Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Vítková cítí před vytrvalostním závodem střeleckou formu

Nové Město na Moravě - Po dvoudenní pauze pokračuje mistrovství světa v biatlonu vytrvalostním závodem žen na 15 kilometrů. Klíčová otázka zní: Prosadí se nejlepší české duo Veronika Vítková a Gabriela Soukalová mezi nejlepší? Vítková byla v elitní desítce už dvakrát, Soukalová by potřebovala zlepšit střelbu, která je pro dobrý výsledek v nejdelším individuálním závodě velmi důležitou složkou. Trenér Jindřich Šikola pošle na start čtveřici závodnic, spolu s Vítkovou a Soukalovou nastoupí Jitka Landová a Barbora Tomešová. Přímý přenos i se studiem před závodem vysílá ČT sport a náš web od 16:45.

Veronika Vítková
zdroj: Getty Images autor: Christophe Pallot

Nejlepší českou biatlonistkou na šampionátu je Vítková, která se podílela na bronzu smíšené štafety, byla desátá ve sprintu a osmá ve stíhačce. "Mám splněno a pro mě už to špatný šampionát být nemůže, ale dá se ještě zlepšit," řekla Vítková. Do vytrvalostního závodu půjde Vítková především s tím, že se jí ve Vysočina Areně daří střelecky. "Střelecká forma přišla, což je povzbuzení do individuálního závodu, proto se na závod těším," řekla Vítková.

Z vytrvalostního závodu má Vítková i nejlepší individuální výsledek na MS v kariéře. V roce 2009 ještě jako juniorka šokovala v Koreji pátým místem. "Na to vzpomínám, snažím se tomu přiblížit a zlepšit se," řekla Vítková. Po úspěchu v Koreji se čekalo, že Vítková vyletí mezi špičku, ale její rozlet přibrzdil zánět mozkových blan. Dva roky jí trvalo, než byla opět schopna naplno trénovat. Před touto sezonou ovšem už problémy neměla a hned to je na tratích znát.

Proto doufala, že by mohla i ve vytrvalostním závodu znovu myslet vysoko. "Často mám problém s rozvržením sil. Pokud tomu nyní předejdu, může to dopadnout skvěle. Poslední dva roky to nebylo úplně ono, ale třeba to je zpátky," usmála se.

Šance na parádní výsledek

Trenér Šikola věřil, že Vítková se Soukalovou opět dostanou fanoušky do varu. Ve středečním závodu přitom více věří lepší běžkyni Soukalové. "Verča a Gabča mají ve středu i v nedělním hromaďáku šanci na parádní výsledek," řekl.

Soukalová si v nedělní stíhačce sice pohoršila kvůli střelbě, ale cítila se lépe v běhu, což bylo pro dlouhý závod příslibem. "Snad se nebudu v běhu trápit a střelba se uvidí. Půjdu do toho s čistou hlavou a třeba se to povede," řekla Soukalová. "Věřím, že budu schopná střelbu trošku podržet a zlepším se," poznamenala.

Z osmi individuálních medailí má Česko pět z vytrvalostních závodů. Kateřina Holubcová před deseti lety i Roman Dostál o dva roky později v nich získali zlato. Titul bude ve středu obhajovat Norka Tora Bergerová, která už získala v Novém Městě dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Klement hodnotí šance reprezentantek před vytrvalostním závodem
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články