Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdyby se tak Češi zamíchali mezi Johannese Böho a Francouze, přeje si trenér biatlonistů Rybář

Už v sobotu startuje nová sezona Světového poháru v biatlonu. Čeští biatlonisté jsou v Östersundu už od středy a před vhozením na sníh je čeká ještě spousta práce. Kromě jiného pomáhají servisu otestovat lyže. Trenéra Ondřeje Rybáře těší, že se desetičlennému týmu závodníků vyhýbá covid a je na úvod elitního seriálu dobře připraven, vždy je ale velký prostor pro zlepšování. SP v biatlonu sledujte živě na ČT sport a webu ctsport.cz.

POSLECHNĚTE SI: Nový díl Biatlon fokus podcastu před startem sezony

Vedle už dříve známě pětice Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Mikuláš Karlík budou na úvod SP reprezentovat české barvy také Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Tereza Vinklárková, Vítězslav Hornig a Adam Václavík. A nálada v týmu je podle Rybáře zatím dobrá.

"Uvidíme, co přinesou další dny. Holky mají trénink na střelnici, kluci jdou odpoledne, probíhá testování, každý kdo může, rozjíždí lyže a pomáháme servisu," říká sportovní ředitel svazu v rozhovoru pro ČT sport.

Ledová hora

Ve švédském Östersundu mezitím panuje typické počasí. "Je tu pouze umělý sníh, taková ledová hora. Zmrzlo to totálně, takže podmínky jako každý rok. Předpověď je, že by mělo něco spadnout, pořád minusové teploty. Jinak se bude zase odklízet sůl. Ale na lyžování dobré, jen je to nebezpečnější ve sjezdech.," zdůrazňuje Rybář před sobotními vytrvalostními závody, na které v neděli navážou sprinty.

"Každý má svou oblíbenější destinaci, ale Östersund je na programu pravidelně. Tady to má jednu maličkou nevýhodu, že je od jezera velké vlhko, zima je o to větší, takže je to takový vlezlý a docela dost fouká, takže to na střelnici může hodně míchat s pořadím," varuje kouč biatlonistů.

Příprava proběhla podle Rybáře v klidu a všichni mají dostatečně natrénováno. "Ale chtěl bych vidět trenéra, který by řekl, že je vše podle jeho představ. Nikdy se to nemůže povést, a pokud jo, vždycky si trenér něco najde. Ale v globále jsme to zvládli," směje se.

"Biatlonista se nemůže upnout jen na jednu složku finálního výkonu. Připravili jsme se po běžecké i střelecké stránce. Nemám z toho špatný pocit, stabilita se u některých výrazně zlepšila, i rychlost střelby nebyla špatná," vypráví Rybář spokojeně.

Ondřej Rybář:

"Usnout na vavřínech se nikdy nedá, nemůžu říct, že bylo vše ideální, ale neříkám, že jsem nespokojen. Příprava proběhla podle plánu, ale vždycky se dá něco vylepšit."

Ví ale moc dobře, že ostré závody budou úplně o něčem jiném. "Je to taky o psychice, která hraje nemalou roli, a uvidíme, jak se s tím závodníci vypořádají. V tomhle směru je pořád co zlepšovat. Každý závodník se snažil aspoň dvě tři vteřiny v rychlosti střelby ubrat a v přesnosti, aby procenta mluvila pro nás."

Na posledních soustředěních na tým prý padaly virózy, covid se ale české partě zatím vyhnul. "Takže jsme museli trochu improvizovat, ale jinak byla práce udělána, tak uvidíme, na co to bude stačit a jak se to povede sladit i se střelbou a připravenými lyžemi."

Čeští biatlonisté jsou kompletně proočkováni

Situace se s příchodem další koronavirové vlny v Evropě, po níž se bude tato sezona SP pohybovat, opět zhoršuje.

"Pro nás je to zatím o něco jednodušší než loni, protože máme celý tým proočkovaný, tím se nás netýkají testy pro lidi bez očkování. Pro nás jsou to restrikce jako rouška, společné místnosti, dodržování základní hygieny, na jídle odstupy, snažíme se vyvarovat zbytečných kontaktů s někým dalším. Závodí se bez roušek, to se jinak nedá," vysvětluje Rybář.

Druhým podnikem SP bude po Švédsku tyrolský Hochfilzen a vzhledem k celoplošnému lockdownu v Rakousku není ještě úplně jasné, jak bude vypadat. "Nejsou tu ani žádné pořady ve společných prostorách, uvidíme, co řekne IBU, ale co koluje, tak Hochfilzen se konat asi bude, bez diváků a s pravidly, která rakouská hygiena nařídí. Takže něco podobného, jako to bylo v loňském roce."

Markéta Davidová se zlatou medailí z MS
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Co bylo loni a letos už končí, je naopak používání fluorových vosků. Podle Rybáře ale ta radikální změna teprve přijde.

"Zatím to je vyřazení fluoru s označením C8. Je to jen omezení fluoru. Zásah to je, ale není to ještě tak radikální. Až na to dojde, že tam fluor nebude, tak se některé věci hodně srovnají a týmy budou muset hledat novou cestu a nové mázy."

Vrcholem sezony budou únorové olympijské hry v Pekingu, předtím ale proběhnou dva trimestry Světového poháru. Rybář favorizuje Nory, u Johannese Böho ale predikuje, že to nemusí být až tak suverénní jízda.

"Vůbec nevím jak na tom Johannes je, protože v prvních závodech v Norsku nenastoupil, ale nebude to mít lehké určitě. Loni to ukázal Sturla Holm Laegreid, Francouzi ukázali, že na tom jsou velmi dobře. Bude to velký boj a byl bych moc rád, kdyby i čeští závodníci se do toho občas zamíchali."

Je nám líto, video expirovalo.
Upoutávka na novou sezonu SP v biatlonu na ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články