Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky selhaly při střelbě, ve štafetě skončily až osmé. Zvítězily Němky

Kontiolahti – Česká štafeta biatlonistek ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková nenavázala na skvělé výsledky z této sezony. Poprvé Češky nevybojovaly umístění na pódiu a dojely s velkou ztrátou až osmé. V závodu jim nevyšla hlavně střelba, musely na tři trestná kola. Vyhrály suverénní Němky. V souboji o druhé místo byly šťastnější Francouzky, třetí skončila Itálie. Drobnou náplastí pro české kvarteto je zisk malého křišťálového glóbusu za tuto disciplínu.

Biatlon
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

"Trošku nám tam zahaproval třetí úsek a od toho se pak odvinul celý výsledek. Za celou sezonu musím holky pochválit, celou sezonu nebyly hůř než třetí. Nabízelo se, že to někde spadne, škoda, že to bylo na mistrovství světa, ale to je prostě biatlon," hodnotil závod trenér žen Zdeněk Vítek.

"Bohužel, někdy se to tak stane, ne každému se závod vždycky sejde. Někdy není úplně lehké, aby se nám to sešlo všem a člověk ani neví proč," řekla Soukalová a oči měla vlhké od slz. "Ono by to bolelo, i kdyby se to nestalo na mistrovství světa, ale v jakémkoliv závodě. Dát si tři kola ve štafetách, když jsou ideální podmínky, to je strašně moc," klopila oči Vítková, která kroužila na trestném kole dvakrát.

Puskarčíkové se první úsek nepodařil podle představ. Nejlépe rozjela závod Němka Hildebrandová a česká závodnice na ni navzdory čisté střelbě vleže ztrácela. Němka dvakrát vestoje chybovala, stejně na tom ovšem byla i Puskarčíková a bojovala o umístění na hranici první desítky. První byly na předávce Polky před Ruskami, Soukalová vyjížděla se ztrátou 26 sekund na čelo. "Trochu jí (Puskarčíkové) to tady nesedí v běhu, ale první úsek jela v kontaktu," řekl Vítek.

Na první položce druhého úseku biatlonistky hodně chybovaly, Polka Gwizdonová musela dokonce na trestné kolo. S podmínkami si dobře poradila Soukalová, která trefila všechny terče, snížila ztrátu o deset sekund a odjížděla jako čtvrtá. Nepřesně se střílelo i vestoje, Soukalová však byla opět precizní a posunula Češky do vedení. Výborný běžecký výkon však předvedla Italka Oberhoferová, českou stříbrnou medailistku z MS před cílem předjela a předávala na prvním místě. "Gabi předvedla perfektní výkon, k tomu není co dodat," mohl chválit Vítek.

Landová a Vítková nezvládly střelbu

Brzy se v čele vytvořila italsko-německo-česká trojice. Ta vzala za své po páté střelbě. Landová strávila na střelnici minutu a deset sekund, využila všechny náhradní náboje a hodně ztratila. Skvěle svou úlohu zvládla Němka Hinzová a vytvořila si drobný náskok. Podle očekávání kritický okamžik přišel při střelbě vestoje. Landová musela na jedno trestné kolo a medailové příčky se výrazně vzdálily. Němky předávaly s půlminutovým náskokem na Rusky. Landová předala finišmance Vítkové 34 sekund za třetími Italkami.

Vítková začala na trati rychle, ale selhala při střelbě vleže, musela na dvě trestná kola a na první Němky ztrácela už tři minuty. Výsledek pak stačila zkorigovat bezchybnou střelbou vestoje. Na lepší než osmé místo to však nestačilo. "Verča, jak se snažila to rychle dostřílet, tak možná nezaujala dobře polohu. Riskla to, zkusila to, bohužel to nevyšlo a šla na dvě kola. Za stojku a běh zaslouží pochvalu," řekl Vítek.

Češky se ve všech pěti štafetových závodech této sezony dostaly na stupně vítězů, třikrát dokonce vyhrály, ale v nejdůležitějším závodě je potkal výpadek. Ženské kvarteto tak nepřidalo čtvrtou medaili z Kontiolahti po zlatu ve smíšené štafetě, stříbru Soukalové ve vytrvalostním závodě a bronzu Ondřeje Moravce z "dvacítky".

Výsledky štafety žen:

1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Hinzová, Dahlmeierová) 1:11:54,6 (0 tr. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Braisazová, Dorinová-Habertová) -1:00,3 (1+9), 3. Itálie (Vittozziová, Oberhoferová, Gontierová, Wiererová) -1:06,1 (0+9), 4. Rusko -1:16,8 (0+7), 5. Norsko -1:24,6 (0+10), 6. Ukrajina -1:42,5 (1+9), 7. Bělorusko -2:05,8 (1+8), 8. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -3:11,7 (3+11), 9. Švédsko -3:15,8 (0+5), 10. Kanada -3:39,5 (1+10).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články