Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Konec čekání, biatlon startuje. Davidová stojí na prahu olympijské sezony, Krčmář chce riskovat

Deset Světových pohárů a vrchol čtyřleté práce v podobě olympijských her je tu. Biatlon stojí na prahu nové sezony, která bude opět hodně ovlivněná koronavirovou situací. Ta po Evropě není dobrá, v některých zemích už vůbec ne - týká se to zejména Rakouska a Německa, kam by měl elitní seriál postupně zavítat i s největší českou nadějí v podobě mistryně světa Markéty Davidové. Přímé přenosy ze SP i Her v Pekingu odvysílá ČT sport a web ctsport.cz, první startuje už v 11:20.

POSLECHNĚTE SI: Nový díl Biatlon fokus podcastu před startem sezony

Čtyřiadvacetiletá Davidová, světová šampionka z letošního individuálního závodu v Pokljuce, už před cestou do Östersundu vyhlásila, že chce podávat stabilní výkony celou sezonu a před startem je vždycky nervózní. 

"Nechci si na sebe nakládat kdovíjaké cíle, ani v souvislosti s olympiádou. Tu se budu snažit brát jako relativně normální závody," uvedla Davidová směrem k Pekingu.

Dříve se přitom již nechala slyšet, že nadcházející olympijské hry budou její poslední v kariéře.

Češky v akci - vytrvalostní závod

Lucie Charvátová (25), Markéta Davidová (37), Eva Puskarčíková (60), Jessica Jislová (67), Tereza Vinklárková (103).

Vytrvalostním závodem na 15 kilometrů začnou biatlonistky ročník SP, biatlonisté po nich absolvují dvacítku a úvodní program na severu završí nedělní sprinty.

"Trochu mě mrzí, že z toho úvodu vypadly smíšené štafety, to mi přišlo docela fajn," zamyslela se Davidová.

Na takzvaný otvírák sezony, který by mělo provázet zatažené počasí a přibližně osm stupňů pod nulou, poté opět ve Švédsku naváže další program: znovu sprinty, stíhací závody a štafety.

Všechny bude pravděpdoobně provázet těžká, větrná střelnice. A otázka je, jak to bude s tratěmi, často uměle osvětlenými. Trenér Ondřej Rybář hlásil ve čtvrtek "ledovou horu".

Spolu s Davidovou se hodně čeká především od stříbrného olympijského medailisty ze sprintu z Pchjongčchangu 2018 Michala Krčmáře, jenž se po konci kariéry Ondřeje Moravce stal jedničkou reprezentace.

"Individuál se jezdí malinko jinak tempově než mixy, kde se do toho vlítne naplno. Tady má člověk prostor se trochu rozjet," řekl v rozhovoru pro Českou televizi před úvodním závodem Krčmář.

Ten by podle svých slov stabilitu průměrných výsledků raději vyměnil - i za cenu risku - za nějakou top závodní ránu, ideálně přímo v Pekingu.

Nominace pro úvodní závody určily u pětice závodníků až tzv. pruby v Norsku, kde se před dvěma týdny jely testovací závody i proti domácím biatlonistům a Francouzům.

Pod vedením norského trenéra Egila Gjellanda získaly medaile také Lucie Charvátová na MS 2020 ve sprintu a Eva Puskarčíková, která byla společně s Davidovou loni členkou bronzové smíšené štafety.

"Letos udělala Eva v přípravě spoustu dobré práce. Vypadá to dobře. Bude zajímavé sledovat její progres ve Světovém poháru," řekl Gjelland. Puskarčíková přitom v minulé sezoně spíše strádala. "Těžko říct, co nastane, ale jsme přesvědčeni, že příprava proběhla dobře," dodal.

Zatímco u Češek k výraznému překvapení v podobě zvolených jmen nedošlo, u mužů nakonec realizační tým nevybral třeba Tomáše Krupčíka, jemuž se nominační starty nepovedly.

Ale ještě je tu, samozřejmě loni o několik podniků zkrácený, druholigový IBU Cup, který momentálně probíhá taktéž ve Švédsku, avšak v Idre.

Češi v akci - vytrvalostní závod

Jakub Štvrtecký (3), Michal Krčmář (15), Mikuláš Karlík (64), Adam Václavík (89), Vítězslav Hornig (111).

V loňském roce startoval ročník trochu netradičně ve finském Kontiolahti a mezi ženami se v nejdelším klání radovala bezchybná Italka Dorothea Wiererová. Davidová dojela na jednadvacátám místě.

U mužů překvapivě triumfoval po čisté čtyřpoložkové střelbě Nor Sturla Holm Laegreid, Moravec se blýskl jako nejlepší Čech pátým místem.

Letos nejvíce favorizovanou je každopádně reprezentace Norska. Ženám v minulé sezoně vládla Tiril Eckhoffová, která má na kontě už 26 individuálních výher v SP.

"Chtěla bych překonat Toru (Bergerovou) a stát se nejúspěšnější Norkou," řekla Eckhoffová. A k tomu potřebuje přidat ještě tři vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Upoutávka na novou sezonu SP v biatlonu na ČT sport

K jejím hlavním soupeřkám by mohly patřit další Norky jako Marte Röiselandová. Ve hře jsou ale i talentované švédské sestry Elvira a Hanna Öbergovy, Italky Lisa Vittozziová a Wiererová nebo Němky v čele s Franziskou Preussovou.

A samozřejmě již zmíněná Markéta Davidová. Důležité bude pro český tým i vědomí možného pětičlenného zastoupení mezi biatlonisty i biatlonistkami na OH, k čemuž je potřeba, aby muži udrželi postavení v nejlepší desítce Poháru národů a ženy se do ní probojovaly.

Mezi muži vyhrál velký glóbus potřetí v řadě Johannes Thingnes Bö, ale v minulé sezoně měl plné ruce práce, aby porazil krajana Laegreida.

Jejich souboj se očekává i letos a zasáhnout by do něj tradičně mohli i silní Francouzi i další. Jmen je mnoho, startovní pole často běžně skýtá více než stovku závodníků.

Už druhou sezonu v řadě čeká biatlonovou karavanu kvůli opět sílící pandemické situaci bezpečnostní opatření.

Slavící Nor Sturla Holm Laegreid
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Dá se předpokládat, že kvůli lockdownu a dalším restrickím v Rakousku proběhne SP v Hochfilzenu bez diváků, otazník visí nad jejich účastí i v prvních dvou německých podnicích druhého trimestru - v lednu se tradičně jedou závody v Oberhofu a Ruhpoldingu.

Podle Mezinárodní biatlonové unie IBU je v Östersundu očkovaných nebo lidí s prodělaným covidem-19 (závodníci, realizační týmy i pořadatelé, pozn. red.) velice solidních 98 procent. Z českého týmu jsou podle sportovního ředitele Rybáře očkováni všichni, tím pádem se vyhnou opakovaným testům PCR.

Všechny přenosy ze Světového poháru odvysílá Česká televize živě, kvůli možné kolizi více závodů využije v rámci kontinuálního studia stanici ČT sport i okruh ČT2.

Jistotou je pak web ctsport.cz, který bleskurychle připravuje sestřihy závodů a další videa - reakce aktérů či reportáže přímo z místa. Součástí nabídky ČT je také pravidelný Biatlon fokus podcast, jehož nejnovější díl najdete zde.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Biathlon World

Hlavní zprávy

Nejčtenější články