Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biatlonový servis čekají kvůli voskům "dopingové" kontroly, Češi obměnili tým, říká Šlesingr

Už je to více než rok a půl, co se Michal Šlesingr rozloučil s kariérou vrcholového biatlonisty. Lyže ale úplně tak na hřebík nepověsil, v domácím svazu zůstal na pozici koordinátora, a má tak k veškerému dění stále blízko. Nyní už s celým týmem netrpělivě vyhlíží sezonu, která přinese několik novinek a hlavně vyvrcholí olympijskými hrami. Jak na tom česká reprezentace je a jak se změnil servisní tým?

Servis české biatlonové reprezentace
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Reprezentace se pomalu vrací z finální přípravy v Norsku, z níž realizační tým na základě testovacích závodů nominoval druhou polovinu týmu, který vyjede do úvodního podniku Světového poháru.

Šlesingr z vlastní zkušenosti ví, že dokud závodníci nenaskočí do "tvrdého svěťáku", vše se pohybuje spíše v oblasti teorie. "Nebudeme tomu úplně přikládat velkou váhu. Snad tam vše probíhá dobře a tým by měl být připraven."

V přípravě se podle něj objevila jen jediná zásadní komplikace u juniora Tomáše Mikysky, který měl zraněné vazy v koleni a musel na operaci. "Jinak nic nebylo, tak doufejme, že příprava stála za to, všichni se s tím popasovali a dobře potrénovali," říká v rozhovoru pro ČT sport trojnásobný medailista z mistrovství světa.

V týmu proběhla generační obměna. Po konci Šlesingra v předminulé sezoně letos kariéru završil i Ondřej Moravec a přišly nové tváře třeba v podobě Terezy Vinklárkové nebo Vítězslava Horniga a Mikuláše Karlíka.

"Věřím tomu, že kluci v juniorech silní jsou. Přechod do chlapů je náročný, budou s tím mít dost práce a muset makat, ale potenciál tam je a doufám, že se ho povede vydolovat co nejdřív."

U biatlonistů se podle něj poměrně osvědčil model, kdy junioři trénují s A-týmem. "To je velká skupina. Snažili jsme se spojit i ženskou reprezentaci, aby holky trénovaly s béčkem a mohly si z toho něco vzít."

Upozorňuje, že fyzická kondice je jen polovina úspěchu. "Výkonnost je jedna věc, druhá hlava. Naskočit u opravdového velkého biatlonu z dětského není úplně jednoduché, a ne každý se s tím dokáže srovnat. Psychika hodně ovlivní, jak se člověk dokáže zařadit," říká někdejší svěřenec Vlastimila Vávry.

Je nám líto, video expirovalo.
Upoutávka na novou sezonu SP v biatlonu na ČT sport

Tahouny týmu by měli být opět Markéta Davidová a Michal Krčmář. Kdo další má šanci podle Šlesingra na to, aby stabilně zajížděl dobré výsledky?

"U kluků pravděpodobně Kuba Štvrtecký by mohl zabojovat a být dvojka, u holek je to otázka. Doufejme, že Lucka Charvátová zapracovala na střelbě a podpoří běh," poukazuje na nevyrovnanou výkonnost bronzové medailistky ze sprintu světového šampionátu 2020 v Anterselvě.

I tentokrát český tým zapracoval na některých dílčích změnách. Dlouhodobým tématem je servis a stav lyží, který mnohdy nebyl na nevyšší kvalitě tak, jak by si biatlonisté představovali.

"Servisní tým se změnil, letos máme dva nové servismany. Začátek sezony bude takový experimentální, ale první trimestr pojedeme v pěti servismanech, což je změna oproti minulé sezoně, kdy jsme jezdili ve čtyřech," vysvětluje osmatřicetiletý Šlesingr.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zásadní věcí je pak zákaz fluorových vosků, což bude klást velké nároky nejen na český, ale i všechny ostatní týmy.

"Zákaz je nastaven hlavně tak, že budou kontroly hlavně v kamionech, zda se tam ty vosky nenachází. My máme kamion krásně vyčištěný a snad to kluci dokážou nahradit," směje se.

"Bude to zajímavý, jak který tým se s tím dokáže porovnat, protože někdo mohl mít osvědčené varianty, které už teď nemůže použít a bude muset hledat jiné," upozorňuje technický koordinátor svazu Šlesingr na dopingové kamionové kontroly.

Změnou prošla i pravidla, které schválila Mezinárodní biatlonová unie IBU. "Někde se zmírnily tresty. Štafeta se teď už úplně nemusí obávat toho, že pokud se fyzicky nedotkne v území, bude diskvalifikována, ale dostane dvouminutovou penalizaci. Je tam i zmírnění ohledně nepovedených startů, závodník dostane přirážku 30 vteřin."

SP v biatlonu startuje v sobotu 27. listopadu ve švédském Östersundu vytrvalostními závody a sprinty, v prvním trimestru pak ještě přijdou zastávky v Hochfilzenu a Annecy. Přímé přenosy závodů vč. těch olympijských odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články