Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kdo maže, ten jede. O české biatlonisty se stará německý odborník

Nové Město n. Mor. – Ještě nedávno se jako vrcholový běžec proháněl v bílé stopě, nyní už připravuje lyže pro český biatlonový tým. Němec Danielo Müller šéfuje českým servismanům od podzimu 2010 a na svou práci je řádně hrdý. Do českého týmu navíc Müller zavedl nové pořádky a pod jeho vedením už trenéři do přípravy lyží vůbec nezasahují.

"Když mají výsledky, tak jsem naměkko. A co holky a kluci předvedli tady na šampionátu v mix štafetě, to je mega úspěch. Byli pod obrovským tlakem, kvůli výborným výsledkům v sezoně, a ustáli to. Nestyděl jsem se za slzy. Mám před nimi velký respekt," řekl Müller. Češi angažovali Müllera po neúspěšné olympijské sezoně ve Vancouveru na podzim 2010. "Nechtěli jsme úplně všechno zbořit, ale vyšperkovat, abychom časem měli servis jeden z nejlepších," říkal tehdy kouč mužů Ondřej Rybář.

A zdá se, že volba vyšla. Čeští biatlonisté si jen málokdy stěžují na lyže. Důvodem je třeba i fakt, že Müller sám vyvíjí struktury skluznic běžek, aby byly co nejrychlejší. "Německý tým má projekt na univerzitě v Drážďanech za sto tisíc eur. Mě to stálo doma v Žitavě 980 eur. A myslím, že my jsme v tom teď navíc lepší," řekl hrdě serveru biatlon.cz. "Do přípravy struktur jsem vložil všechny svoje zkušenosti a dal jsem je k dispozici českému týmu," řekl.

Svoji mazací alchymii stejně jako většina servismanů neprozradí. "Každý má svoje vlastní recepty, svoje tajemství," řekl Müller, který má pod sebou v českém servisním týmu ještě Jakuba Havla, Vojtěcha Prášila a Tomáše Ročárka. Když Müller nastoupil, zavedl nové pořádky. Zvyk, že na mazání se podílejí i trenéři, zrušil. "Za přípravu lyží jsem odpovědný já, za přípravu sportovců trenéři. Vzájemně si do práce nemluvíme. Shodli jsme se na tom, že tak je to profesionální a jsem za to rád," řekl Müller. V buňce se mluví anglicky i německy.

Jaroslav Soukup
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Příprava lyží je tvrdá dřina, vždyť každý závodník má kolem 30 až 40 párů lyží, z nichž má vždy vybráno kolem deseti nejrychlejších párů na určité typy sněhu. "Na nejlepších párech se následně testují ještě struktury. Vítězná lyže jde pak do závodu spolu se sportovcem," zestručnil popis přípravy Müller. "Lyže pro závod jsou obyčejně hotové deset minut před startem každého závodníka. Je to dáno tím, že se zkouší do poslední chvíle a reaguje se na konkrétní podmínky."

Čtyřicetiletý Müller, který ze Žitavy pochází, vlastní restauraci a po biatlonové sezoně má vlastní způsob, jak si vyčistit hlavu: startuje na kole v ultra závodech na 500 až 800 kilometrů. Třeba loni jel 800 km z Trondheimu do Osla. "Ale mezi starými pány," usmál se Müller. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články