Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šlesingr nejen o biatlonu: Nevěřil Armstrongovi, nešťastný z voleb

Nové Město na Moravě – Českého biatlonistu Michala Šlesingra zastihl začátek světového šampionátu v Novém Městě ve chvíli, kdy se potýkal s virózou. V posledních dnech se však cítí lépe a může se připravovat na vytrvalostní závod. Během rekonvalescence si udělal čas i na chat se čtenáři webu ČT sport. Krom spousty rozličných témat se rozepsal například o střelbě jako takové, dopingu ve sportu, poodhalil dokonce i svůj názor na nedávnou prezidentskou volbu. Všechny odpovědi si můžete přečíst ZDE.

V době, kdy má Šlesingr vynucené volno způsobené virózou, naznačil, jak vlastně probíhá příprava biatlonisty na závody. A to jak zimní, tak letní. "V přípravném období absolvujeme běžně trénink jak dopoledne, tak odpoledne. Dopolední tréninky bývají často i se střelbou a trvají třeba i 3 hodiny. Odpoledne bývají tréninky kratší a většinou rovnoměrné. V závodním období už tréninky nebývají tak dlouhé, spíše se kombinují tréninky buď regenerační, nebo kratší dynamické, případně silové tréninky. Když nejsem na tréninku, tak odpočívám, regeneruji a relaxuji. Regeneruji třeba na masáži nebo v sauně, relaxuji většinou u počítače."

Velice zajímavě Šlesingr poodhalil detaily o střelivu a střelbě samotné, která z biatlonu dělá tak zajímavý sport. "Biatlonisté používají střelivo ráže 5,6 mm, které je dle výrobců nebezpečné do 1,5 km. Jedná se o celoolověné kulové střelivo, takže škody v případě zásahu by mohly být potencionálně skutečně velmi nebezpečné, olovo je toxické a snadno se tříští," vysvětluje Šlesingr.

Díky tomu samozřejmě existují pravidla, která ovšem nikdy nemohou stoprocentně zabránit potenciálně nebezpečným situacím. "Každý biatlonista musí mít zbrojní pas, znát a dodržovat zásady bezpečnosti a hlavně mít rozum. Nevím naštěstí o žádném biatlonovém případu, kdy by se něco zlého stalo, ačkoli už došlo k několika nebezpečným situacím (profukování mířidla při namířené hlavni proti sobě samému předvedl letos Erik Lesser, Andrea Henkelová v Koreji vystřelila v místnosti na suchou střelbu, když pozapomněla náboj v komoře)."

Velkým tématem, které rezonovalo celým sportovním světem, bylo přiznání Lance Armstronga k dopingu. Podle českého biatlonisty však nešlo o nic vyloženě neočekávatelného. "Vzhledem k tomu, že jsem vrcholový sportovec a mám vyzkoušené, co tělo dokáže vydržet, nikdy jsem nevěřil, že Lance nedopoval. Podle mne většina cyklistů, kteří jezdí velké etapové závody a dokáží je dojet, dopuje. Nemyslím si, že zátěž, kterou při takových závodech absolvují, se dá bez dopingu rozumně zvládnout. I v biatlonu bylo v minulosti několik sportovců za doping potrestáno, jsem však přesvědčen, že oproti cyklistice, atletice, silovým sportům je poměrně čistý," myslí si Šlesingr.

Michal Šlesingr
zdroj: isifa/mafra autor: Petr Lemberk

"Co se postihu týče, byl bych nekompromisní, toto si musí hlídat i federace, možná i sportovci navzájem. Pokud by za odhalený doping dostala třeba i federace stopku třeba na celé kolo světového poháru, jistě by to mohlo pomoci. Samozřejmě, že by tímto byli poškozeni i čistí sportovci, ale nestalo by se pak to, že po 2 letech se tito sportovci vrátí. Nikdo by si je totiž už do týmu vzít netroufl. Pokud je sportovec usvědčen z dopingu, už by neměl mít možnost se do profesionálního sportu vrátit. Pro sportovce, kteří nedopují, je tohle strašně demotivující," upozorňuje.

Jak se ve světovém sporu řešil v posledních týdnech a měsících doping, tak se v tuzemsku řešila prezidentská volba. Šlesingr z ní příliš nadšený nebyl, zejména tedy z výsledků. "Pokud mám být upřímný, ani Miloš Zeman, ani jeho finálový soupeř nenaplňovali mou představu o prezidentovi, kterého bych mohl uznávat," napsal mimo jiné přímo z dějiště mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články