, aby byla v teple. Na vlastní oči už neviděla, že Landová stojku nezvládla a musela na jedno trestné kolo. "Vím, jaké to je. Člověk si třeba lehne o dva centimetry jinak a rány jsou někde jinde a má to konečný důsledek na přesnost," řekla Soukalová.

Přepálený start Vítkové

Vítková vyrážela na poslední úsek se ztrátou 34 sekund na bronz. Proto se rozjela v rychlém tempu. "A asi to byla chyba. Možná jsem to trochu přepálila a pak to odnesla střelba," řekla Vítková, která musela po ležce na dvě trestná kola. "Ani nevím, kde ty rány byly, takže ani nevím, proč to bylo na druhou hodinu," řekla.

Ve zbytku svého úseku dokázala přes zklamání udržet tempo. Stojku odstřílela přesně a alespoň předjela Američanku a posunula štafetu na konečné osmé místo. "Tak alespoň něco," hlesla Vítková a v sobotu se pokusí dostat do pohody před nedělním závodem s hromadným startem. "Bude to těžké," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články